Trwa ładowanie...

Tryptofan – właściwości, niedobór, nadmiar, dawkowanie, odchudzanie

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak wielkie znaczenie ma dieta w zaburzeniach depresyjnych. W tym czasie szczególnie ważny jest tryptofan, który jest niezbędnym aminokwasem biogennych. Tryptofan nie jest wytwarzany przez organizm, dlatego musi być dostarczany wraz z pożywieniem.

Zobacz film: "Objawy towarzyszące depresji"

spis treści

1. Właściwości aminokwasu Tryptofan

Tryptofan bierze udział w syntezie białek i jest jednym z ośmiu aminokwasów egzogennych. Tryptofan jest niezbędnym aminokwasem, który ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Tryptofan pełni również funkcję prekursora serotoniny, czyli „hormonu szczęścia”. Serotonina odpowiada za wiele ważnych funkcji w organizmie, np. tych związanych z nastrojem, samopoczuciem i apetytem, a jej brak często może prowadzić do depresji.

Ma także duży wpływ na produkcję melatoniny, czyli „hormonu snu”. Odpowiednia ilość tryptofanu w organizmie zwiększa jego odporność, bierze dział w biosyntezie witamin B6 i PP, a jego rozkład ma pozytywny wpływ na ochronę oczu przed promieniowaniem UV. U kobiet karmiących piersią tryptofan dba o prawidłowy przebieg laktacji.

Tryptofan to bardzo ważny aminokwas egzogenny
Tryptofan to bardzo ważny aminokwas egzogenny (123rf)

2. Objawy niedoboru Tryptofanu

Jeśli w organizmie występuje niedobór tryptofanu można zaważyć takie dolegliwości jak: bezsenność, wahania nastroju, uczcie lęku, skłonności do przejadania się i przygnębienie.

3. Negatywne skutki nadmiaru Tryptofanu

Nadmiar tryptofanu może również wiązać się z wieloma negatywnymi skutkami dla zdrowia, np. sennością, uczuciem suchości w ustach, bólami głowy, nudnościami i wymiotami. W skrajnych przypadkach może również objawiać się brakiem koordynacji ruchowej, degradacją mięśni gładkich, zahamowaniem wzrostu, zanikiem tkanek i stłuszczeniem wątroby.

Zaskakujące przyczyny problemów z zaśnięciem
Zaskakujące przyczyny problemów z zaśnięciem [5 zdjęć]

Układanie głowy na zimnej poduszce może zmniejszyć temperaturę ciała i spowodować senność. Jak dowiedli...

zobacz galerię

4. Jak bezpiecznie dawkować?

Ważne jest, by zawsze czytać ulotki wszystkich suplementów diety i stosować się do umieszczonych tam zaleceń. To pozwoli uniknąć wszelkich niepożądanych działań suplementów, które mogą mieć poważne skutki uboczne. Dawkowanie tryptofanu to od 500 do 2000 miligramów dziennie przed snem lub od 500 do 1000 miligramów przed posiłkami.

Suplement diety zawierający tryptofan dostępny w każdej aptece najczęściej nosi nazwę L-tryptofanu. To formuła, w której skład wchodziL-tryptofan z ziołami i substancjami odżywczymi. Ten produkt powinno zazwyczaj przyjmować się w dawce 1 tabletki dziennie.

Oprócz suplementów diety tryptofan występuje w naturalnych produktach spożywczych. Stężenie tryptofanu w pożywieniu jednak nie jest na tyle duże, by można było je przedawkować. Dlatego te produkty można spożywać bez ograniczeń. Mimo włączenia ich do diety na pewno poprawi nasze ogólne samopoczucie. Tryptofan znajdziemy m.in. w: białku jaja, dorszu, spirulinie, pestkach dyni, ziarnach soi, ziarnach sezamu i słonecznika, a także serach żółtych, mleku, warzywach strączkowych, szpinaku, bananach.

Zobacz także

5. Korzystny wpływ na układ trawienny i wzrost

Tryptofan wpływa również na układ trawienny. Szczególnie znany jest ze swoich właściwości hamujących apetyt. Oprócz tego dla osób, które dbają o zdrowy wygląd swojego ciała i zapewniają organizmowi stały wysiłek fizyczny tryptofan ma jeszcze jedną zaletę. Tryptofan uczestniczy w produkcji hormonu wzrostu, a także jest niezbędny do wytwarzania tkanki mięśniowej.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.