Przez miesiąc piła kefir. Mówi, że zauważyła konkretne zmiany

Kefir, fermentowany napój mleczny, zyskuje na popularności dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym. Dziennikarka zdrowotna postanowiła sprawdzić jego działanie na własnej skórze. Jakie efekty zauważyła po miesiącu?

Kefir wraca do łask. Dlaczego warto go pić?Kefir wraca do łask. Dlaczego warto go pić?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Angelika Grabowska

Kefir – prosty sposób na zdrowe jelita i lepsze samopoczucie

Jeszcze kilka lat temu kefir uchodził za mało atrakcyjny napój – kojarzony raczej z czymś zdrowym, ale niezbyt apetycznym. Wraz z modą na kombuchę czy kimchi wydawał się przeżytkiem. Dziś jednak wraca do łask, a wszystko za sprawą rosnącego zainteresowania zdrowiem jelit. To właśnie flora bakteryjna jelit coraz częściej określana jest jako klucz do dobrego samopoczucia, odporności, a nawet zdrowia psychicznego.

Kefir to bliski "kuzyn" jogurtu, ale wyróżnia się dużo większą różnorodnością szczepów bakterii i drożdży. Jak tłumaczy dr Megan Rossi, znana jako "The Gut Health Doctor", dzięki temu może mieć szersze działanie prozdrowotne – wspierać metabolizm, pomagać w kontroli masy ciała, zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i stanów zapalnych. Badania prowadzone m.in. na Uniwersytecie Stanforda sugerują, że regularne spożycie produktów fermentowanych wiąże się z niższymi markerami zapalenia w organizmie.

Przez miesiąc piła kefir

Emilie Lavinia, dziennikarka zdrowotna z "The Independent", postanowiła na 30 dni włączyć kefir do swojej codziennej diety - spożywała go codziennie, zwykle rano.

Nawyki, które ratują jelita

Już po pewnym czasie zauważyła, że ma więcej sił i lepsze samopoczucie w ciągu dnia. Kefir z rana pomógł jej lepiej się budzić i niej odczuwać spadku energii. Kefir pomagał jej też w kontrolowaniu apetytu. Po posiłkach dziennikarka zauważała, że szybciej czuje się pełna i mniej podjada między kolejnymi daniami. Emilie Lavinia dodaje, że jej skóra stała się piękniejsza - w ogóle nie miała wyprysków.

Dziennikarka przyznaje, że picie kefiru przyniosło ulgę też jej jelitom i żołądkowi - czuła się lżejsza i nie miała wzdęć. Po miesiącu Emilie stwierdziła, jak czuła się "jak superczłowiek" - miała więcej energii w codziennych zadaniach i lepszy nastrój oraz zapomniała o problemach jelitowych i skórnych.

Jak często pić kefir?

Kefir, bogaty w naturalne probiotyki, takie jak bakterie kwasu mlekowego czy bifidobakterie, można pić codziennie. Dr Rossi zaleca porcje rzędu 100-200 ml. W zależności od celu można go spożywać na pusty żołądek – aby wspierał procesy trawienne – albo po posiłku, jeśli chcemy dłużej czuć sytość. Na rynku dostępne są zarówno wersje mleczne, jak i wodne. Dla osób unikających nabiału dobrym wyborem jest kefir wodny, odpowiedni także dla wegan.

Pierwsze wrażenia bywają mieszane – kefir ma charakterystyczny zapach, gęstą konsystencję i może wydawać się dziwny w smaku. Jednak wiele osób szybko się do niego przekonuje. Już po kilku tygodniach regularnego picia można zauważyć subtelne zmiany: lepsze trawienie, mniejszą ochotę na przekąski i więcej energii. To efekt działania mikroorganizmów, które wspierają jelita. Kefir nie jest cudownym lekiem i nie zastąpi zdrowej diety ani aktywności fizycznej, ale jego właściwości sprawiają, że warto włączyć go do codziennego menu. Zwłaszcza że jest coraz łatwiej dostępny – niemal każdy supermarket oferuje kilka rodzajów.

Źródło: Independent

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie