Tyramina - gdzie się znajduje, jak działa i kiedy szkodzi?

Tyramina to organiczny związek chemiczny obecny w wielu produktach spożywczych. Gdy jest spożyta w dużych ilościach, często wywołuje migreny, objawy pokrzywkowe, wzrost ciśnienia krwi i tachykardię. Dolegliwości pojawiają się od 30 minut do kilku godzin, po czym zwykle ustępują w ciągu doby. W jakich produktach spożywczych znajduje się tyramina? Dlaczego trzeba to wiedzieć?

Zbyt duża ilość tyraminy może sprzyjać powstawaniu migrenowych dolegliwości bólowych.Zbyt duża ilość tyraminy może sprzyjać powstawaniu migrenowych dolegliwości bólowych.
Źródło zdjęć: © Adobe stock

Co to jest tyramina?

Tyramina to organiczny związek chemiczny, amina biogenna, pochodna tyrozyny, jednego z najważniejszych dla organizmu człowieka aminokwasów. Posiada właściwości farmakologiczne, podobnie jak histamina, putrescyna czy kadaweryna. Zawiera w swojej strukturze pierścień aromatyczny. Jej nazwa systematyczna to 4-hydroksyfenyloetyloamina.

Aminy biogenne powstają naturalnie w żywych komórkach wskutek przemian biochemicznych. Tworzą się również w żywności, co ma związek z aktywnością bakterii wydzielających enzymy dekarboksylazy. Ponieważ enzymy odpowiadają za dekarboksylację aminokwasów (usunięcie grupy karboksylowej), prowadzi to do powstawania amin biogennych.

Tyramina w diecie

Jakie są źródła tyraminy w diecie? Wysoką zawartością amin biogennych cechuje się żywność fermentowana, długo dojrzewająca i zanieczyszczona mikroorganizmami. Tym samym tyramina jest obecna zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, takich jak:

  • salami, pepperoni, kiełbasa bolońska, koncentrat mięsny (w sosach lub zupach), wątroba wołowa, wątróbka z kurczaka,
  • sery (camembert, brie, blue, cheddar, ementaler, mozzarella, parmezan, romano, roquefort),
  • ryby poddane różnym procesom konserwacji (solone, wędzone, marynowane),
  • sos sojowy,
  • kawior,
  • awokado, banany (szczególnie przejrzałe), figi,
  • czekolada,
  • bób,
  • suplementy z drożdży, ekstrakt drożdżowy,
  • wina typu wermut, wino chianti, likiery typu chartreuse.

Środki ostrożności i zalecenia dotyczące tyraminy

Ponieważ tyramina jest metabolizowana (rozkładana) przez enzym monoaminooksydazę (MAO), osoby zażywające leki z grupy inhibitorów MAO powinny unikać spożywania dużych ilości pokarmów zawierających tyraminę.

Inhibitory MAO (IMAO, ang. monoamine oxidase inhibitors) to leki, które hamują oksydazę monoaminową (rozkładającą tyraminę), powodując nagromadzenie tyraminy i niebezpieczne w skutkach interakcje. Substancja pobudza układ adrenergiczny, powodując uwolnienie noradrenaliny z zakończeń nerwowych i adrenaliny z nadnerczy.

IMAO są stosowane w przypadku chorób, w których ilość neurotransmiterów w układzie nerwowym odbiega od fizjologicznej normy. Efektem działania inhibitorów MAO jest zwiększenie stężenia między innymi serotoniny i dopaminy.

Co grupy inhibitorów monoaminooksydazy należą leki przeciwdepresyjne (na przykład moklobemid), leki stosowane w leczeniu choroby Parkinsona, niektóre leki przeciwbakteryjne, leki przeciwgruźlicze.

Jakie są skutki spożycia dużej ilości tyraminy?

Kumulacja tytaminy w organizmie może prowadzić do wzrostu ciśnienia tętniczego i zwiększenia częstotliwości rytmu serca (tyramina może pobudzać komórki nerwowe do uwalniania noradrenaliny, hormonu zwiększającego ciśnienie krwi i tętno).

Mogą pojawić się wymioty, niepokój, dreszcze, bladość, pocenie się oraz zapaść, a w skrajnych przypadkach niewydolność i zawał serca, udar mózgu lub śpiączka. Gwałtowny wzrost ciśnienia tętniczego może prowadzić również do krwawień śródczaszkowych. To może stanowić zagrożenie dla zdrowia, ale i życia (także osób zdrowych).

Nadmiar tyraminy może wywoływać takie objawy jak ból głowy, migrena (to dlatego w leczeniu migreny niektórzy lekarze zalecają wypróbowanie diety o niskiej zawartości tyraminy lub bez tyraminy), bóle zamostkowe, sztywność karku, hipertermia i zaburzenia widzenia. Co więcej, tyramina może wpływać na zdrowie psychiczne, wywołując lęk oraz tak spowolnienie, jak i pobudzenie psychoruchowe.

Objawy kliniczne pojawiają się od 30 minut do kilku godzin po spożyciu tyraminy i ustępują zwykle w czasie do 24 godzin. Dzieje się tak, ponieważ nadnercza reagując na tyraminę wysyłając do krwiobiegu katecholaminy, substancje chemiczne działające podczas walki, które działają zarówno jako hormony, jak i neuroprzekaźniki. To podnosi ciśnienie krwi i tętno.

Jaka ilość tyraminy jest niebezpieczna? Osoby z upośledzonym wydzielaniem MAO reagują negatywnie już po spożyciu 5 mg tyraminy jednorazowo. Spożycie tyraminy w ilości około 6 miligramów może stać się przyczyną śmierci (tak zwany efekt serowy). W przypadku osób, które nie mają problemów z metabolizmem tyraminy, jej bezpieczna dawka przyjęta jednorazowo wynosi 200 mg.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin