W jaki sposób nadmiar żelaza przyczynia się do parkinsona?
Zbyt duże nagromadzenie żelaza w mózgu jest powiązane z chorobą Parkinsona, a także innymi chorobami neurodegeneracyjnymi.
Badacze z Instytutu Badań nad Starzeniem (Buck Institute for Research on Aging) postanowili dokładniej przeanalizować, dlaczego żelazo sprzyja rozwojowi tej choroby.
Okazało się, że nadmiar pierwiastka niszczy neurony, a dochodzi do tego, kiedy osłabiona zostaje funkcja lizosomów – struktur komórkowych, które są odpowiedzialne za trawienie i naprawę uszkodzonego białka.
Choroba Parkinsona to schorzenie neurodegeneracyjne, które atakuje centralny układ nerwowy, wywołując niesprawność ruchową oraz drżenie spoczynkowe.
Niedobór żelaza u mężczyzn
Wiele czynników powodujących chorobę jest wciąż słabo poznana. Naukowcy sugerują, że kluczowe znaczenie ma obciążenie genetyczne oraz czynniki środowiskowe.
Jednak najnowsze badania wykazały, że także nadmiar żelaza w organizmie może przyczyniać się do rozwoju choroby.
Lizosomy biorą udział w procesie zwanym autofagią. Polega on na trawieniu przez komórkę uszkodzonego białka oraz jego odbudowie. Z wiekiem lizosomy zaczynają spowalniać swoją pracę i tym samym osłabia się proces odnowy materiału organicznego.
Uszkodzone białko może nabudowywać się w komórkach i w efekcie pozwolić, aby żelazo dotarło do komórek nerwowych i wywołało toksyczny stres oksydacyjny.
"Odkryliśmy, że jedną z najważniejszych funkcji lizosomów jest utrzymywanie żelaza w komórkach, w miejscu, które uniemożliwia udział pierwiastka w reakcjach wywołujących stres oksydacyjny" – wyjaśnia Julie Andersen, autorka badań i starszy naukowiec z Buck Institute.
"Udowodniliśmy, że zaburzenie funkcji lizosomów w genach wywołuje uwalnianie toksycznego żelaza do komórek, co kończy się śmiercią komórki nerwowej.
Osłabianie funkcji lizosomów w wyniku starzenia się wpływa negatywnie na skuteczność neuronów w utrzymywaniu zdrowego poziomu żelaza, co okazało się być jednym z podstawowych czynników rozwoju choroby Parkinsona" – dodaje Andersen.
Najbogatsze źródła żelaza to: mięso, podroby, szpinak, tłuste ryby i żółtka jaj. Jeśli tych produktów nie brakuje w twojej diecie, nie musisz suplementować tego cennego pierwiastka.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.