W jaki sposób nadmiar żelaza przyczynia się do parkinsona?
Zbyt duże nagromadzenie żelaza w mózgu jest powiązane z chorobą Parkinsona, a także innymi chorobami neurodegeneracyjnymi.
Badacze z Instytutu Badań nad Starzeniem (Buck Institute for Research on Aging) postanowili dokładniej przeanalizować, dlaczego żelazo sprzyja rozwojowi tej choroby.
Okazało się, że nadmiar pierwiastka niszczy neurony, a dochodzi do tego, kiedy osłabiona zostaje funkcja lizosomów – struktur komórkowych, które są odpowiedzialne za trawienie i naprawę uszkodzonego białka.
Choroba Parkinsona to schorzenie neurodegeneracyjne, które atakuje centralny układ nerwowy, wywołując niesprawność ruchową oraz drżenie spoczynkowe.
Wiele czynników powodujących chorobę jest wciąż słabo poznana. Naukowcy sugerują, że kluczowe znaczenie ma obciążenie genetyczne oraz czynniki środowiskowe.
Jednak najnowsze badania wykazały, że także nadmiar żelaza w organizmie może przyczyniać się do rozwoju choroby.
Lizosomy biorą udział w procesie zwanym autofagią. Polega on na trawieniu przez komórkę uszkodzonego białka oraz jego odbudowie. Z wiekiem lizosomy zaczynają spowalniać swoją pracę i tym samym osłabia się proces odnowy materiału organicznego.
Uszkodzone białko może nabudowywać się w komórkach i w efekcie pozwolić, aby żelazo dotarło do komórek nerwowych i wywołało toksyczny stres oksydacyjny.
"Odkryliśmy, że jedną z najważniejszych funkcji lizosomów jest utrzymywanie żelaza w komórkach, w miejscu, które uniemożliwia udział pierwiastka w reakcjach wywołujących stres oksydacyjny" – wyjaśnia Julie Andersen, autorka badań i starszy naukowiec z Buck Institute.
"Udowodniliśmy, że zaburzenie funkcji lizosomów w genach wywołuje uwalnianie toksycznego żelaza do komórek, co kończy się śmiercią komórki nerwowej.
Osłabianie funkcji lizosomów w wyniku starzenia się wpływa negatywnie na skuteczność neuronów w utrzymywaniu zdrowego poziomu żelaza, co okazało się być jednym z podstawowych czynników rozwoju choroby Parkinsona" – dodaje Andersen.
Najbogatsze źródła żelaza to: mięso, podroby, szpinak, tłuste ryby i żółtka jaj. Jeśli tych produktów nie brakuje w twojej diecie, nie musisz suplementować tego cennego pierwiastka.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.