Wspiera serce i chroni przed rakiem. Jedz zamiast cebuli

Pochodzący z rodziny roślin czosnkowatych por od dawna ceniony jest nie tylko za swój łagodny, cebulowy smak, ale także za liczne właściwości prozdrowotne. Te niepozorne, zielono-białe łodygi kryją w sobie bogactwo witamin, minerałów oraz wielu cennych substancji prozdrowotnych. Jak regularne jedzenie pora wpływa na nasz organizm?

Wspiera serce, kości, układ odpornościowy i nerwowy. Każdy kawałek tego warzywa to krok w stronę zdrowiaWspiera serce, kości, układ odpornościowy i nerwowy. Każdy kawałek tego warzywa to krok w stronę zdrowia
Źródło zdjęć: © Pixabay

Co skrywa w sobie por?

Por kojarzy się z delikatnym, cebulowym smakiem, idealnym do zup i dań rozgrzewających. Jest cenionym warzywem w polskiej kuchni, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Choć postrzegamy go głównie jako nieodłączny składnik włoszczyzny, będącej podstawą niemal każdej zupy, doskonale nadaje się również do innych potraw. Sałatkom nadaje wyraźny posmak, wzbogaca kanapki, grzanki, zapiekanki i tortille, urozmaica wszelkie dania mięsne i rybne. Z pora można przyrządzić smaczny sos.

Jednak nie tylko ze względu na smak warto spożywać por - to warzywo skrywa w sobie bogactwo witamin i minerałów. Jest źródłem:

  • witamin A, C, E, K,
  • witamin z grupy B: B1, kwasu foliowego, PP,
  • beta-karotenu,
  • składników mineralnych, jak: potas, wapń, magnez, żelazo, miedź, fosfor i mangan.

W porze obecna jest także allicyna, czyli związek siarkowy znajdujący się w czosnku oraz cebuli, o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym i wspierającym serce. Z innych związków prozdrowotnych zawartych w porze, należy wyróżnić polifenole i flawonoidy, czyli silne antyoksydanty oraz organiczne związki siarki (tiosulfiniany, sulfotlenki), które mają działanie przeciwnowotworowe i chroniące serce.

Por zawiera też cenny błonnik, który pomaga dłużej utrzymać uczucie sytości oraz fruktany, wspierające korzystną mikroflorę jelit.

Dlaczego warto jeść pory? Najważniejsze właściwości

Wspierają zdrowie serca

Pory są dobrym źródłem kwasu foliowego i witaminy K. Kwas foliowy pomaga obniżać poziom homocysteiny we krwi - aminokwasu, którego nadmiar wiąże się z większym ryzykiem chorób układu krążenia.

Z kolei allicyna obecna w porach może obniżać poziom "złego" cholesterolu (LDL) i podnosić stężenie "dobrego" cholesterolu (HDL), wspierając tym samym kondycję serca. Dodatkowo, allicyna działa rozkurczowo na naczynia krwionośne, co sprzyja obniżeniu ciśnienia tętniczego. Obecne w porze tiosulfiniany, sulfotlenki, czyli związki siarki charakterystyczne dla warzyw z rodziny czosnkowatych, również mają ochronny wpływ na serce.

Wzmacniają odporność

Pory są bogatym źródłem witaminy C, a także polifenoli i flawonoidów, które działają antyoksydacyjnie i pomagają zwalczać stres oksydacyjny w organizmie. Dzięki temu mogą zmniejszać ryzyko stanów zapalnych.

Zawarte w nich związki siarkowe, takie jak allicyna, wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, wspierają ochronę organizmu przed infekcjami wirusowymi. Regularne spożywanie porów może nie tylko stanowić skuteczną profilaktykę, ale także przyspieszać powrót do formy po chorobie.

Poprawiają trawienie

Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego pory zapobiegają zaparciom i wspierają prawidłową perystaltykę jelit. Te właściwości sprzyjają zdrowiu układu pokarmowego i jego sprawnemu funkcjonowaniu.

Warto dodać, że pory wykazują także właściwości prebiotyczne - odżywiają korzystne bakterie jelitowe, które odgrywają kluczową rolę w procesie wchłaniania składników odżywczych.

Obniżają ryzyko chorób nowotworowych

Podobnie jak inne rośliny z rodziny czosnkowatych, pory zawierają związki siarkowe, które mogą odgrywać rolę w profilaktyce nowotworów. Niwelują rozwój komórek rakowych - szczególnie pozytywnie działają w przypadku raka żołądka i prostaty.

Wspierają zdrowie oczu

Systematyczne jedzenie porów pozytywnie wpływa także na funkcjonowanie narządu wzroku. Podłużne łodygi dostarczają luteiny i zeaksantyny, które są silnymi antyoksydantami, obecnymi w siatkówce oka. Substancje te chronią oczy przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego i niebieskiego światła.

Pory mogą zmniejszać ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej, związanego z wiekiem oraz zaćmy.

Poprawiają kondycję skóry

Królowa witamin, czyli witamina C, której nie brakuje w porach, odgrywa kluczową rolę w syntezie kolagenu - białka odpowiedzialnego za elastyczność skóry i proces gojenia się ran. Z kolei antyoksydanty chronią komórki skóry przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki i promieniowanie UV.

Wspierają pracę mózgu

Według badań, spożywanie warzyw z rodziny czosnkowatych, w tym porów, może działać neuroprotekcyjnie. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym pomagają chronić komórki nerwowe przed stresem oksydacyjnym, co może zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer czy Parkinson.

Wzmacniają kości

Pory są także cennym źródłem witaminy K, niezbędnej do prawidłowej mineralizacji kości i syntezy białek, biorących udział w procesie krzepnięcia krwi. Włączenie do swojej diety produktów bogatych w tę witaminę wspiera mocne, zdrowe kości i może zmniejszać ryzyko osteoporozy.

Ułatwiają odchudzanie

Por jest polecany osobom odchudzającym się i dbającym o linię. Ma niewiele kalorii, niski indeks glikemiczny, zawiera znikomą ilość tłuszczu i dostarcza niewielkiej ilości białka. Jest też dobrym wyborem dla osób z cukrzycą - oczywiście w ramach zbilansowanej diety.

Źródło: webmedy.com, https://www.nutritionadvance.com/

Źródła

  1. Dagmara Dąbek

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału