5 z 7Źródła lektyny
Glikoproteiny obecne są w przeważającej części zbóż, w soi, roślinach strączkowych, także w orzechach, warzywach psiankowych (pomidorach, ziemniaka, papryce, bakłażanie) oraz w nabiale.
Wśród roślin strączkowych najwięcej lektyn stwierdzono w fasoli kidney i fasoli Jaś oraz w soczewicy, grochu i soi. Tutaj zawartość glikoprotein sięga nawet 20 proc. wszystkich białek. Tylko fasola kidney może być źródłem aż pięciu izolektyn, które są bardziej szkodliwe niż lektyny w soi. Powodują one zaburzenia wchłaniania składników pokarmowych.
Jednak najpowszechniejszą i najczęściej występującą w zbożach lektyną jest gluten. Największe jego ilości znajdziemy w pszenicy. Ta mieszanina białek – zdaniem wielu dietetyków – odpowiedzialna jest za napady głodu, podonosi poziom cukru we krwi i zakwasza organizm.
Przeczytaj także: Nadmierna utrata wagi to tylko jeden z objawów choroby