Słodki wróg wątroby. Lepiej unikać, bo prowadzi do stłuszczenia narządu

Syrop glukozowo-fruktozowy od lat budzi kontrowersje wśród dietetyków i naukowców. Choć jest jednym z najczęściej stosowanych słodzików w przemyśle spożywczym, coraz więcej badań wskazuje, że jego wpływ na zdrowie może być znacznie poważniejszy, niż dotąd sądzono. Naukowe analizy koncentrują się zwłaszcza na jego roli w rozwoju chorób wątroby, a te dotykają już 9 mln Polaków.

Nadmiar fruktozy ma toksyczny wpływ na metabolizm wątroby i może prowadzić do rozwoju NAFLDNadmiar fruktozy ma toksyczny wpływ na metabolizm wątroby i może prowadzić do rozwoju NAFLD
Źródło zdjęć: © Getty Images
Magdalena Pietras

Powszechny środek słodzący

Syrop glukozowo-fruktozowy to popularny środek słodzący powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym. Można go znaleźć między innymi w napojach gazowanych, słodyczach, dżemach, pieczywie, sosach, produktach mlecznych czy gotowych daniach.

W porównaniu z tradycyjnym cukrem ma podobną słodkość, ale jego działanie na organizm jest bardziej obciążające. Wolna fruktoza zawarta w syropie szybciej wchłania się do krwi i silniej wpływa na metabolizm. Nadmiar syropu w diecie może prowadzić do zaburzeń gospodarki cukrowej, insulinooporności i otyłości.

Przez to, że fruktoza jest metabolizowana w wątrobie, to ten organ jeszcze szczególnie narażony na zgubne skutki spożywania syropu glukozowo-fruktozowego. Potwierdzają to ustalenia naukowców.

Większe ryzyko NAFLD

Syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS-55) może być bardziej szkodliwy dla wątroby niż zwykły cukier, zwiększając ryzyko występienia niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD) – wynika z badań, które zostały opisane na łamach "Elsevier The Journal of Nutritional Biochemistry". Naukowcy zaobserwowali, że szczury pijące napoje z HFCS-55 miały najwyższą zawartość tłuszczu w wątrobie oraz wyraźne oznaki stłuszczenia.

Badacze zauważyli też, że syrop ten osłabia spalanie kwasów tłuszczowych (tzw. β-oksydację) i sprzyja gromadzeniu triglicerydów. Efektów takich nie stwierdzono po spożyciu sacharozy, mimo że ilość kalorii była podobna.

Zdaniem naukowców to właśnie wyższa zawartość fruktozy w HFCS może odpowiadać za jego zwiększoną szkodliwość.

Niebezpieczna fruktoza

Szkodliwy wpływ syropu glukozowo-fruktozowego potwierdza też publikacja "Fructose and Sugar: A Major Mediator of Nonalcoholic Fatty Liver Disease".

Badania przedstawione w artykule wykazały wyraźny związek między wysokim spożyciem cukru oraz syropu glukozowo-fruktozowego (HFCS) a rozwojem niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD).

Fruktoza, czyli główny składnik HFCS, sprzyja odkładaniu się tłuszczu w wątrobie, ponieważ pobudza tworzenie nowych cząsteczek tłuszczu i jednocześnie hamuje ich spalanie. Proces ten jest ściśle związany z przemianą fruktozy w organizmie, która prowadzi do spadku poziomu energii komórkowej i wzrostu stężenia kwasu moczowego. Substancja ta działa prozapalnie i zwiększa przepuszczalność jelit, co dodatkowo nasila stany zapalne i gromadzenie tłuszczu w wątrobie.

Naukowcy podkreślają, że regularne spożywanie słodzonych napojów znacząco zwiększa ryzyko NAFLD, a ograniczenie cukru i syropu HFCS może mieć realny, ochronny wpływ na zdrowie wątroby.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Elsevier The Journal of Nutritional Biochemistry
  2. WP abcZdrowie
  3. Journal of Hepatology
  4. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?