Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (861 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Zespół szoku pokarmowego (refeeding syndrome) - charakterystyka, przyczyny, leczenie

 Kinga Olchowy
18.01.2024 17:45
Zespół szoku pokarmowego, inaczej zwany zespołem ponownego odżywiania, to najogólniej mówiąc zaburzenie gospodarki elektrolitowej
Zespół szoku pokarmowego, inaczej zwany zespołem ponownego odżywiania, to najogólniej mówiąc zaburzenie gospodarki elektrolitowej (123rf)

Zespół szoku pokarmowego, inaczej zwany zespołem ponownego odżywiania, to najogólniej mówiąc zaburzenie gospodarki elektrolitowej, będące konsekwencją nieprawidłowego odżywiania i skrajnego niedożywienia. Może wiązać się z niektórymi chorobami psychometabolicznymi, ale historycznie związany jest z czasami wojny. Nieleczony zespół szoku pokarmowego może doprowadzić do skrajnego wyniszczenia organizmu i śmierci. Jak sobie z tym radzić?

spis treści

1. Co to jest zespół szoku pokarmowego?

Zespół szoku pokarmowego (ang. refeeding syndrome), zwany jest też RS, zespołem ponownego odżywiania lub zespołem ponownego przeładowania glukozą. To bardzo poważny, ostry niedobór elektrolitów i substancji odżywczych. Towarzyszy temu retencja płynów, czyli zatrzymywanie wody w organizmie oraz zaburzenia gospodarki glukozowej.

Syndrom RS pojawia się zwykle u pacjentów cierpiących na anoreksję lub karmionych pozajelitowo przez długi czas. Zdarza się, że przyczyną pojawienia się zaburzeń jest choroba alkoholowa albo jedna z operacji bariatrycznych (czyli związanych z leczeniem otyłości).

1.1. Jak dochodzi do zespołu szoku pokarmowego?

Kiedy organizm jest niedożywionym, w procesach metabolicznych zaczynają zachodzić zmiany. Podstawowym źródłem energii jest glukoza i kiedy jej brakuje, organizm zaczyna adaptować się do sytuacji i czerpać siłę z białek oraz tłuszczy. To naturalna reakcja, którą spotyka się w niektórych dietach.

Zobacz film: ""W łóżku z Oskarem". Monika Miller zwierzyła się z problemów z anoreksją"

Efektem nadmienego metabolizowania tych dwóch składników, ciało zaczyna słabnąć i dochodzi do stopniowego wyniszczenia organizmu. Na skutek zaburzeń gospodarki glukozowej, spada produkcja insuliny, odpowiedzialnej za transport glukozy po całym organizmie.

Niedożywienie skutkuje także zaburzeniem gospodarki elektrolitowej, szczególnie sodowej. W sytuacji, w której pacjent zaczyna znów być prawidłowo żywiony doustnie, organizm nie wie, co zrobić z taką ilością glukozy. Znacznie zwiększa się produkcja insuliny oraz fosforanów, które zostają pobierane ze źródeł pozakomórkowych. W efekcie zaczyna ich brakować we krwi i dochodzi do hipofosfatemii. Na skutek podawania płynów znacznie wzrasta zaś poziom sodu w organizmie, co może skutkować bolesnymi obrzękami.

2. Kiedy może wystąpić zespół szoku pokarmowego?

W latach 40 XX wieku, kiedy ludzie masowo zostawali zsyłani do pracy w obozach, po raz pierwszy spotkano się z zespołem szoku pokarmowego. Skrajnie wygłodzeni, niedożywieni zesłańcy, byli zmuszani do ciężkiej pracy, a ich organizmy z czasem zaadaptowały się do ciągłego uczucia głodu. Po zakończeniu II wojny światowej, kiedy mogli już opuścić obozy, rozpoczęto u nich stopniowe żywienie doustne. To doprowadziło do rozwoju syndromu RS.

Dzisiaj czynnikiem ryzyka są przede wszystkim zaburzenia odżywiania, takie jak anoreksja. Bardzo często wiąże się on ze skrajnym niedożywieniem, które z kolei może być spowodowane chorobą nowotworową lub długotrwałym alkoholizmem. Oba te stany stopniowo wyniszczają cał organizm, a proces leczenia może spotkać się z syndromem ponownego odżywiania.

2.1. Czynniki ryzyka

Najczęściej czynnikiem ryzyka w przypadku syndrom RS jest zbyt szybkie próbowanie przywrócenia naturalnego rytmu odżywiania u pacjenta. Jeśli organizm był skrajnie wygłodzony przez dłuższy czas, należy bardzo powoli wdrażać żywienie doustne.

Dodatkowymi czynnikami sprzyjającymi rozwojowi RS, są:

  • wiek
  • choroby ogólnoustrojowe
  • przebyte operacje
  • długotrwałe żywienie pozajelitowe
  • niedożywienie wynikające z zaburzeń, takich jak anoreksja, dysfagia, kacheksja

3. Konsekwencje zespołu ponownego odżywiania

Konsekwencją zespołu szoku pokarmowego może być szereg dolegliwości, nie tylko ze strony układu odpornościowego, ale i całego organizmu. Najczęściej są to:

  • zaburzenia oddychania
  • zaburzenia rytmu serca, które mogą prowadzić do niewydolności tego narządu
  • drgawki
  • podwyższone ciśnienie krwi
  • ciągłe uczucie zmęczenia
  • zaburzenia świadomości, które mogą prowadzić do śpiączki.
8 produktów żywieniowych, które mogą wywołać migrenę
8 produktów żywieniowych, które mogą wywołać migrenę [7 zdjęć]

Jak wiadomo, każdy rodzaj alkoholu może wywołać ból głowy, ale po wypiciu czerwonego wina lub ciemnego

zobacz galerię

4. Objawy zespołu szoku pokarmowego

Objawy zespołu szoku pokarmowego pojawiają się około cztery doby po rozpoczęciu u pacjenta tzw. leczenia żywieniowego. Mogą się one pojawić zarówno w przypadku żywienia doustnego, jak i pozajelitowego.

Najczęściej występujące objawy RS to:

  • ciężka hipofosfatemia (skrajnie niski poziom fosforanów we krwi)
  • niedobory witamin z grupy B (szczególnie B1)
  • zatrzymywanie wody w organizmie i widoczne obrzęki
  • kwasica metaboliczna
  • niskie stężenie magnezu we krwi
  • niskie stężenie potasu we krwi

5. Jak leczyć zespół ponownego odżywiania?

Najważniejsze jest dokładne opisanie stanu pacjenta. Jeśli on jest na tyle poważny, a niedożywienie tak skrajne, że może wystąpić zespół ponownego odżywiania, należy bardzo powoli i ostrożnie wdrażać leczenie żywieniowe. Bardzo ważne są małe ilości pokarmów podawane stopniowo.

Ważne jest także pozostawienie chorego pod stałą opieką lekarza i częste wykonywanie badań kontrolnych. W przypadku wystąpienia objawów RS, warto dodatkowo wdrożyć wprowadzanie pokarmów, które pomogą wyrównać poziom elektrolitów i składników mineralnych.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze