Trwa ładowanie...

Znak, że wątroba niedomaga. Nigdy nie lekceważ objawów

Avatar placeholder
28.02.2024 10:38
Problemy z wątrobą dotykają coraz więcej osób. Jak zadbać skutecznie o jej regenerację?
Problemy z wątrobą dotykają coraz więcej osób. Jak zadbać skutecznie o jej regenerację? (Getty Images)

Z problemami z funkcjonowaniem wątroby zmaga się coraz więcej osób, w dodatku coraz młodszych. Choroby wątroby przyczyniają się do ponad miliona zgonów rocznie na świecie. Na szczęście mamy wpływ na kondycję tego wyjątkowego i szalenie ważnego organu!

spis treści

1. Wątroba odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia

Podstawową funkcją wątroby jest neutralizowanie toksyn i metabolizowanie szeregu przeróżnych substancji. To właśnie dzięki wątrobie nie zatruwamy organizmu szkodliwymi produktami przemiany materii, przewlekłym stosowaniem dużej ilości leków, dymem tytoniowym czy alkoholem.

Nie wszyscy jednak wiedzą, że wątroba odgrywa też kluczową rolę w realizacji innych procesów, zachodzących w organizmie, m.in.:

Zobacz film: "Detoks wątroby w prosty sposób. Oto 6 sprawdzonych metod"
  • współpraca z układem hormonalnym, metabolizowanie hormonów płciowych,
  • udział w trawieniu, przyswajaniu składników odżywczych i w metabolizowaniu,
  • magazynowanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, żelaza i miedzi,
  • dbanie o właściwy profil lipidowy organizmu (równowaga cholesterolu),
  • udział w syntezie czynników krzepnięcia krwi,
  • uczestniczenie w rozkładzie hemu,
  • współpraca z układem odpornościowym.

Dzięki wątrobie możliwe jest utrzymywanie organizmu w stanie równowagi. To nasz największy organ, bowiem stanowi ok. 2-3 proc. masy ciała.

2. Masz problem z wątrobą?

Niewłaściwa dieta obfitująca m.in. w żywność przetworzoną, cukier i tłuszcze trans, dym tytoniowy, alkohol – wszystko to ma wysoce negatywny wpływ na wszystkie narządy wewnętrzne organizmu, w tym szczególnie na wątrobę. Komórki wątroby narażone są bowiem na uszkodzenia wynikające z niemal nieustannego kontaktu z substancjami szkodliwymi.

Do czynników mogących niszczyć wątrobę należą dodatkowo infekcje wirusowe i pasożytnicze. Najpowszechniej występującymi tutaj chorobami są wirusowe zapalenie wątroby typu A, B lub C.

Nie bez znaczenia pozostaje problem nadwagi i otyłości. Szacuje się, że w przypadku występowania „nadprogramowych” kilogramów, ryzyko wystąpienia niealkoholowego stłuszczenia wątroby wzrasta ponad trzykrotnie.

Jak rozpoznać, że nasza wątroba niedomaga?

Na problemy z wątrobą mogą wskazywać m.in.:

  • nadmierne osłabienie i przewlekłe zmęczenie, brak energii życiowej,
  • zaburzenia nastroju,
  • kłopoty ze skórą w tym świąd, wybroczyny i przebarwienia,
  • zaburzenia trawienia, w tym wzdęcia, nudności, wymioty, zaparcia,
  • czasem utrata apetytu.

Przeciążona wątroba objawiać się będzie brakiem homeostazy cholesterolu czy też hormonów. Zawsze więc warto zestawić objawy z wynikami badań – zarówno w zakresie enzymów wątrobowych (ALAT, ASPAT, GGTP, bilirubina), jak i innych, w tym profilu lipidowego.

3. Sposoby na wsparcie i regenerację wątroby

Kluczowa w dbaniu o wątrobę jest zmiana stylu życia, ale też wyeliminowanie z codzienności złych nawyków żywieniowych. To oczywiste. Równie ważne jest wsparcie tego narządu poprzez właściwą dietę oraz suplementację.

Jako że podstawową funkcją wątroby jest neutralizowanie szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn, warto pomóc jej komórkom w realizacji tego procesu. Dobrym rozwiązaniem jest dostarczanie wątrobie substancji, jakie narząd ten naturalnie wykorzystuje w organizmie, a jakich dostęp bywa ograniczony. To m.in. L-asparaginiam L-ornityny biorący udział w usuwaniu amoniaku z organizmu. Ten w nadmiarze jest szkodliwy i może doprowadzić do uszkodzenia wątroby.

Innym składnikiem naturalnie wykorzystywanym przez wątrobę jest cholina. Substancja ta bierze udział w usuwaniu jednej z frakcji cholesterolu, a dokładnie lipoproteiny VLDL, wspiera wątrobę w metabolizowaniu tłuszczów, ogranicza ryzyko występowania niealkoholowego stłuszczenia wątroby, zapobiega degradacji komórek wątroby w wyniku oddziaływania stresu oksydacyjnego.

Nasz organizm jest w stanie sam wyprodukować cholinę, jednak w niewielkich ilościach, dlatego tak ważne jest dostarczanie choliny wraz z dietą. Substancję tą znajdziemy przede wszystkim w produktach odzwierzęcych – w jajkach, podrobach i czerwonym mięsie. Inne źródła choliny to m.in. rośliny strączkowe, płatki owsiane, soja, orzechy. U osób zagrożonych niedoborami w tym zakresie z pewnością warto rozważyć suplementację choliną.

Chcąc wesprzeć wątrobę w jej pracy i regeneracji, nie można zapomnieć o składnikach neutralizujących wolne rodniki. Te, jak wiemy, występując w nadmiernej ilości, prowadzą do pojawienia się stresu oksydacyjnego, a następnie stanów zapalnych, których konsekwencją bywają problemy z wątrobą. Stąd tak ważne jest, aby w diecie i ewentualnej suplementacji nie zabrakło naturalnych przeciwutleniaczy.

Jakie związki są szczególnie korzystne dla wątroby? To m.in.:

  • kurkumina, jaką znajdziemy w kurkumie,
  • resweratrol obecny w skórce ciemnych winogron,
  • kwercetyna znajdująca się np. w jabłkach, winogronach, karczochach, brokułach, czy orzechach,
  • sylimaryna, którą pozyskujemy z nasion ostropestu plamistego,
  • katechiny, jakie znajdziemy np. w zielonej herbacie, czekoladzie, morelach.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło: prostazdrowadieta.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze