Syrop z pokrzywy - właściwości, działanie, przeciwwskazania

Pokrzywa od wielu pokoleń znana jest jako naturalny środek leczniczy, wykorzystywany w przypadku wielu dolegliwości. Większości kojarzy się jedynie z poparzeniami, niemniej jednak nawet one mogą ostatecznie przynieśc nam wiele korzyści. Istnieją ludzie, którzy kładą się na "dywanie" z pokrzywy i okładają jej liśćmi, aby zachować zdrowie na wiele długich lat. Na szczęście nasze babcie opracowały przepis na pokrzywowy syrop, dzięki któemu możemy doskonale zadbać o nasze zdrowie. Zobacz, jak go przygotować.

Pokrzywa od wielu pokoleń znana jest jako naturalny środek leczniczyPokrzywa od wielu pokoleń znana jest jako naturalny środek leczniczy
Źródło zdjęć: © 123rf
Kinga Olchowy

Właściwości pokrzywy

Pokrzywa, choć uznawana jako chwast, posiada wiele cudownych właściwości, które mogą pomóc w walce z wieloma problemami zdrowotnymi. Można spożywać ją zarówno na świeżo, jak i w formie przetworów. W każdej formie dostarczymy do organizmu mnóstwo witamin i minerałów, w tym przede wszystkim żelaza, krzemu, manganu, cynku, potasu, wapnia oraz magnezu i kwasu foliowego. Zapewnia także zdrową dawkę witamin C, A oraz K, a także witaminy z grupy B.

Pokrzywa nazywana jest kobiecą rośliną. Zawarty w niej kwas foliowy wspiera organizm kobiet, które starają się o dziecko, jednakże nie zaleca się stosowania jej już w ciąży ani podczas laktacji.

Chlorofil, który odpowiada za zieloną barwę pokrzywy pomaga zapobiegać niedokrwistości, a flawonoidy pełnią funkcję przeciwutleniaczy. Z ziela pokrzywy można zrobić nie tylko syrop, ale także soki i napary.

Pokrzywa [Wirtualna Poradnia]

Jak działa syrop z pokrzywy?

Syrop z pokrzywy sprawdza się w przypadku wielu dolegliwości, ale szczególnie polecany jest kobietom. Nie tylko pomaga w zachowaniu płodności, ale także pomaga zwalczyć kobiece dolegliwości, takie jak zaburzenia miesiączkowania.

Dodatkowo regularne picie syropu z pokrzywy zmniejsza wypadanie włosów, poprawia stan skóry i paznokci, a także wzmacnia układ moczowy, zapobiegając infekcjom. Działa moczopędnie i przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu. Reguluje też wydzielanie sebum, dzięki czemu zmniejsza przetłuszczanie skóry głowy i nadmierne wyświecanie cery.

Świetnie radzi sobie także z gromadzeniem wody w organizmie, co jest szczególnie ważne w przypadku osób, które prowadzą siedzący tryb życia. Pomaga zmniejszać także opuchliznę nóg i łagodzić dolegliwości związane z układem krążenia.

Syrop z pokrzywy jest doskonałym remedium na przeziębienie, dlatego warto go stosować w czasie obniżonej odporności, kiedy ryzyko rozwoju zakażeń jest większe (głównie jesienią i zimą). Ze względu na dużą zawartośc witaminy C wspiera odporność i chroni przed działaniem patogenów.

Przepis na syrop z pokrzywy

Wykonanie syropu z pokrzywy jest bardzo łatwo. Najlepiej przygotować go ze świeżych liści, które dobrze jest zebrać mniej więcej w maju, kiedy roślina jest najlepiej rozwinięta, dlatego zawiera najwięcej dobroczynnych składników.

Do przygotowania syropu z porzywy należy przygotować:

  • kilogram świeżych liści pokrzywy zerwanych z jej szczytu
  • 150 gramów cukru
  • 1.5 litra wody
  • sok z cytryny

Pokrzywę należy umyć i włożyć do dużego garnka. Następnie zalać wodą i zagotować, a następnie pozostawić na wolnym ogniu na około godzinę. Po tym czasie należy odcedzić napar, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować jeszcze przez kilka minut, staje mieszając, aby cukier dobrze się rozpuścił. Tak przygotowany syrop wystarczy przelać do butelek ze szczelną zakrętką, zapasteryzować i schować w chłodne, ciemne miejsce.

Syrop z pokrzywy można przechowywać do 6 miesięcy.

Kiedy nie stosować syropu z pokrzywy?

Pokrzywa posiada niestety kilka ważnych przeciwwskazań, dlatego też syrop zrobiony na jej bazie nie będzie dobry dla każdego. Nie należy stosować jej zbyt często bez względu na stan zdrowia. Osoby chorujące na cukrzycę powinny najpierw skonsultować się z lekarzem, ponieważ pokrzywa może obniżyć zbyt mocno poziom cukru.

Nie zaleca się stosowania pokrzywy w przypadku nowotworów, mięśniaków czy krwawień z dróg rodnych, a także przewlekłych chorób nerek. Warto skonsultować się z lekarzem przed zastosowaniem syropu z pokrzywy, jeśli jesteśmy po zabiegach chirurgicznych.

Pokrzywa jest niewskazana osobom, które mają stwierdzone za duże stężenie żelaza w organizmie.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu