Włącz do diety, bo zmniejszają ryzyko zakrzepów. Naturalne wsparcie krążenia

Zakrzepica żył głębokich i inne zaburzenia krążenia to problemy, które coraz częściej dotykają osoby w różnym wieku. Choć leczenie farmakologiczne pozostaje podstawą profilaktyki i terapii, badania pokazują, że niektóre naturalne produkty mogą wspierać układ krążenia i pomagać w zmniejszaniu skłonności krwi do tworzenia skrzepów.

Kurkuma chroni przed zakrzepicąKurkuma chroni przed zakrzepicą
Źródło zdjęć: © Getty Images

Kurkuma

Aktywny składnik kurkumy, kurkumina, wykazuje działanie przeciwzapalne i antykoagulacyjne. Przegląd badań z 2019 roku opublikowany w "Journal of Cellular Physiology" wykazał, że kurkumina rozrzedza lepką krew, hamuje proces krzepnięcia i zmniejszać ryzyko tworzenia się nowych skrzepów, blokując aktywność czynników prozakrzepowych.

Zaleca się spożywanie kurkumy w potrawach z dodatkiem pieprzu i tłuszczu, co zwiększa jej biodostępność.

Czosnek

Związki siarkowe obecne w czosnku mają udowodnione działanie wspierające funkcję naczyń krwionośnych. Przegląd badań z 2020 roku w "Phytomedicine" wskazał, że suplementy z czosnkiem u osób z nadciśnieniem nie tylko obniżały ciśnienie, ale wykazywały działanie przeciwzakrzepowe, poprzez ograniczenie zlepiania się płytek krwi. Najlepiej spożywać go świeżego lub w minimalnie przetworzonej formie.

Czerwone mięso a choroby serca. Nowe niepokojące badania

Imbir

Imbir zawiera salicylany, związki podobne do tych obecnych w aspirynie. Przegląd literatury z "Thrombosis Research" potwierdził, że imbir może redukować produkcję tromboksanu, hormonu sprzyjającego agregacji płytek. Jjego regularne spożywanie w herbacie, sokach czy posiłkach może wspierać krążenie.

Ananas (bromelaina)

Bromelaina, enzym trawienny obecny w ananasie, jest badany pod kątem działania antykoagulacyjnego. Badanie laboratoryjne z 2016 roku w "Journal of Medicinal Food" wykazało, że bromelaina wydłuża czas krzepnięcia krwi w próbkach in vitro.

Choć potrzebne są dalsze badania kliniczne, świeży ananas może być wartościowym elementem diety wspierającej układ krążenia.

Cynamon (kumaryna)

Cynamon cassia jest naturalnym źródłem kumaryny, związku, z którego wywodzi się warfaryna, lek przeciwzakrzepowy. Ma on łagodne działanie antykoagulacyjne, ale, jak podkreśla Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), nadmierne, długotrwałe spożycie może uszkadzać wątrobę. Dlatego cynamon najlepiej stosować w niewielkich ilościach jako przyprawę.

Kwasy tłuszczowe omega-3

Omega-3 z ryb morskich i olejów roślinnych wspierają zdrowie serca i mogą zmniejszać lepkość krwi. Przegląd badań w "Atherosclerosis" wykazał, że regularne spożywanie EPA i DHA może obniżać aktywność płytek krwi i redukować ryzyko tworzenia zakrzepów, zwłaszcza u osób z podwyższonym cholesterolem.

Woda

Choć to najprostszy element profilaktyki, nawodnienie ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu zakrzepom. Odwodnienie zwiększa lepkość krwi, co sprzyja powstawaniu skrzepów. Badania epidemiologiczne wskazują, że regularne spożywanie wody – zwłaszcza podczas długich podróży i przy ograniczonej aktywności – zmniejsza ryzyko zakrzepicy, szczególnie u osób podatnych (dane z analiz WHO dotyczących podróży lotniczych).

Bezpieczeństwo przede wszystkim

Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe (np. warfarynę) powinny konsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem większych ilości kurkumy, czosnku, imbiru, omega-3 czy cynamonu, ponieważ mogą one nasilać działanie leków i zwiększać ryzyko krwawień.

Naturalne składniki wspierają profilaktykę, ale nie zastąpią terapii farmakologicznej ani nie rozpuszczą istniejących skrzepów.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Journal of Cellular Physiology
  2. Phytomedicine
  3. Thrombosis Research
  4. Journal of Medicinal Food
  5. Atherosclerosis

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie
Prosty sposób na dłuższe życie. Ten nawyk chroni przed chorobami serca i przedwczesną śmiercią
Prosty sposób na dłuższe życie. Ten nawyk chroni przed chorobami serca i przedwczesną śmiercią
Serce ostrzega wcześniej, niż myślisz. Tych siedmiu objawów pod żadnym pozorem nie ignoruj
Serce ostrzega wcześniej, niż myślisz. Tych siedmiu objawów pod żadnym pozorem nie ignoruj
Sześć milionów chorych i brak planu. Choroby płuc nadal bez krajowej strategii
Sześć milionów chorych i brak planu. Choroby płuc nadal bez krajowej strategii
Co sypiemy do świątecznych ciast? Mak i skórka pomarańczowa pod lupą fundacji Pro-Test
Co sypiemy do świątecznych ciast? Mak i skórka pomarańczowa pod lupą fundacji Pro-Test
GIF wycofuje z obrotu serie plastrów leczniczych. Produkt nie działa, jak powinien
GIF wycofuje z obrotu serie plastrów leczniczych. Produkt nie działa, jak powinien
Jedz, kiedy niedomaga serce. Te produkty wspomogą regenerację i spowolnią starzenie
Jedz, kiedy niedomaga serce. Te produkty wspomogą regenerację i spowolnią starzenie
Tych produktów unikaj, gdy jesteś przeziębiony. Lekarze ostrzegają
Tych produktów unikaj, gdy jesteś przeziębiony. Lekarze ostrzegają