Pili nawet cztery dziennie. Ryzyko raka gardła, głowy i szyi znacząco spadło

Większość Polaków sięga po te napoje codziennie. To dobrze, bo naukowcy są zdania, że ich regularne spożywanie może zmniejszać ryzyko nowotworów. Co dokładnie wykazały badania?

Te napoje mogą zmniejszać ryzyko raka. Polacy je kochająTe napoje mogą zmniejszać ryzyko raka. Polacy je kochają
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Te nowotwory są dziś coraz częstsze

Nowotwory głowy i szyi to siódma najczęściej diagnozowana grupa nowotworów na świecie. Coraz więcej badań wskazuje na to, że dieta odgrywa istotną rolę w ich zapobieganiu. Właśnie dlatego zespół naukowców z Huntsman Cancer Institute przy Uniwersytecie Utah postanowił przeanalizować wpływ spożycia kawy i herbaty na ryzyko ich występowania.

Badacze dokonali metaanalizy 14 niezależnych badań w ramach międzynarodowego konsorcjum epidemiologii nowotworów głowy i szyi (INHANCE). Przebadano dane od 9 548 pacjentów z rozpoznanym nowotworem oraz 15 783 osób z grupy kontrolnej. Uczestnicy określali liczbę wypijanych filiżanek kawy i herbaty.

Wnioski z badania były obiecujące: osoby pijące ponad 4 filiżanki kawy dziennie miały o 17 proc. niższe ryzyko nowotworów głowy i szyi, a spożycie 3–4 filiżanek kawy dziennie obniżało ryzyko raka dolnej części gardła aż o 41 proc.

Herbatę również powiązano z korzyściami: jej regularne spożywanie przekładało się na o 29 proc. niższe ryzyko raka dolnej części gardła i o 38 proc. niższe ryzyko rozwoju raka krtani.

Co ciekawe, kawa bezkofeinowa również wykazywała działanie ochronne, zmniejszając ryzyko nowotworów jamy ustnej o 25 proc.

Filiżanki z kawą i herbatą
Filiżanki z kawą i herbatą © Adobe Stock

Prof. Yuan-Chin Amy Lee, główna autorka badania, podkreśla, że choć kawa i herbata mogą działać ochronnie, mechanizmy tego procesu wymagają dalszych badań. Naukowcy zaznaczają, że pozytywny wpływ napojów wynika nie tylko z zawartości kofeiny, ale przede wszystkim z obecności antyoksydantów, głównie polifenoli.

Eksperci zaznaczają, że pomimo obiecujących wyników badań, picie kawy i herbaty nie może zastępować regularnej profilaktyki. Warto jednak uwzględnić te napoje w codziennej diecie jako element wspierający zdrowie.

Prozdrowotne właściwości kawy i herbaty

Zarówno kawa, jak i herbata są bogate w cenne substancje bioaktywne, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie. Wspomniane wcześniej antyoksydanty zawarte w tych napojach wykazują działanie przeciwutleniające, pomagając w neutralizowaniu wolnych rodników, które mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów, ale i stanów zapalnych.

Kofeina obecna w kawie poprawia funkcje poznawcze i metabolizm, a także może zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona.

Herbata, zwłaszcza zielona, zawiera katechiny, które wspierają układ odpornościowy i również działają przeciwzapalnie. Regularne spożycie tych napojów może więc nie tylko chronić przed nowotworami, ale także wspierać ogólną kondycję organizmu.

Jednak należy również pamiętać, że Badania Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) oraz analizy opublikowane w International Journal of Cancer wykazały, że spożywanie napojów o temperaturze powyżej 65°C może zwiększyć ryzyko raka przełyku, ponieważ uszkadza błonę śluzową.

Szczególnie zagrożone są osoby pijące codziennie gorącą herbatę lub kawę – jedno z badań na 580 tys. osób, prowadzonych przez Uniwersytet Cambridge i Instytut Karolinska, wykazało nawet pięciokrotny wzrost ryzyka. Problem dotyczy głównie krajów, gdzie popularne są bardzo gorące napoje, np. w Ameryce Południowej i na Bliskim Wschodzie.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin