Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Przyczyny i objawy alergii pokarmowej

Avatar placeholder
20.05.2020 16:31
Przyczyny i objawy alergii pokarmowej
Przyczyny i objawy alergii pokarmowej (iStock)

Alergia pokarmowa występuje, gdy układ odpornościowy atakuje niektóre białka w spożywanych produktach. Substancje, które wywołują reakcję alergiczną to tak zwane alergeny. Najczęstsze alergeny pokarmowe to: białka mleka krowiego, nabiał, jaja, orzechy, zboża zawierające gluten, ryby i owoce morza, owoce cytrusowe, truskawki, banany, morele, śliwki, wiśnie i brzoskwinie, czekolada, miód, kakao, mięso, pomidory, papryka, kapusta, szpinak oraz seler. Jakie są przyczyny występowania alergii pokarmowej? Jakie objawy wskazują na alergię na produkty spożywcze?

spis treści

1. Przyczyny alergii pokarmowej

Układ odpornościowy jest złożoną siecią komórek i cząsteczek, które chronią organizm przed ciałami obcymi. Gdy układ ten funkcjonuje prawidłowo, wykrywa zagrożenie i w odpowiedzi wytwarza przeciwciała. Przeciwciała rozpoznają intruza i atakują go, a reakcja organizmu powoduje wystąpienie objawów alergii. W przypadku alergii pokarmowej układ odpornościowy mylnie postrzega dany produkt spożywczy jako zagrożenie i wysyła przeciwciała, by zaatakowały alergen. Przeciwciała krążą we krwi i przyłączają się do specjalnych komórek. W ten sposób organizm chroni się przed przyszłym kontaktem z alergenem. Gdy alergik spożywa dany produkt ponownie, alergen dostaje się do organizmu i przyłącza do przeciwciał. Komórki te odpowiadają poprzez wydzielanie wielu silnych związków chemicznych, by chronić organizm. Następnie pojawiają się symptomy alergii.

Większość reakcji alergicznych na pokarm występuje po spożyciu skorupiaków, orzechów, ryb oraz jaj. W przypadku dzieci objawy alergii pokarmowej uwidaczniają się zwykle po zjedzeniu jaj, mleka, orzechów, produktów zawierających pszenicę oraz czekolady.

2. Objawy alergii pokarmowej

Zobacz film: "Choroby serca najczęstszą przyczyną zgonów Polaków"

Symptomy alergii pokarmowej pojawiają się zazwyczaj w ciągu kilku minut lub dwóch godzin od spożycia danego produktu.

Alergia pokarmowa może objawiać się poprzez zmiany nie tylko w samym przewodzie pokarmowym, ale i na skórze oraz w układzie oddechowym. Możliwe dolegliwości w obszarze przewodu pokarmowego to:

Najczęściej występujące zmiany skórne:

  • szorstkie, polakierowane policzki,
  • zaczerwienienie,
  • suchość,
  • świąd,
  • zmiany grudkowo-wysiękowe.

Zmiany w układzie oddechowym to:

  • alergiczny nieżyt nosa,
  • sapka,
  • zapalenie błony śluzowej ucha środkowego,
  • spastyczne zapalenie oskrzeli.

Niektóre osoby doświadczają także zawrotów głowy oraz omdleń. U części alergików po kontakcie z alergenem może dojść do wstrząsu anafilaktycznego. Objawia się on zwężeniem dróg oddechowych, obrzękiem gardła lub uczuciem „guli” w gardle, szokiem oraz poważnym spadkiem ciśnienia, gwałtownym pulsem, a także zawrotami głowy lub utratą przytomności. W przypadku wstrząsu anafilaktycznego kluczowa jest szybka interwencja lekarska. Bez podjęcia leczenia pacjent może zapaść w śpiączkę lub umrzeć.

3. Probiotyk na alergie pokarmowe

Wyeliminowanie alergenów z diety pomaga zmniejszyć ryzyko występowania reakcji alergicznej, jednak warto pójść o krok dalej i poprawić pracę układu odpornościowego. W tym celu warto skorzystać z preparatu probiotycznego, zawierającego szczepy bakterii kwasu mlekowego uzyskane od zdrowych polskich niemowląt: Lactobacillus casei ŁOCK 0908, Lactobacillus casei ŁOCK 0900 oraz Lactobacillus paracasei ŁOCK 0919. Skuteczność oraz bezpieczeństwo tych szczepów zostały udowodnione w badaniach klinicznych na polskich dzieciach. Bakterie te są w stanie przeżyć w układzie pokarmowym dzięki oporności na działanie kwasu żołądkowego oraz żółci. Bakterie kwasu mlekowego przylegają do linii komórek nabłonkowych jelita i są oporne na działanie antybiotyków. Dzięki swojemu składowi preparat probiotyczny uczestniczy w dojrzewaniu bariery jelitowej, co może sprzyjać rozwojowi tolerancji na białka mleka krowiego, które są jednymi z najczęstszych alergenów pokarmowych.

Stosowanie probiotyku zaleca się zwłaszcza w przypadku dzieci do drugiego roku życia. Właśnie w tym czasie kształtuje się ekosystem jelitowy. Produkt może być wykorzystywany w alergii pokarmowej, nietolerancji laktozy oraz w zaostrzeniach alergii. Od bakterii, które zasiedlają przewód pokarmowy zależy bowiem prawidłowy rozwój układu immunologicznego. Opóźnienie lub zmiany w kolonizacji przewodu pokarmowego w okresie noworodkowo-niemowlęcym prowadzą do zaburzeń w funkcjonowaniu układu odpornościowego. U noworodka układ immunologiczny jest jeszcze niedojrzały. Nieprawidłowa kolonizacja przewodu pokarmowego, zbytni reżim higieniczny w ciągu pierwszego roku życia oraz brak naturalnej aktywacji układu odpornościowego zwiększają ryzyko alergii u dziecka. Podawanie dziecku preparatu z bakteriami kwasu mlekowego zwiększa szanse na zwalczenie alergenów oraz drobnoustrojów chorobotwórczych już na poziomie błon śluzowych. Ponadto bakterie stymulują wydzielanie śluzu i przyczyniają się do uszczelniania bariery jelitowej. Dzięki temu zmniejsza się przepuszczalność alergenów.

Ten tekst jest elementem naszego cyklu #ZdrowaPolka, w którym pokazujemy, jak zadbać o swoją kondycję fizyczną i psychiczną. Przypominamy o profilaktyce i radzimy, co zrobić, żeby żyć zdrowiej. Więcej przeczytasz tutaj

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze