Słodzik może obniżać skuteczność leczenia. Nowe odkrycie badaczy
Nowe badania naukowców z Uniwersytetu w Pittsburghu i Centrum Onkologii UPMC Hillman sugerują, że sukraloza, popularny sztuczny słodzik obecny w napojach "zero", gumach do żucia i niskokalorycznych deserach, może utrudniać leczenie nowotworów. Wyniki opublikowano w prestiżowym czasopiśmie "Cancer Discovery".
W tym artykule:
Niekorzystny wpływ sukralozy na organizm
Zespół badawczy wykazał, że sukraloza może wpływać na mikrobiom jelitowy, zmieniając jego skład w sposób niekorzystny dla pacjentów onkologicznych.
W eksperymentach na myszach stwierdzono, że spożywanie sukralozy zwiększało liczbę bakterii rozkładających argininę, kluczowy aminokwas potrzebny do prawidłowej pracy limfocytów T, które są podstawą skutecznej immunoterapii nowotworowej.
Gdy poziom argininy spadał, limfocyty T działały gorzej, guzy rosły szybciej, a skuteczność terapii była znacznie niższa.
Sztuczne słodziki zwiększają ryzyko choroby Alzheimera
- Gdy poziom argininy spadał z powodu zmian w mikrobiomie wywołanych przez sukralozę, komórki T nie działały prawidłowo. W rezultacie immunoterapia była mniej skuteczna, myszy te miały większe guzy i krócej żyły - podkreśliła prof. Abby Overacre, główna autorka badania.
Co istotne, efekt ten można było odwrócić, włączając do diety suplementy z argininą lub cytruliną, substancją, którą organizm przekształca w argininę.
Słodzik obniża skuteczność leczenia chorych
Po badaniach na modelu zwierzęcym naukowcy przeanalizowali dane 132 pacjentów z zaawansowanym czerniakiem lub niedrobnokomórkowym rakiem płuca, którzy byli leczeni immunoterapią samodzielną lub w połączeniu z chemioterapią.
Pacjenci wypełniali ankiety dotyczące diety i spożywania słodzików. Osoby regularnie sięgające po produkty z sukralozą gorzej odpowiadały na leczenie i miały niższe wskaźniki przeżywalności, niezależnie od typu nowotworu czy stadium choroby.
- Odkryliśmy, że sukraloza także u ludzi ograniczała skuteczność immunoterapii, niezależnie od rodzaju nowotworu. To pokazuje, że potrzebujemy strategii, które ochronią pacjentów przed tym skutkiem, na przykład specjalnej suplementacji - zauważył prof. Diwakar Davar, współautor badania.
Naukowcy planują rozpocząć badania kliniczne, które sprawdzą czy suplementacja cytruliną może poprawić odpowiedź immunologiczną i zniwelować wpływ sukralozy.
Zespół chce też dowiedzieć się, czy inne słodziki, w tym aspartam, sacharyna, ksylitol i stewia, mogą działać podobnie.
Do czasu publikacji kolejnych wyników eksperci sugerują, aby pacjenci leczeni immunoterapią ostrożnie podchodzili do spożywania produktów z sukralozą i omawiali swoją dietę z lekarzem prowadzącym.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- PAP
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.