Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Salmonella w ciąży – zagrożenia, leczenie i zapobieganie

Avatar placeholder
17.06.2022 14:46
Salmonella w ciąży objawia się dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi
Salmonella w ciąży objawia się dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi (Adobe Stock)

Salmonella w ciąży zazwyczaj nie stanowi poważnego zagrożenia dla dziecka. Ponieważ jednak czasem zatrucie Salmonellą jest groźne, wywołanej przez nią choroby nie wolno bagatelizować. Co powinno niepokoić? Co robić, gdy pojawią się objawy choroby? Czy można im zapobiegać?

spis treści

1. Czy Salmonella w ciąży jest groźna?

Salmonella w ciąży zwykle nie stanowi zagrożenia dla dziecka. Powikłania choroby, którą wywołuje bakteria, mogą pojawić się w związku z poważnym odwodnieniem ciężarnej lub chorobą o długim przebiegu.

W takiej sytuacji z zakażeniem Salmonellą w ciąży związane jest ryzyko małowodzia, niedostatecznego zaopatrzenia dziecka w ważne składniki mineralne, zaburzeń elektrolitowych i niewydolności nerek.

Ciężki, trwający kilka dni przebieg salmonellozy może prowadzić do poronienia (gdy choroba rozwinie się na początku ciąży), obumarcia płodu czy zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych. Salmonella w 3 czy 2 trymestrze ciąży może być przyczyną porodu przedwczesnego.

Zobacz film: "Chroń się przed salmonellozą"

W skrajnych przypadkach ciężka salmonelloza może doprowadzić do niewydolności wielonarządowej, sepsy i zgonu. Dzieje się tak, gdy patogeny z jelit przenikną do krwiobiegu, a następnie wraz z krwią, przy braku odpowiedniego leczenia, zaatakują inne narządy i tkanki.

2. Przyczyny zatrucia Salmonellą

Zatrucie chorobotwórczą bakterią Salmonella enteritidis, występującą u dzikich i hodowlanych zwierząt, wywołuje objawy salmonellozy. Ponieważ patogeny mają kształt pałeczek, mówi się o pałeczkach salmonelli.

Człowiek Salmonellą zakaża się drogą pokarmową, spożywając:

  • niepoddaną obróbce termicznej żywność,
  • żywność niedogotowaną (zakażenie wtórne),
  • żywność skażoną odchodami,
  • picie zanieczyszczonej wody (zakażenie pierwotne).

Najczęstszą drogą zakażenia jest spożycie skażonych jaj, mięsa, ryb oraz niepasteryzowanego mleka.

Salmonellozą można także zarazić się poprzez kontakt z chorymi zwierzętami: psami, kotami, gołębiami czy żółwiami.

Czy Salmonella jest zaraźliwa? Tak. Można się nią zarazić także od ludzi, zarówno chorych, jak i zdrowych, tak zwanych nosicieli. Co istotne, po przebyciu choroby bakterie mogą być wydalane z kałem przez kilka tygodni lub miesięcy.

3. Objawy Salmonelli w ciąży

Ponieważ Salmonella zasiedla przewód pokarmowy, objawami są przede wszystkim dolegliwości żołądkowo-jelitowe, takie jak ból brzucha, nudności, wymioty czy biegunka (co może prowadzić do odwodnienia). Patogeny wywołują stan zapalny jelita cienkiego, tak zwaną toksykoinfekcję (infekcyjne zatrucie pokarmowe).

Początkowo zatrucie pokarmowe może przypominać objawy grypy lub nudności związane z fizjologicznym przebiegiem ciąży, zwłaszcza że pojawia się ból głowy, gorączka i dreszcze. Niepokojące symptomy zaczynają występować od 6 do 72 godzin od zakażenia. Choroba trwa zwykle od 3 do 7 dni, w większości przypadków dochodzi do samowyleczenia.

4. Salmonella - leczenie domowe i farmakologiczne

Gdy dojdzie do zatrucia pokarmowego w ciąży, najważniejsze jest odpowiednie nawodnienie, a także wypoczynek i stosowanie lekkostrawnej diety. Trzeba przy tym pamiętać, by nie zażywać żadnych leków bez porozumienia z lekarzem. Nawet powszechnie dostępne preparaty bez recepty mogą być szkodliwe dla płodu. W przypadku przedłużającego się trwania choroby należy zgłosić się do lekarza.

Zatrucie pokarmowe w ciąży nie wymaga leczenia specjalistycznego. Amoksycylinę lub cefalosporyny, czyli antybiotyki, włącza się tylko w przypadku choroby o ciężkim przebiegu. To wówczas konieczne, ponieważ brak odpowiedniego leczenia może doprowadzić do krwawienia z jelita, zapalenia pęcherzyka żółciowego i wątroby u ciężarnej. Stanowi także stan zagrożenia zdrowia i życia dziecka.

5. Jak uniknąć zakażenia Salmonellą w ciąży?

Źródłem niemal wszystkich, bo około 95% przypadków zakażeń, jest niedogotowana, niepasteryzowana lub niedokładnie umyta żywność, która miała kontakt z zakażoną glebą lub odchodami zwierząt. Oznacza to, że by uniknąć zakażenia, nie wolno spożywać:

  • surowych lub niedogotowanych niepasteryzowanych jajek oraz produktów, które je zawierają. To domowe majonezy, lody, kremy czy sosy do sałatek,
  • niepasteryzowanego nabiału: mleka, niektórych rodzajów miękkiego sera,
  • niepasteryzowanych soków,
  • surowego lub niedogotowanego mięsa, zwłaszcza nieznanego pochodzenia,
  • produktów i potraw, które były przechowywane przez dłuższy czas w lodówce,
  • niedokładnie umytych warzyw i kiełków.

Należy pamiętać również o częstym myciu rąk, zwłaszcza przed jedzeniem, po powrocie do domu, po skorzystaniu z toalety, a i zwracać uwagę na sposób przechowywania produktów i przygotowywania potraw:

  • surowe jaja i surowe mięso powinny być przechowane w lodówce,
  • przed spożyciem jaja i mięso należy dokładnie umyć oraz poddać obróbce termicznej – działaniu wysokiej temperatury,
  • po obróbce surowego mięsa dokładnie myć deski i sztućce,
  • nie należy ponownie zamrażać wcześniej rozmrożonych produktów.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze