Warzywo, które trzeba jeść po 50. r.ż. Chroni przed rakiem i wspomaga produkcję kolagenu
Przekroczenie granicy złotego wieku wiąże się ze zmianą potrzeb żywieniowych. Nasz organizm "woła" o konkretne składniki odżywcze, jak antyoksydanty, witaminy, wapń, magnez, potas. Zamiast suplementów warto sięgnąć po produkt, który dostarczy jednocześnie wszystkich tych składników. I nie jest to egzotyczne superfood, a pospolity kalafior.
W tym artykule:
Kalafior - źródło antyoksydantów
Wraz z wiekiem, rośnie ryzyko zachorowania na raka. W celach profilaktycznych zaleca się dostarczanie organizmowi antyoksydantów, które wykazują działanie antynowotworowe. Kalafior jest bogaty w te cenne substancje, zawiera m.in. izotiocyjany i indole, czyli naturalną broń w walce z rakiem.
Naukowcy z Ameryki Północnej i Kanady czasopiśmie "Journal of the National Cancer Institute" przedstawili wyniki badań, które potwierdzają, że u osób spożywających regularnie kalafiory oraz brokuły spada ryzyko rozwoju agresywnego raka prostaty.
Inne badanie, opublikowane "International Journal of Cancer", udowadnia, że kalafior, dzięki zawartości wspomnianych izotiocyjany, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka pęcherza. Naukowcy twierdzą, że kalafior wspomaga też walkę z nowotworami okolic szyi i głowy.
Zobacz także: Dlaczego warto jeść kalafiora?
Wspomaga produkcję kolagenu, dostarcza witamin
Witaminy są nam potrzebne w każdym wieku i nie ma co do tego wątpliwości. Po ukończeniu pięćdziesiątego roku życia warto zatroszczyć się szczególnie o odpowiedni poziom witamin z grupy B, które zapewniają zdrowe funkcjonowanie układu nerwowego. Pomogą one zachować dobrą pamięć i koncentrację, sprawność psychiczną. Witaminy z tej grupy znajdziemy właśnie w kalafiorze.
Kalafior dostarcza również spore dawki witaminy C, czyli składnika niezbędnego dla wzmocnienia naczyń krwionośnych. Ponadto, wspomaga produkcję kolagenu, który odpowiada za jędrność i elastyczność skóry i wspiera zdrowie stawów. Wpływa na odporność organizmu. Zwiększa też przyswajanie żelaza.
Bogate źródło błonnika
Spożywając kalafiora, dostarczymy organizmowi błonnika, który odpowiada za sprawne trawienie. Z wiekiem następuje spowolnienie metabolizmu, co przyczynia się do występowania zaparć. Aby wspomóc przemianę materii, należy zatroszczyć się, by w codziennych posiłkach znalazł się błonnik.
Zawiera cenne mikroskładniki
Kalafior może wzbogacić organizm o cenne mikroskładniki jak magnez (usprawniający pracę układu nerwowego), wapń (niezbędny dla zdrowia kości), żelazo (wykorzystywane do wytwarzania hemoglobiny, odpowiedzialnej za transport tlenu), potas (istotny dla zdrowej pracy mięśni). Składniki pomagają zachować zdrowy balans w organizmie.
Zobacz także: Owoce i warzywa, które zmniejszą ciśnienie krwi
Dietetyczne warzywo
Dużą zaletą kalafiora jest jego niska kaloryczność. W 100 gramach ugotowanego warzywa znajduje się około 23 kalorie. To idealny wybór dla osób, które chcą dbać o linię.
Nadwaga czy otyłość to po 50. roku życia to jedno z głównych zagrożeń dla funkcjonowania całego organizmu. Dbanie o wagę pomoże ustrzec się przed chorobami sercowo-naczyniowymi, cukrzycą czy przed udarem.
Kto nie powinien jeść kalafiora?
Pomimo licznych właściwości zdrowotnych, kalafior nie będzie idealnym wyborem dla każdego. Warzywo jest ciężkostrawne i wywołuje gazy, więc powinien być wykluczony przy diecie lekkostrawnej.
Kalafior to bogate źródło witaminy K, która poprawia krzepliwość krwi. Z jednej strony to zaleta, z drugiej – czerwone światło dla osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe, np. warfarynę, ponieważ witamina K wpływa na działanie tych środków.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.