Przez 12 tygodni jedli pistacje przed snem. Efekty zaskoczyły naukowców
Coraz więcej dowodów naukowych wskazuje, że sposób odżywiania przed snem może mieć znaczący wpływ na metabolizm i zdrowie jelit. Najnowsze badanie opublikowane w czasopiśmie "Current Developments in Nutrition" przez zespół z Penn State University sugeruje, że zamiana tradycyjnej węglowodanowej przekąski na porcję pistacji może korzystnie modyfikować mikrobiom jelitowy.
W tym artykule:
Pistacje a mikrobiom jelitowy
W badaniu wzięło udział 51 dorosłych z predyspozycjami do cukrzycy, którzy przez 12 tygodni spożywali na noc około 56 g pistacji (około dwóch garści) lub – w drugiej części badania – zalecaną przekąskę węglowodanową o wartości 15–30 g (np. kromkę lub dwie pełnoziarnistego pieczywa).
Projekt badania miał charakter randomizowanego, krzyżowego eksperymentu klinicznego, co oznacza, że każdy z uczestników otrzymał obie interwencje w losowej kolejności, z przerwą między nimi, aby uniknąć efektów przeniesienia.
Analiza próbek kału wykazała, że dieta z pistacjami istotnie zmieniała skład mikrobiomu jelitowego. Zwiększyła się obecność bakterii z rodzaju Roseburia i rodziny Lachnospiraceae, które wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), takie jak maślan. Maślan stanowi główne źródło energii dla komórek jelita, wzmacnia barierę jelitową i wykazuje silne działanie przeciwzapalne.
Pistacje - dlaczego warto po nie sięgać?
Jednocześnie odnotowano spadek liczebności bakterii, które mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie metaboliczne – m.in. Blautia hydrogenotrophica, produkującej związki obciążające serce i nerki oraz Eubacterium flavonifractor, które degraduje antyoksydanty pochodzące z żywności.
Właściwości pistacji
Zdaniem głównej autorki badania, prof. Kristiny Petersen, uzyskane wyniki sugerują, że pistacje mogą wywoływać zmiany w mikrobiomie sprzyjające spowolnieniu rozwoju cukrzycy typu 2 i obniżeniu stanu zapalnego w organizmie.
Choć badanie nie oceniało bezpośrednio wpływu na stężenie glukozy we krwi ani ryzyko rozwoju cukrzycy, wcześniejsze prace tego samego zespołu wskazywały, że pistacje mają podobny efekt na glikemię nocną jak przekąski oparte na 15–30 g węglowodanów.
Dodatkowe badania, m.in. opublikowane w "Diabetes Care", potwierdziły, że regularne spożywanie orzechów (w tym pistacji) poprawia wrażliwość na insulinę i obniża poziom cholesterolu LDL.
Z kolei metaanaliza w "Nutrients" wykazała, że dieta bogata w orzechy wiąże się z redukcją ryzyka zespołu metabolicznego i otyłości brzusznej.
Dlaczego mikrobiom ma znaczenie?
Coraz więcej dowodów naukowych wskazuje, że równowaga mikrobiomu jelitowego jest kluczowa w prewencji cukrzycy typu 2. Badania opublikowane w "Nature Medicine" dowiodły, że określone bakterie produkujące SCFA pomagają regulować gospodarkę glukozową i zmniejszać insulinooporność.
Tym samym pistacje, bogate w błonnik, białko i zdrowe tłuszcze, mogą pośrednio wpływać na metabolizm, promując rozwój korzystnych drobnoustrojów.
Badacze planują przeprowadzenie dłuższych badań, które ocenią, czy zmiany w mikrobiomie faktycznie przekładają się na niższe ryzyko cukrzycy typu 2, lepsze parametry metaboliczne oraz mniejszy stan zapalny.
- Pistacje wydają się realnie zmieniać krajobraz bakteryjny jelit, ale musimy sprawdzić, czy te zmiany są wystarczająco silne, by wpłynąć na długoterminowe zdrowie metaboliczne – podsumowuje prof. Petersen.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Current Developments in Nutrition
- Diabetes Care
- Nutrients
- Nature Medicine
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.