Zielona herbata w profilaktyce raka żołądka
Kobiety, które piją duże ilości zielonej herbaty, rzadziej cierpią z powodu raka żołądka. Do takich wniosków doszła grupa naukowców z Ministerstwa Zdrowia Publicznego i Pracy w Japonii.
1. Wpływ zielonej herbaty
W wyniku badań przeprowadzonych na 72 943 osobach wykryto, że u kobiet istnieje zależność między piciem zielonej herbaty a występowaniem poważnego schorzenia, jakim jest rak żołądka.
Zielona herbata powoduje wzrost stężenia polifenoli we krwi. To właśnie polifenole nadają herbacie gorzki posmak i sprawiają, że ryzyko raka żołądka spada trzykrotnie.
Podobne działanie wykazuje zielona herbata u niepalących mężczyzn. Fakt niepalenia jest tutaj istotny z tego względu, że u osób palących papierosy nawet wysoki poziom polifenoli nie chroni ich przed chorobami brzucha.
Według naukowców tytoń neutralizuje lecznicze działanie zielonej herbaty.
Badania laboratoryjne japońskich specjalistów wykazały, że najistotniejsza jest w tym wypadku koncentracja epigallokatechiny (EPG) we krwi, zawartej w zielonej herbacie. U kobiet, u których poziom polifenoli we krwi przekracza 9,3 nanogramów na mililitr, istnieje dużo mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na raka żołądka.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.