Wskazali najlepsze chleby świata. Na liście znalazł się wypiek z Polski

Ile krajów, tyle pomysłów na chleb, od cienkich, wypiekanych na kamieniu placków, po ciężkie, dojrzewające bochny. Choć różnią się smakiem i wyglądem, łączy je jedno, są symbolem codzienności i tradycji. Najnowszy ranking "100 najlepszych chlebów na świecie" przygotowany przez serwis TasteAtlas pokazuje, które z nich zdobyły serca smakoszy z całego świata. Co ważne, wśród nich znalazł się również polski akcent.

Chleb prądnicki to nie tylko tradycja, ale także przykład żywności pozbawionej konserwantów i polepszaczyChleb prądnicki to nie tylko tradycja, ale także przykład żywności pozbawionej konserwantów i polepszaczy
Źródło zdjęć: © Getty Images
Magdalena Pietras

Jak powstał ranking chlebów?

Zestawienie "100 Best Breads in the World" przygotowane przez portal TasteAtlas opierało się na ponad 29 tys. ocen użytkowników, z czego około 19 tys. uznano za wiarygodne.

System automatycznie usuwał głosy podejrzane lub nadmiernie nacechowane, a następnie wyliczał średnie oceny dla poszczególnych rodzajów chleba. W ten sposób powstała międzynarodowa lista ulubionych chlebów.

Pierwsza dziesiątka

Według tegorocznego zestawienia najlepszym chlebem świata został Butter Garlic Naan z Indii, aromatyczny, miękki placek z czosnkiem i masłem, oceniony na 4,7/5 gwiazdek. Na drugim miejscu znalazł się Amritsari Kulcha, również z Indii, a podium zamyka Çarşamba Pidesi z Turcji. W pierwszej piątce uplasowały się jeszcze Roti Canai z Malezji i kolumbijski Pan de Bono.

Tak prezentuje się pełna pierwsza dziesiątka zestawienia TasteAtlas:

  • Butter Garlic Naan – miejsce 1, ocena 4,7/5,

  • Amritsari Kulcha – miejsce 2, ocena 4,7/5,

  • Çarşamba Pidesi (Turcja) – miejsce 3, ocena 4,7/5,

  • Roti Canai (Malezja) – miejsce 4, ocena 4,6/5,

  • Pan de Bono (Kolumbia) – miejsce 5, ocena 4,6/5,

  • Parotta (Indie) – miejsce 6, ocena 4,6/5,

  • Pão Alentejano (Portugalia) – miejsce 7, ocena 4,6/5,

  • Naan (inny wariant) (Indie) – miejsce 8, ocena 4,5/5.

  • Piadina Romagnola (Włochy) – miejsce 9, ocena 4,5/5,

  • Pão de Queijo (Brazylia) – miejsce 10, ocena 4,5/5.

W zestawieniu 100 najlepszych chlebów na świecie znalazł się również polski wypiek. Chleb prądnicki uplasował się jednak dopiero na 93. miejscu.

Czy warto je włączyć do diety?

Zestawienie TasteAtlas to długa lista propozycji dla smakoszy wypieków. Niektóre z nich będą delikatnym dodatkiem do posiłku, inne, bardziej treściwe, tłuste mogłyby być samodzielnym daniem. Który chleb jednak będzie najzdrowszą propozycją? Warto zwrócić uwagę na te, które zawierają krótką listę składników.

Lawasz

"Lawasz to tradycyjny placek, który wielu specjalistów kulinarnych uznaje za potrawę pochodzenia ormiańskiego, choć jest on powszechnie znany i wypiekany w całej Azji Zachodniej (szczególnie w Iranie i Turcji) oraz na Kaukazie (głównie w Azerbejdżanie). Ciasto przygotowuje się z mąki pszennej, soli i wody, a jedynym środkiem spulchniającym jest zakwas" - czytamy na stronie TasteAtlas.

Taki skład czyni lawasz jedną ze zdrowszych propozycji w zestawieniu. Jeśli dodatkowo mąkę pszenną zastąpi się pełnoziarnistą, pieczywo będzie dobrym źródłem błonnika.

Piadina

Piadina Romagnola to cienki, włoski placek przygotowywany z mąki pszennej, oliwy z oliwek, wody i soli, bez dodatku drożdży czy tłuszczów nasyconych. Piecze się ją na suchej płycie, co sprawia, że jest lekka i nie wchłania tłuszczu, zachowując przy tym delikatną, elastyczną strukturę.

W połączeniu z warzywami, serem lub świeżymi ziołami staje się pełnowartościowym i sycącym posiłkiem w stylu śródziemnomorskim.

Chleb prądnicki

Polski wypiek w rankingu 100 najlepszych chlebów na świecie. Chleb prądnicki to tradycyjny, ciemny chleb żytni wypiekany od wieków w okolicach Krakowa, przede wszystkim w dzielnicy Prądnik. Od 2011 roku znajduje się na liście produktów chronionych unijnym znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG). Oznacza to, że jego receptura i sposób wytwarzania są ściśle określone i mogą być stosowane jedynie w wybranych piekarniach w rejonie Krakowa.

Najważniejsze cechy chleba prądnickiego to:

  • mąka żytnia (typ 720 i 2000) – stanowi główny składnik, dzięki czemu chleb jest gęsty, ciężki i ma lekko kwaśny smak.
  • naturalny zakwas – przygotowywany tradycyjnie, bez drożdży piekarskich, co zapewnia mu długi okres świeżości (nawet do 2 tygodni).
  • specyficzny proces wypieku – ciasto dojrzewa długo, a chleb piecze się w piecu opalanym drewnem, co nadaje mu grubą, ciemną, chrupiącą skórkę i intensywny aromat.
  • waga i forma – bochny są duże (nawet 4–14 kg), o nieregularnym, spłaszczonym kształcie, z charakterystycznymi pęknięciami.

Dzięki swojemu naturalnemu składowi i procesowi fermentacji, chleb prądnicki ma kilka korzystnych właściwości zdrowotnych. Długa fermentacja zakwasu sprzyja namnażaniu bakterii kwasu mlekowego, które mają działanie probiotyczne. Co więcej, fermentacja żytniego zakwasu prowadzi do powstawania kwasów organicznych i związków fenolowych, które mają właściwości przeciwzapalne i mogą wspierać ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.

Spożywanie takiego chleba może poprawiać trawienie i wzmacniać odporność. Ponadto chleb żytni na zakwasie powoduje wolniejsze uwalnianie glukozy do krwi, co pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru. Jest to korzystne dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą typu 2.

Na uwagę zasługuje także sama mąka żytnia. Mąka żytnia pełnoziarnista dostarcza błonnika pokarmowego, magnezu, żelaza, cynku i witamin z grupy B. Błonnik wspomaga perystaltykę jelit, pomaga w obniżaniu cholesterolu i sprzyja uczuciu sytości.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. TasteAtlas
  2. Kulinarny Kraków

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?