W PRL-u pili ją wszyscy. Obniża cholesterol, wspiera pracę serca

Kawa zbożowa to napój, który nie tylko świetnie smakuje, ale również wykazuje liczne właściwości prozdrowotne - zwłaszcza w zakresie regulacji cukru, cholesterolu i poprawy trawienia. Zawiera też cały szereg istotnych witamin i minerałów.

W PRL-u pili ją wszyscy. Obniża cholesterol, wspiera pracę sercaW PRL-u pili ją wszyscy. Obniża cholesterol, wspiera pracę serca
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Kawa zbożowa znów modna

Choć wielu kojarzy ją z czasami PRL-u, kawa zbożowa wraca na salony. Ten aromatyczny napój, przygotowywany z prażonych zbóż takich jak jęczmień, żyto czy pszenica, często z dodatkiem cykorii, to idealna propozycja dla tych, którzy szukają bezkofeinowej alternatywy dla tradycyjnej kawy. Brak kofeiny sprawia, że można ją pić o każdej porze dnia - nawet przed snem. Jej łagodniejszy smak i mniejsza kwasowość czynią ją przyjazną dla wrażliwego żołądka.

Co ciekawe, w Polsce była znana już w XIX wieku, a wielu z nas pamięta ją z dzieciństwa - podawaną w przedszkolach jako ciepły napój.

Wpływ kawy na pracę jelit

Jak przygotować kawę zbożową?

Przyrządzenie kawy zbożowej jest proste. Wystarczy zalać 1–2 łyżeczki suszu wrzątkiem i odstawić na kilka minut. W sklepach dostępne są też rozpuszczalne kawy zbożowe.

Napój ten można wzbogacić mlekiem (zarówno krowim, jak i roślinnym – np. owsianym czy migdałowym), miodem, cukrem, i przyprawami: szczyptą cynamonu, kardamonu czy wanilii. Takie dodatki nie tylko poprawiają smak, ale też podnoszą walory zdrowotne.

Skarbnica witamin i błonnika

Kawa zbożowa zawiera wiele cennych związków, m.in.:

Cykoria, często dodawana do mieszanek, jest z kolei źródłem inuliny - naturalnego probiotyku, który wspiera zdrowie jelit. Co więcej, błonnik zawarty w zbożówce reguluje trawienie, poprawia perystaltykę i zapobiega zaparciom, dając jednocześnie uczucie sytości.

Regularne picie kawy zbożowej pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu (LDL), jednocześnie wspierając wzrost "dobrego" (HDL). Dodatkowo działa stabilizująco na poziom cukru we krwi, wykazuje właściwości przeciwzapalne i detoksykacyjne. Co ważne - nie pobudza i nie podnosi ciśnienia, więc jest bezpieczna dla osób z nadciśnieniem czy chorobami serca.

Niestety, nie każdy może cieszyć się jej smakiem. Osoby z nietolerancją glutenu powinny jej unikać, podobnie jak osoby z zespołem jelita drażliwego czy przewlekłymi biegunkami, u których nadmiar błonnika i inuliny może prowadzić do nasilenia objawów.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła:

  • M. Slavin, "Inulin and oligofructose: health benefits and potential concerns", 2013, Nutrition Today,

  • L. Varney, "Dietary fermentable carbohydrates: FODMAP and IBS", 2017, Journal of Gastroenterology and Hepatology,

  • D. Müller, "Effect of chicory inulin on gut microbiota and biomarkers of metabolic health", 2016, The American Journal of Clinical Nutrition.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału