W jaki sposób nadmiar żelaza przyczynia się do parkinsona?

Zbyt duże nagromadzenie żelaza w mózgu jest powiązane z chorobą Parkinsona, a także innymi chorobami neurodegeneracyjnymi.

W jaki sposób nadmiar żelaza przyczynia się do parkinsona?W jaki sposób nadmiar żelaza przyczynia się do parkinsona?
Źródło zdjęć: © Zdjęcie mężczyzny / Shutterstock

Badacze z Instytutu Badań nad Starzeniem (Buck Institute for Research on Aging) postanowili dokładniej przeanalizować, dlaczego żelazo sprzyja rozwojowi tej choroby.

Okazało się, że nadmiar pierwiastka niszczy neurony, a dochodzi do tego, kiedy osłabiona zostaje funkcja lizosomów – struktur komórkowych, które są odpowiedzialne za trawienie i naprawę uszkodzonego białka.

Choroba Parkinsona to schorzenie neurodegeneracyjne, które atakuje centralny układ nerwowy, wywołując niesprawność ruchową oraz drżenie spoczynkowe.

Niedobór żelaza u mężczyzn

Wiele czynników powodujących chorobę jest wciąż słabo poznana. Naukowcy sugerują, że kluczowe znaczenie ma obciążenie genetyczne oraz czynniki środowiskowe.

Jednak najnowsze badania wykazały, że także nadmiar żelaza w organizmie może przyczyniać się do rozwoju choroby.

Lizosomy biorą udział w procesie zwanym autofagią. Polega on na trawieniu przez komórkę uszkodzonego białka oraz jego odbudowie. Z wiekiem lizosomy zaczynają spowalniać swoją pracę i tym samym osłabia się proces odnowy materiału organicznego.

Uszkodzone białko może nabudowywać się w komórkach i w efekcie pozwolić, aby żelazo dotarło do komórek nerwowych i wywołało toksyczny stres oksydacyjny.

"Odkryliśmy, że jedną z najważniejszych funkcji lizosomów jest utrzymywanie żelaza w komórkach, w miejscu, które uniemożliwia udział pierwiastka w reakcjach wywołujących stres oksydacyjny" – wyjaśnia Julie Andersen, autorka badań i starszy naukowiec z Buck Institute.

"Udowodniliśmy, że zaburzenie funkcji lizosomów w genach wywołuje uwalnianie toksycznego żelaza do komórek, co kończy się śmiercią komórki nerwowej.

Osłabianie funkcji lizosomów w wyniku starzenia się wpływa negatywnie na skuteczność neuronów w utrzymywaniu zdrowego poziomu żelaza, co okazało się być jednym z podstawowych czynników rozwoju choroby Parkinsona" – dodaje Andersen.

Najbogatsze źródła żelaza to: mięso, podroby, szpinak, tłuste ryby i żółtka jaj. Jeśli tych produktów nie brakuje w twojej diecie, nie musisz suplementować tego cennego pierwiastka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu