Trwa ładowanie...

Przyczyny i objawy alergii pokarmowej

Avatar placeholder
20.05.2020 16:31
Przyczyny i objawy alergii pokarmowej
Przyczyny i objawy alergii pokarmowej (iStock)

Alergia pokarmowa występuje, gdy układ odpornościowy atakuje niektóre białka w spożywanych produktach. Substancje, które wywołują reakcję alergiczną to tak zwane alergeny. Najczęstsze alergeny pokarmowe to: białka mleka krowiego, nabiał, jaja, orzechy, zboża zawierające gluten, ryby i owoce morza, owoce cytrusowe, truskawki, banany, morele, śliwki, wiśnie i brzoskwinie, czekolada, miód, kakao, mięso, pomidory, papryka, kapusta, szpinak oraz seler. Jakie są przyczyny występowania alergii pokarmowej? Jakie objawy wskazują na alergię na produkty spożywcze?

spis treści

1. Przyczyny alergii pokarmowej

Układ odpornościowy jest złożoną siecią komórek i cząsteczek, które chronią organizm przed ciałami obcymi. Gdy układ ten funkcjonuje prawidłowo, wykrywa zagrożenie i w odpowiedzi wytwarza przeciwciała. Przeciwciała rozpoznają intruza i atakują go, a reakcja organizmu powoduje wystąpienie objawów alergii. W przypadku alergii pokarmowej układ odpornościowy mylnie postrzega dany produkt spożywczy jako zagrożenie i wysyła przeciwciała, by zaatakowały alergen. Przeciwciała krążą we krwi i przyłączają się do specjalnych komórek. W ten sposób organizm chroni się przed przyszłym kontaktem z alergenem. Gdy alergik spożywa dany produkt ponownie, alergen dostaje się do organizmu i przyłącza do przeciwciał. Komórki te odpowiadają poprzez wydzielanie wielu silnych związków chemicznych, by chronić organizm. Następnie pojawiają się symptomy alergii.

Większość reakcji alergicznych na pokarm występuje po spożyciu skorupiaków, orzechów, ryb oraz jaj. W przypadku dzieci objawy alergii pokarmowej uwidaczniają się zwykle po zjedzeniu jaj, mleka, orzechów, produktów zawierających pszenicę oraz czekolady.

2. Objawy alergii pokarmowej

Zobacz film: "Podstawowe badania, jakie powinna wykonać każda kobieta"

Symptomy alergii pokarmowej pojawiają się zazwyczaj w ciągu kilku minut lub dwóch godzin od spożycia danego produktu.

Alergia pokarmowa może objawiać się poprzez zmiany nie tylko w samym przewodzie pokarmowym, ale i na skórze oraz w układzie oddechowym. Możliwe dolegliwości w obszarze przewodu pokarmowego to:

Najczęściej występujące zmiany skórne:

  • szorstkie, polakierowane policzki,
  • zaczerwienienie,
  • suchość,
  • świąd,
  • zmiany grudkowo-wysiękowe.

Zmiany w układzie oddechowym to:

  • alergiczny nieżyt nosa,
  • sapka,
  • zapalenie błony śluzowej ucha środkowego,
  • spastyczne zapalenie oskrzeli.

Niektóre osoby doświadczają także zawrotów głowy oraz omdleń. U części alergików po kontakcie z alergenem może dojść do wstrząsu anafilaktycznego. Objawia się on zwężeniem dróg oddechowych, obrzękiem gardła lub uczuciem „guli” w gardle, szokiem oraz poważnym spadkiem ciśnienia, gwałtownym pulsem, a także zawrotami głowy lub utratą przytomności. W przypadku wstrząsu anafilaktycznego kluczowa jest szybka interwencja lekarska. Bez podjęcia leczenia pacjent może zapaść w śpiączkę lub umrzeć.

3. Probiotyk na alergie pokarmowe

Wyeliminowanie alergenów z diety pomaga zmniejszyć ryzyko występowania reakcji alergicznej, jednak warto pójść o krok dalej i poprawić pracę układu odpornościowego. W tym celu warto skorzystać z preparatu probiotycznego, zawierającego szczepy bakterii kwasu mlekowego uzyskane od zdrowych polskich niemowląt: Lactobacillus casei ŁOCK 0908, Lactobacillus casei ŁOCK 0900 oraz Lactobacillus paracasei ŁOCK 0919. Skuteczność oraz bezpieczeństwo tych szczepów zostały udowodnione w badaniach klinicznych na polskich dzieciach. Bakterie te są w stanie przeżyć w układzie pokarmowym dzięki oporności na działanie kwasu żołądkowego oraz żółci. Bakterie kwasu mlekowego przylegają do linii komórek nabłonkowych jelita i są oporne na działanie antybiotyków. Dzięki swojemu składowi preparat probiotyczny uczestniczy w dojrzewaniu bariery jelitowej, co może sprzyjać rozwojowi tolerancji na białka mleka krowiego, które są jednymi z najczęstszych alergenów pokarmowych.

Stosowanie probiotyku zaleca się zwłaszcza w przypadku dzieci do drugiego roku życia. Właśnie w tym czasie kształtuje się ekosystem jelitowy. Produkt może być wykorzystywany w alergii pokarmowej, nietolerancji laktozy oraz w zaostrzeniach alergii. Od bakterii, które zasiedlają przewód pokarmowy zależy bowiem prawidłowy rozwój układu immunologicznego. Opóźnienie lub zmiany w kolonizacji przewodu pokarmowego w okresie noworodkowo-niemowlęcym prowadzą do zaburzeń w funkcjonowaniu układu odpornościowego. U noworodka układ immunologiczny jest jeszcze niedojrzały. Nieprawidłowa kolonizacja przewodu pokarmowego, zbytni reżim higieniczny w ciągu pierwszego roku życia oraz brak naturalnej aktywacji układu odpornościowego zwiększają ryzyko alergii u dziecka. Podawanie dziecku preparatu z bakteriami kwasu mlekowego zwiększa szanse na zwalczenie alergenów oraz drobnoustrojów chorobotwórczych już na poziomie błon śluzowych. Ponadto bakterie stymulują wydzielanie śluzu i przyczyniają się do uszczelniania bariery jelitowej. Dzięki temu zmniejsza się przepuszczalność alergenów.

Ten tekst jest elementem naszego cyklu #ZdrowaPolka, w którym pokazujemy, jak zadbać o swoją kondycję fizyczną i psychiczną. Przypominamy o profilaktyce i radzimy, co zrobić, żeby żyć zdrowiej. Więcej przeczytasz tutaj

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze