Superfood z polskiego stołu. Regulują ciśnienie, a do tego są "naturalnym dopingiem"

Buraki od dawna uchodzą za jedno z najbardziej wartościowych warzyw w polskiej kuchni. Ich intensywny kolor zawdzięczamy związkom zwanym betalainami, które – jak wykazują badania – mają silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Dzięki wyjątkowej kombinacji związków bioaktywnych i minerałów, są określane mianem "superfood".

Superfood z polskiego stołu. Regulują ciśnienie, a do tego są "naturalnym dopingiem"Superfood z polskiego stołu. Regulują ciśnienie, a do tego są "naturalnym dopingiem"
Źródło zdjęć: © Getty Images

Wsparcie dla serca i układu krążenia

Jedną z największych zalet buraków jest ich pozytywny wpływ na układ krążenia. Zawarte w nich azotany rozszerzają naczynia krwionośne i poprawiają przepływ krwi, co ma znaczenie zarówno dla zdrowia serca, jak i sprawności fizycznej.

Badania opublikowane w "Hypertension" wykazały, że regularne picie soku z buraka obniża ciśnienie skurczowe średnio o 7-8 mmHg, co może zmniejszać ryzyko zawału i udaru.

- Buraki zawierają azotany, które pomagają rozszerzać naczynia krwionośne. To może obniżać ciśnienie krwi, a także poprawiać wydolność fizyczną i funkcje mózgu –podkreśla dietetyczka Sarah Thomsen Ferreira z Cleveland Clinic.

Buraki - czerwone bulwy pełne zdrowia

Tarcza przeciwzapalna i antyoksydacyjna

Buraki zawierają betalainy – silne przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki i zmniejszają stan zapalny. Badania w "Nutrients" wskazują, że mogą one łagodzić procesy zapalne związane z chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca typu 2, otyłość czy miażdżyca.

Dodatkowo betalainy chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i mogą zmniejszać ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych czy nowotworów.

Sok z buraka stał się popularnym "naturalnym dopingiem". Jak pokazały badania opublikowane w "Journal of Applied Physiology", osoby pijące sok z buraka przed treningiem poprawiały swoją wydolność o 12-16 proc., dzięki lepszemu dotlenieniu mięśni i efektywniejszemu wykorzystaniu energii.

Dzięki lepszemu ukrwieniu buraki mogą wspierać także funkcje poznawcze. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Wake Forest (USA) wykazały, że u osób starszych regularne spożywanie soku z buraka poprawiało przepływ krwi w rejonach mózgu odpowiedzialnych za pamięć i koncentrację.

Wsparcie trawienia i odporności

Jedna szklanka gotowanych buraków dostarcza prawie 4 g błonnika. To wspiera zdrowie jelit, reguluje poziom cukru i cholesterolu, a także wzmacnia mikrobiotę jelitową, która pełni kluczową rolę w odporności.

Dieta bogata w błonnik redukuje ryzyko chorób serca, raka jelita grubego i cukrzycy typu 2. Buraki pomagają też regulować poziom cukru we krwi i wspierają mikrobiotę jelitową.

Ponadto zawarte w nich betalainy wspierają pracę wątroby i pomagają usuwać toksyny z organizmu. To dlatego często są składnikiem diet oczyszczających i soków detoksykujących.

"Pół szklanki gotowanych buraków zawiera zaledwie około 40 kalorii, nie ma w nich tłuszczu, cholesterolu, a co istotne – mają mało sodu" – zaznacza dr Elsa-Grace Giardina, dyrektor Women’s Heart Center.

Jak jeść buraki?

Buraki możesz przygotować na wiele sposobów:

  • w postaci pieczonej – karmelizują się i nabierają słodyczy,

  • jako chipsy – cienko pokrojone i upieczone,

  • w formie soku lub koktajlu – dla poprawy wydolności,

  • w sałatkach z dodatkiem orzechów i sera,

  • z liści można przygotować zupy lub podsmażać je jak szpinak.

Buraki są bogate w szczawiany, które u osób ze skłonnością do kamicy nerkowej mogą zwiększać ryzyko powstawania złogów. W takim przypadku zaleca się umiarkowane spożycie.

Dla większości osób jednak buraki to niezwykle cenny składnik diety – tani, łatwo dostępny i wszechstronny kulinarnie. Jak podsumowują naukowcy: włączenie ich do jadłospisu to prosty krok ku lepszemu zdrowiu.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Hypertension
  2. Cleveland Clinic
  3. Nutrients
  4. Journal of Applied Physiology

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie