Testy skórne z alergenami wziewnymi i pokarmowymi
Skórne testy alergiczne wykonuje się celem sprawdzenia, na jaki alergen bądź alergeny jest uczulony pacjent, w przypadku kiedy istnieje uzasadnione podejrzenie alergii (na podstawie dolegliwości, objawów i wyników innych badań). Dzięki takim testom osoba badana uzyskuje wiedzę na temat tego, jakich alergenów powinna w miarę możliwości unikać (zwłaszcza jeśli chodzi o alergeny pokarmowe) oraz w jakich sytuacjach lub w jakim okresie w ciągu roku objawy mogą się zaostrzyć (dotyczy to głównie alergenów wziewnych). Pozwala to również na rozważenie, czy w danym przypadku wskazane byłoby przeprowadzenie tzw. odczulania. Wykonuje się dwa rodzaje testów: test punktowy oraz test śródskórny.
Test punktowy polega na umieszczeniu roztworu zawierającego alergen na skórze (najczęściej w obrębie przedramienia), a następnie delikatnym nakłuciu skóry w tym miejscu. W ten sposób można dokonać oceny nawet kilkudziesięciu alergenów jednocześnie. Drugi rodzaj testu wykonuje się zwykle w przypadku ujemnego wyniku testu punktowego, a polega on na wstrzyknięciu śródskórnym roztworu alergenu o dużo mniejszym stężeniu niż w testach punktowych. Następnie w obydwu przypadkach po upływie około 15-20 minut od wykonanych nakłuć mierzy się linijką średnicę powstałego bąbla i w zależności od jego wielkości dokonuje się oceny reakcji na dany alergen. Należy pamiętać, aby co najmniej 10 dni przed przystąpieniem do takiej diagnostyki bezwzględnie odstawić leki hamujące reakcje alergiczne.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.