Słodki wróg wątroby. Lepiej unikać, bo prowadzi do stłuszczenia narządu

Syrop glukozowo-fruktozowy od lat budzi kontrowersje wśród dietetyków i naukowców. Choć jest jednym z najczęściej stosowanych słodzików w przemyśle spożywczym, coraz więcej badań wskazuje, że jego wpływ na zdrowie może być znacznie poważniejszy, niż dotąd sądzono. Naukowe analizy koncentrują się zwłaszcza na jego roli w rozwoju chorób wątroby, a te dotykają już 9 mln Polaków.

Nadmiar fruktozy ma toksyczny wpływ na metabolizm wątroby i może prowadzić do rozwoju NAFLDNadmiar fruktozy ma toksyczny wpływ na metabolizm wątroby i może prowadzić do rozwoju NAFLD
Źródło zdjęć: © Getty Images
Magdalena Pietras

Powszechny środek słodzący

Syrop glukozowo-fruktozowy to popularny środek słodzący powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym. Można go znaleźć między innymi w napojach gazowanych, słodyczach, dżemach, pieczywie, sosach, produktach mlecznych czy gotowych daniach.

W porównaniu z tradycyjnym cukrem ma podobną słodkość, ale jego działanie na organizm jest bardziej obciążające. Wolna fruktoza zawarta w syropie szybciej wchłania się do krwi i silniej wpływa na metabolizm. Nadmiar syropu w diecie może prowadzić do zaburzeń gospodarki cukrowej, insulinooporności i otyłości.

Przez to, że fruktoza jest metabolizowana w wątrobie, to ten organ jeszcze szczególnie narażony na zgubne skutki spożywania syropu glukozowo-fruktozowego. Potwierdzają to ustalenia naukowców.

Większe ryzyko NAFLD

Syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS-55) może być bardziej szkodliwy dla wątroby niż zwykły cukier, zwiększając ryzyko występienia niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD) – wynika z badań, które zostały opisane na łamach "Elsevier The Journal of Nutritional Biochemistry". Naukowcy zaobserwowali, że szczury pijące napoje z HFCS-55 miały najwyższą zawartość tłuszczu w wątrobie oraz wyraźne oznaki stłuszczenia.

Badacze zauważyli też, że syrop ten osłabia spalanie kwasów tłuszczowych (tzw. β-oksydację) i sprzyja gromadzeniu triglicerydów. Efektów takich nie stwierdzono po spożyciu sacharozy, mimo że ilość kalorii była podobna.

Zdaniem naukowców to właśnie wyższa zawartość fruktozy w HFCS może odpowiadać za jego zwiększoną szkodliwość.

Niebezpieczna fruktoza

Szkodliwy wpływ syropu glukozowo-fruktozowego potwierdza też publikacja "Fructose and Sugar: A Major Mediator of Nonalcoholic Fatty Liver Disease".

Badania przedstawione w artykule wykazały wyraźny związek między wysokim spożyciem cukru oraz syropu glukozowo-fruktozowego (HFCS) a rozwojem niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD).

Fruktoza, czyli główny składnik HFCS, sprzyja odkładaniu się tłuszczu w wątrobie, ponieważ pobudza tworzenie nowych cząsteczek tłuszczu i jednocześnie hamuje ich spalanie. Proces ten jest ściśle związany z przemianą fruktozy w organizmie, która prowadzi do spadku poziomu energii komórkowej i wzrostu stężenia kwasu moczowego. Substancja ta działa prozapalnie i zwiększa przepuszczalność jelit, co dodatkowo nasila stany zapalne i gromadzenie tłuszczu w wątrobie.

Naukowcy podkreślają, że regularne spożywanie słodzonych napojów znacząco zwiększa ryzyko NAFLD, a ograniczenie cukru i syropu HFCS może mieć realny, ochronny wpływ na zdrowie wątroby.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Elsevier The Journal of Nutritional Biochemistry
  2. WP abcZdrowie
  3. Journal of Hepatology
  4. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału