Ryzyko amputacji stopy cukrzycowej

Stopa cukrzycowa jest jednym z powikłań u osób cierpiących z powodu cukrzycy. Można podzielić mechanizm jej powstawania na: neuropatyczny oraz naczyniowy.

Neuropatia ruchowa prowadzi do zaników mięśniowych, co prowadzi do zaburzenia równowagi pomiędzy mięśniami antagonistycznymi (przeciwstawnymi) w ten sposób dochodzi do deformacji stopy. Natomiast neuropatia czuciowa objawia się brakiem odczuwania bólu, temperatury i dotyku, co jest bardzo zgubne dla chorego, ponieważ uszkadza sobie stopę nawet o tym nie wiedząc. Dlatego bardzo ważne jest by osoby z cukrzycą codziennie, najlepiej wieczorem, zwłaszcza po długich spacerach – oglądały dokładnie stopy w poszukiwaniu odcisków, owrzodzeń. Żadnych nawet drobnych zmian, nie można zaniedbać! Neuropatia autonomiczna prowadzi do zaburzenia krążenia krwi w stopie, co prowadzi do zaburzeń troficznych i owrzodzeń.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czym jest ból?"

Zaburzenia naczyniowe są przede wszystkim spowodowane miażdżycą tętnic kończyn dolnych – należy pamiętać, iż cukrzyca nasila znacznie zmiany miażdżycowe. Ponadto mogą być zaburzenia o etiologii mieszanej – stopa neuropatyczno-niedokrwienna.

Niestety zespół stopy cukrzycowej może wiązać się z amputacją kończyny – jest to w chwili obecnej najczęstsza przyczyna takiego zabiegu. Czy jednak zawsze choroba ta kończy się amputacją? Na to pytanie odpowie prof. Jan Tatoń, diabetolog.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!