Zielona herbata w profilaktyce raka żołądka

Kobiety, które piją duże ilości zielonej herbaty, rzadziej cierpią z powodu raka żołądka. Do takich wniosków doszła grupa naukowców z Ministerstwa Zdrowia Publicznego i Pracy w Japonii.

1. Wpływ zielonej herbaty

W wyniku badań przeprowadzonych na 72 943 osobach wykryto, że u kobiet istnieje zależność między piciem zielonej herbaty a występowaniem poważnego schorzenia, jakim jest rak żołądka. Zielona herbata powoduje wzrost stężenia polifenoli we krwi. To właśnie polifenole nadają herbacie gorzki posmak i sprawiają, że ryzyko raka żołądka spada trzykrotnie.

Podobne działaniewykazuje zielona herbata u niepalących mężczyzn. Fakt niepalenia jest tutaj istotny z tego względu, że u osób palących papierosy nawet wysoki poziom polifenoli nie chroni ich przed chorobami brzucha. Według naukowców tytoń neutralizuje lecznicze działanie zielonej herbaty.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czym jest ból?"

Badania laboratoryjne japońskich specjalistów wykazały, że najistotniejsza jest w tym wypadku koncentracja epigallokatechiny (EPG) we krwi, zawartej w zielonej herbacie. U kobiet, u których poziom polifenoli we krwi przekracza 9,3 nanogramów na mililitr, istnieje dużo mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na raka żołądka.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy