4 z 8Źródła kwasu foliowego
Folium oznacza liść. Nic więc dziwnego, że najwięcej kwasu foliowego znajdziemy właśnie w warzywach liściastych, zielonych. Z łatwo dostępnych na polskich straganach lub w supermarketach warzyw, tym, które zawiera najwięcej witaminy B9, jest szpinak (193 qg/100 g). Również sezonowe szparagi (150 qg/100 g) są źródłem folianów. Oprócz nich sięgnij także po bób (145 qg/100 g), brukselkę (130 qg/100 g), brokuły (119 qg/100 g), groszek zielony (90 qg/100 g). Wśród owoców bogactwem kwasu foliowego poszczycić się mogą: pomarańcze (30 qg/100 g), banany (22 qg/100 g) i jabłka (6 qg/100 g).
Ale kwas foliowy to nie tylko warzywa i owoce. Znajdziemy go również w otrębach pszennych (80 qg/100 g), chlebie razowym (52 qg/100 g), wątróbce kurzej (590 qg/100 g)lub wołowej (330 qg/100 g) oraz w jajach (65 qg/100 g).
Kwas foliowy to witamina rozpuszczalna w wodzie, a proces gotowania szybko ją niszczy. Dlatego najlepiej spożywać warzywa na surowo lub gotować je na parze.