Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Puryny – źródła, właściwości i nadmiar

Avatar placeholder
24.05.2023 11:35
Puryny znajdują się w między innymi w rybach i brokułach.
Puryny znajdują się w między innymi w rybach i brokułach. (123rf)

Puryny to naturalne związki chemiczne, które wchodzą w skład jądra komórki. Choć ludzki organizm ich nie potrzebuje, a ich nadmiar może być szkodliwy, nieustannie pozyskuje je z codziennej diety. Wykluczenie puryn z jadłospisu nie jest możliwe. Ponieważ jest to groźne dla osób z dną moczanową i kamicą nerkową, warto wiedzieć, które produkty zawierają ich najmniej.

spis treści

1. Co to są puryny?

Puryny to związki chemiczne będące głównymi składnikami kwasów nukleinowych DNA i RNA, które są obecne w każdej żywej komórce, zarówno zwierzęcej, jak i roślinnej. Są substancjami o charakterze endogennym i egzogennym. Oznacza to, że mogą być syntezowane w organizmie człowieka oraz dostarczane wraz z pożywieniem. Ponieważ organizm do sprawnego funkcjonowania ich nie potrzebuje, związki te są wydalane.

Puryny ulegają metabolizmowi, czego produktem jest kwas moczowy, który jest usuwany z organizmu przez nerki lub jelita. U zdrowych osób zdecydowana większość związku jest wydalana, a ich obecność nie wpływa to negatywnie na zdrowie.

Jeśli produkty bogate w puryny są spożywane w nadmiarze, nerki i jelita nie nadążają z usuwaniem kwasu moczowego. Nadmierne gromadzenie go w organizmie może prowadzić do rozwoju dny moczanowej i kamicy nerkowej.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Dlaczego warto robić screening?"

Dna moczanowa (podagra, skaza moczanowa) to choroba przewlekła, objawem której są dotkliwe bóle i zniekształcenia stawów. W zaawansowanej postaci schorzenia dochodzi do nieodwracalnego uszkodzenia narządu ruchu i niesprawności. Możliwe jest również zajęcie innych narządów, na przykład nerek. Przyczyną jest nadmiar kwasu moczowego.

Kamica nerkowa (moczowa) to choroba polegająca na powstawaniu złogów (tzw. kamieni) w nerkach lub drogach moczowych. To skutek wytrącania się związków chemicznych, które są obecne w moczu (składniki zarówno prawidłowe, jak i patologiczne).

2. Źródła puryn w diecie

Warto wiedzieć i pamiętać, jakie produkty są bogate w puryny. To:

  • ryby, takie jak: pstrąg, sandacz, śledź, szproty, dorsz, karp, łosoś, makrela,
  • skorupiaki,
  • mięso czerwone, drób, dziczyzna, podroby, tłuszcze zwierzęce, wędliny, konserwy,
  • warzywa: brokuły, brukselka, zielony groszek, kukurydza, papryka, szpinak, por, soczewica, fasola, szczaw,
  • grzyby: pieczarki, borowiki, boczniaki,
  • napoje: mocna czarna herbata,
  • kakao i produkty z niego wytworzone, np. czekolada,
  • musztarda,
  • ostre przyprawy, przyprawy korzenne.

Nadmierne spożywanie produktów, które zawierają puryny może prowadzić do nagromadzenia kwasu moczowego, będącego skutkiem ich zaburzonego metabolizmu. Hiperurykemia, czyli stan zwiększonego stężenia kwasu moczowego we krwi, może przez dłuższy czas przebiegać bezobjawowo, a nieleczony prowadzi do rozwoju kamicy nerkowej czy dny moczanowej.

Maksymalna dopuszczalna ilość kwasu moczowego wynosi:

  • dla kobiet 6 mg/dl,
  • dla mężczyzn 6,8 mg/dl.

Powyżej tych wartości kwas moczowy przestaje być rozpuszczany w organizmie i zaczyna się wytrącać w postaci kryształków. Odkłada się w mięśniach, tkance podskórnej i stawach. To wywołuje bardzo silne dolegliwości bólowe. Ból pojawia się nawet przy niewielkich ruchach w zajętym stawie, czemu często dodatkowo towarzyszy obrzęk i zaczerwienienie.

3. Dieta ubogopurynowa

W przypadku większości ludzi spożycie puryn nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Inaczej sytuacja wygląda w przypadku osób z dną moczanową i kamicą nerkową. Ich obecność może znacznie nasilać dokuczliwe objawy. To dlatego chorzy muszą stosować dietę ubogopurynową. Polega ona na ograniczaniu spożycia związków purynowych do 300 mg dziennie. Jej celem jest zmniejszenie stężenia kwasu moczowego we krwi.

Wykluczenie puryn z diety nie jest możliwe, ponieważ występują one w niemal wszystkich spożywanych produktach. Należy się skupić na tych, które zawierają och najmniej. Do produktów ubogich w puryny zalicza się warzywa, takie jak: cebulę, cukinię, buraki, cukinię, ogórki, pomidory, sałatę, ziemniaki, kapustę pekińską, kapustę kiszoną i marchew.

W diecie ubogopurynowej nie powinno też zabraknąć owoców, takich jak kiwi, agrest, brzoskwinie, czereśnie, maliny, wiśnie, porzeczki, winogrona, jabłka, gruszki i truskawki, ananasy.

Do produktów, które zawierają niewiele puryn, zalicza się także oliwę z oliwek, chleb razowy, chude i gotowane mięso, makaron, kasze, ryż, niskotłuszczowe produkty mleczne. Niewielką ilość związków purynowych zawierają także: sery, miód, dżemy, marmolada, cukier. Produktami z bardzo niską zawartością puryn są jaja.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze