Superfoods, które naprawdę działają. A które to marketing?

Niektóre superfoods faktycznie mają imponujące właściwości potwierdzone badaniami i m.in. wspierają odporność, zmniejszają stany zapalne i poprawiają pracę mózgu. Inne to głównie efekt dobrego marketingu, który sprytnie wykorzystuje modę na zdrowy styl życia. W tym artykule oddzielamy fakty od fikcji i sprawdzamy, które superfoods naprawdę warto uwzględnić w codziennej diecie, a które można sobie odpuścić.

Działanie superfoods powinno być potwierdzone badaniamiDziałanie superfoods powinno być potwierdzone badaniami
Źródło zdjęć: © Getty Images

Superfoods, które mają potwierdzone działanie

Jagody (np. borówki, jagody acai, aronia) Zawierają duże ilości antyoksydantów, w tym antocyjany, które pomagają chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Sok z jagód wspiera pamięć, krążenie i zmniejszają stany zapalne w organizmie.

Jarmuż Bogaty w witaminę A, C, K, a także wapń i błonnik. Wspiera oczyszczanie organizmu, pomaga regulować poziom cholesterolu i dostarcza chlorofil, który działa ochronnie na komórki.

Czosnek Naturalny antybiotyk, który zawiera allicynę o silnych właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwzapalnych. Wspiera odporność i obniża ciśnienie krwi.

Siemię lniane Doskonałe źródło kwasów omega-3 pochodzenia roślinnego, lignanów (o działaniu antynowotworowym) i błonnika wspomagającego trawienie. Reguluje gospodarkę hormonalną i poziom cukru we krwi.

Imbir Znany ze swojego działania przeciwzapalnego, przeciwwymiotnego i wspierającego trawienie. Łagodzi bóle mięśni i poprawia krążenie.

Kurkumina (z kurkumy) Substancja aktywna o potwierdzonym działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Wspiera zdrowie stawów, mózgu i układu sercowo-naczyniowego, zwłaszcza w połączeniu z piperyną (z pieprzu czarnego), która zwiększa jej wchłanianie.

Zielona herbata Bogata w katechiny, szczególnie EGCG, czyli silny przeciwutleniacz, który wspiera metabolizm, chroni serce i działa przeciwnowotworowo.

Orzechy włoskie Naturalne źródło kwasów omega-3, białka i przeciwutleniaczy. Wspierają pracę mózgu, zdrowie serca i poprawiają profil lipidowy.

Kakao (prawdziwe, niesłodzone) Zawiera flawonoidy wspomagające pracę mózgu i układu krążenia, a także magnez i tryptofan poprawiające nastrój. Ważne, by wybierać kakao o wysokiej zawartości kakao, bez dodatku cukru.

Fermentowane produkty (np. kimchi, kapusta kiszona, kefir) Naturalne probiotyki, które wspierają florę jelitową, a tym samym odporność, trawienie i równowagę metaboliczną. Szczególnie ważne przy stresie, antybiotykoterapii i osłabionej odporności.

Nie każdy superfood to cudowny składnik.
Nie każdy superfood to cudowny składnik. © NaukaJedzenia.pl

Superfoods przereklamowane lub źle zrozumiane

Jagody goji Choć zawierają witaminy i przeciwutleniacze, ich działanie nie odbiega znacząco od rodzimych owoców. Importowane, drogie i przetworzone tracą część swoich właściwości podczas suszenia i transportu.

Chlorella i spirulina Algi te mają ciekawe wartości odżywcze, jednak wiele suplementów zawiera ich śladowe ilości, a ich przyswajalność bywa ograniczona. Często są przeceniane jako oczyszczające z metali ciężkich, choć brakuje jednoznacznych dowodów klinicznych potwierdzających ten efekt u ludzi.

Woda kokosowa Działa nawadniająco, ale jej popularność jako cudownego eliksiru zdrowia jest mocno przesadzona. Zawiera cukry i elektrolity, ale nie ma żadnych magicznych właściwości, których nie zapewniłaby np. woda z cytryną i szczyptą soli.

Olej kokosowy Przez lata promowany jako tłuszcz idealny, dziś wiemy, że zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze również mogą obciążać serce. Umiarkowane spożycie nie zaszkodzi, ale nie warto traktować go jako superzdrowego tłuszczu, który można jeść bez ograniczeń.

Matcha Zielona herbata w proszku faktycznie ma przeciwutleniacze, ale jej działanie nie jest dziesięciokrotnie silniejsze niż zwykłej zielonej herbaty. To marketingowe uproszczenie. A wysoka cena nie zawsze idzie w parze z jakością.

Sok z noni Określany cudownym lekiem na wszystko, od trawienia po nowotwory. Nie ma jednak mocnych dowodów naukowych na jego skuteczność. Do tego jego smak, cena i jakość bywają wątpliwe.

Acai w proszku lub tabletkach Świeże jagody acai są odżywcze, ale sproszkowane wersje, które dominują na rynku, często są silnie przetworzone i pozbawione wielu cennych związków. Ich działanie nie przewyższa lokalnych owoców jagodowych.

Syrop z agawy Często reklamowany jako zdrowszy zamiennik cukru, a zawiera bardzo dużo fruktozy, nawet więcej niż syrop glukozowo-fruktozowy. Może nawet obciążać wątrobę i sprzyjać insulinooporności, jeśli jest spożywany regularnie w dużych ilościach.

Produkty z superfoods (np. batoniki, jogurty, granole) Wiele gotowych produktów zawiera jedynie śladowe ilości reklamowanych superfoods, za to sporo cukru, sztucznych dodatków i niskiej jakości tłuszczów. Sam napis na etykiecie nie gwarantuje wartości odżywczych.

Detoksy sokowe z dodatkiem superfoods Soki z dodatkiem spiruliny, chlorelli lub trawy pszenicznej nie oczyszczają cudownie organizmu. Organizm oczyszcza się sam, dzięki wątrobie, nerkom i jelitom, a sokowy detoks często oznacza jedynie deficyt kalorii i efekt jojo.

Jak nie dać się nabrać?

W świecie żywienia superfood często działa jak zaklęcie, ale głównie marketingowe. Żeby nie dać się nabrać, warto:

  • czytać składy - jeśli produkt zawiera 1 proc. acai, a reszta to cukier i aromaty, lepiej go ominąć;
  • sprawdzać źródła - zamiast wierzyć reklamom, warto sięgnąć po rzetelne publikacje i opinie specjalistów;
  • zachować proporcje - żaden modny składnik nie zrekompensuje diety pełnej przetworzonego jedzenia;
  • wybierać lokalnie - świeże, dostępne warzywa i produkty często są cenniejsze niż egzotyka z drugiego końca świata;
  • zadawać pytania - zanim coś trafi do koszyka, zapytaj siebie czy tego potrzebujesz, czy to tylko dobrze wygląda w mediach społecznościowych.

Nie każdy superfood to cudowny składnik, a wiele z nich zawdzięcza popularność głównie marketingowi. Często nawet bardziej skuteczne są proste, lokalne produkty. Liczy się działanie, a nie egzotyczna nazwa. Świadome wybory w diecie nie muszą być modne, wystarczy, że są mądre.

To, że niektóre z wymienianych produktów są przereklamowane, nie oznacza, że są niezdrowe. Problem w tym, że ich "magiczne" właściwości rzadko dorównują opisom sprzedawców. W świecie sprzedaży często stosuje się triki, które nie kłamią, ale też nie mówią całej prawdy. Dlatego warto zachować zdrowy rozsądek i nie gromadzić w kuchennej szafce wszystkich możliwych superfoods w nadziei na pełne zdrowie. Taka strategia nie zastąpi zróżnicowanej, wartościowej diety.

Źródła

  1. NaukaJedzenia.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin