Trwa ładowanie...

Rozgrzewający zbiteń. Rosyjski napój na pasożyty (WIDEO)

 Magdalena Bury
12.03.2019 12:20

Zbiteń to rosyjski napój przygotowywany z miodu, wody i przypraw korzennych. Kiedyś tradycją było spożywanie go wśród wszystkich grup społecznych. Jest znany od XII wieku. To dzięki jego rozgrzewającym właściwościom udało się przeżyć podczas mrozów. Teraz znowu staje się coraz bardziej popularny.

Chociaż powszechnie uważa się, że miód dodany do gorącej herbaty traci swoje właściwości, w zbiteniu ten płyn łączy się z wodą i gotuje. Miód po zagotowaniu regularnie rozgrzewa. Zbiteń pity regularnie pozytywnie wpłynie też na pasożyty, przeziębienia i stany zapalne.

Przepisy Nadjeżdy Siemionowej, popularnej w Rosji specjalistki od medycyny naturalnej, znane są od lat. Jak więc przygotować zbiteń suzdalski?

150 gram miodu mieszamy z litrem wody. Następnie gotujemy przez 20 minut. Kolejnym krokiem jest dodanie 15 gramów cynamonu, 15 gramów imbiru i 15 gramów liścia laurowego. Gotujemy go przez kolejne pięć minut. Napój przecedzamy przez sito i pijemy gdy jest gorąco. Wtedy ma najwięcej cennych właściwości.

Nieco inny przepis Siemionowa podaje na zbiteń władymirski. 200 gramów miodu dodajemy do litra wody i gotujemy. Dodajemy 5 gramów cynamonu, 5 gramów imbiru, 5 gramów liścia laurowego. Trzymamy na ogniu przez następne pięć minut, cedzimy i pijemy.

Ekspertka poleca też, by do każdego zbitenia dodawać sok z cytryny, sok z rokitnika bądź syrop z czarnego bzu. Nie dotyczy to jednak sytuacji, gdy chcemy wyleczyć się z choroby pasożytniczej. Wtedy napój pijemy bez dodatków.

11 naturalnych metod na zwiększenie odporności
11 naturalnych metod na zwiększenie odporności [11 zdjęć]

Organizm człowieka jest stale narażony na ataki wirusów i bakterii. Różnice w częstotliwości zachorowań

zobacz galerię

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze