Pili nawet cztery dziennie. Ryzyko raka gardła, głowy i szyi znacząco spadło

Większość Polaków sięga po te napoje codziennie. To dobrze, bo naukowcy są zdania, że ich regularne spożywanie może zmniejszać ryzyko nowotworów. Co dokładnie wykazały badania?

Te napoje mogą zmniejszać ryzyko raka. Polacy je kochająTe napoje mogą zmniejszać ryzyko raka. Polacy je kochają
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Te nowotwory są dziś coraz częstsze

Nowotwory głowy i szyi to siódma najczęściej diagnozowana grupa nowotworów na świecie. Coraz więcej badań wskazuje na to, że dieta odgrywa istotną rolę w ich zapobieganiu. Właśnie dlatego zespół naukowców z Huntsman Cancer Institute przy Uniwersytecie Utah postanowił przeanalizować wpływ spożycia kawy i herbaty na ryzyko ich występowania.

Badacze dokonali metaanalizy 14 niezależnych badań w ramach międzynarodowego konsorcjum epidemiologii nowotworów głowy i szyi (INHANCE). Przebadano dane od 9 548 pacjentów z rozpoznanym nowotworem oraz 15 783 osób z grupy kontrolnej. Uczestnicy określali liczbę wypijanych filiżanek kawy i herbaty.

Wnioski z badania były obiecujące: osoby pijące ponad 4 filiżanki kawy dziennie miały o 17 proc. niższe ryzyko nowotworów głowy i szyi, a spożycie 3–4 filiżanek kawy dziennie obniżało ryzyko raka dolnej części gardła aż o 41 proc.

Herbatę również powiązano z korzyściami: jej regularne spożywanie przekładało się na o 29 proc. niższe ryzyko raka dolnej części gardła i o 38 proc. niższe ryzyko rozwoju raka krtani.

Co ciekawe, kawa bezkofeinowa również wykazywała działanie ochronne, zmniejszając ryzyko nowotworów jamy ustnej o 25 proc.

Filiżanki z kawą i herbatą
Filiżanki z kawą i herbatą © Adobe Stock

Prof. Yuan-Chin Amy Lee, główna autorka badania, podkreśla, że choć kawa i herbata mogą działać ochronnie, mechanizmy tego procesu wymagają dalszych badań. Naukowcy zaznaczają, że pozytywny wpływ napojów wynika nie tylko z zawartości kofeiny, ale przede wszystkim z obecności antyoksydantów, głównie polifenoli.

Eksperci zaznaczają, że pomimo obiecujących wyników badań, picie kawy i herbaty nie może zastępować regularnej profilaktyki. Warto jednak uwzględnić te napoje w codziennej diecie jako element wspierający zdrowie.

Prozdrowotne właściwości kawy i herbaty

Zarówno kawa, jak i herbata są bogate w cenne substancje bioaktywne, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie. Wspomniane wcześniej antyoksydanty zawarte w tych napojach wykazują działanie przeciwutleniające, pomagając w neutralizowaniu wolnych rodników, które mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów, ale i stanów zapalnych.

Kofeina obecna w kawie poprawia funkcje poznawcze i metabolizm, a także może zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona.

Herbata, zwłaszcza zielona, zawiera katechiny, które wspierają układ odpornościowy i również działają przeciwzapalnie. Regularne spożycie tych napojów może więc nie tylko chronić przed nowotworami, ale także wspierać ogólną kondycję organizmu.

Jednak należy również pamiętać, że Badania Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) oraz analizy opublikowane w International Journal of Cancer wykazały, że spożywanie napojów o temperaturze powyżej 65°C może zwiększyć ryzyko raka przełyku, ponieważ uszkadza błonę śluzową.

Szczególnie zagrożone są osoby pijące codziennie gorącą herbatę lub kawę – jedno z badań na 580 tys. osób, prowadzonych przez Uniwersytet Cambridge i Instytut Karolinska, wykazało nawet pięciokrotny wzrost ryzyka. Problem dotyczy głównie krajów, gdzie popularne są bardzo gorące napoje, np. w Ameryce Południowej i na Bliskim Wschodzie.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
GLP-1 mogą wpływać na zdrowie psychiczne. Eksperci chcą wprowadzić oznaczenia
GLP-1 mogą wpływać na zdrowie psychiczne. Eksperci chcą wprowadzić oznaczenia
Zwiększa ryzyko nowotworów. Wpływa na procesy zapalne i uszkadza DNA komórek
Zwiększa ryzyko nowotworów. Wpływa na procesy zapalne i uszkadza DNA komórek
Szpital w Bielsku-Białej zamknięty. Doszło tam do tragedii
Szpital w Bielsku-Białej zamknięty. Doszło tam do tragedii
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie
Prosty sposób na dłuższe życie. Ten nawyk chroni przed chorobami serca i przedwczesną śmiercią
Prosty sposób na dłuższe życie. Ten nawyk chroni przed chorobami serca i przedwczesną śmiercią
Serce ostrzega wcześniej, niż myślisz. Tych siedmiu objawów pod żadnym pozorem nie ignoruj
Serce ostrzega wcześniej, niż myślisz. Tych siedmiu objawów pod żadnym pozorem nie ignoruj
Sześć milionów chorych i brak planu. Choroby płuc nadal bez krajowej strategii
Sześć milionów chorych i brak planu. Choroby płuc nadal bez krajowej strategii
Co sypiemy do świątecznych ciast? Mak i skórka pomarańczowa pod lupą fundacji Pro-Test
Co sypiemy do świątecznych ciast? Mak i skórka pomarańczowa pod lupą fundacji Pro-Test