Zrób to po zjedzeniu pączka. "To zawsze dobry pomysł po sutym posiłku"

Pączek to bomba kaloryczna, ale niewielu się tym przejmuje w taki dzień, jak tłusty czwartek. Jak jednak zniwelować skutki jego jedzenia? Zapytaliśmy ekspertów, co robić, gdy czujemy ciężkość na żołądku. - Wyjdźmy na spacer, pijmy zwykłą wodę, kawę, herbatę bez cukru - radzi dietetyczka.

Co wspomaga spalenie pączka?Co wspomaga spalenie pączka?
Źródło zdjęć: © Getty Images

"Dość drastycznie podnosi cholesterol"

Dlaczego pączki są tak kaloryczne? Jak podkreśla Kamil Paprotny, dietetyk specjalizujący się w leczeniu cukrzycy oraz w zaburzeniach w funkcjonowaniu nerek i jelit, wbrew powszechnej opinii nie jest tutaj winne wyłącznie smażenie.

- Chodzi też o sam fakt użycia białej mąki - to bardzo prosto wchłanialny cukier, który powoduje duże skoki glukozy i prowadzi do wzrostu ciśnienia. Co zaś się tyczy tłuszczów - w produktach typowych, przygotowywanych przemysłowo, używany jest najczęściej olej palmowy, który dość drastycznie podnosi cholesterol. Smalec, po który częściej sięgamy smażąc w domu lub jest używany w mniejszych cukierniach, to nieco lepszy wybór, ale także będzie na nas wpływał negatywnie - mówi ekspert w rozmowie z WP abcZdrowie.

Zgadza się z nim Kinga Głaszewska-Furman, dietetyczka onkologiczna i kliniczna, która zajmuje się m.in. insulinoopornością, cukrzycą typu II i chorobami układu krążenia.

Polacy próbują złotego pączka za 100 zł. "Boże, ile?", "Dobry, 5 zł bym za niego dała"

Obraz
© WP abcZdrowie

- Pączki robione są zazwyczaj na mące pszennej, dodaje się do nich cukier, dlatego nie są obojętne dla gospodarki glukozowo-insulinowej. Jeśli występują u nas problemy z cholesterolem czy podniesionymi trójglicerydami, to pączki z pewnością nie pomogą w obniżeniu tych parametrów - tłumaczy.

Pieczone najlepsze - chociaż też tłuste

W wielu piekarniach i cukierniach pojawia się ciekawa alternatywa dla smażeniny - pączki pieczone.

- One są znacznie lepszą opcją, jednak wtedy również trzeba używać jakiegoś tłuszczu, którym smaruje się je co jakiś czas - inaczej nie byłyby takie smaczne i ładnie przyrumienione. Najczęściej wybór pada na masło. Wzrost cholesterolu oczywiście się tutaj także pojawi, ale już znacznie mniejszy i bez tej "ciężkości" na żołądku - tłumaczy Kamil Paprotny.

Zwraca uwagę na to, że tłuszcz jest głównym nośnikiem smaku.

- To właśnie dzięki niemu pączki tak bardzo nam smakują. Nikt przecież nie chciałby jeść czystej mąki - zauważa.

Co pić, gdy jemy pączki?

Aby pomóc żołądkowi w trawieniu pączka wystarczy zwykła, czarna herbata. Spożywana razem z pączkami ogranicza wchłanianie tłuszczów w jelitach.

"Pamiętajmy, że tuczące pyszności warto popijać czarną mocną herbatą. W ostatnich latach wiele badań wykazało, że ten napój naprawdę pomaga nie tyć po szaleństwach kulinarnych" - pisze na swoim profilu na Facebooku lek. Katarzyna Świątkowska.

Znakomite działanie czarnej herbaty opiera się na obecnych w jej liściach polifenolach.

"Mają one niesamowitą zdolność hamowania enzymów w naszych jelitach - w szczególności tych trawiących tłuszcze i cukry - po to, by umożliwić im wniknięcie do krwi. W związku z tym w towarzystwie herbaty tłuszcze i cukry nie wchłaniają się całkowicie. Efekt jest taki, że mamy przyjemność z jedzenia, ale nie wszystkie kalorie przedostaną się do naszej krwi, bowiem herbata wypita z posiłkiem blokuje w pewnym stopniu ich rozkładanie na czynniki pierwsze" - tłumaczy lekarka.

- Najlepiej przy pączkach pijmy zwykłą wodę, kawę, herbatę bez cukru - dodaje Kinga Głaszewska-Furman i tłumaczy, że wspomagają one trawienie i pomagają obniżyć indeks glikemiczny posiłku.

Na spacer marsz!

Podczas tłustego czwartku dietetyczka radzi zadbać przede wszystkim o równowagę.

- Pączka czy inną słodkość można wbilansować w swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne zjadając go np. na drugie śniadanie. Spacer czy inna aktywność fizyczna po zjedzeniu czegoś słodkiego może dodatkowo pomóc w stabilizacji poziomu cukru - mówi Kinga Głaszewska-Furman.

Podkreśla też, że "przyczyną danego schorzenia nigdy nie jest jeden produkt, a nasze codzienne postępowanie żywieniowe". - Od jednego pączka nie posypie się nasze zdrowie - dodaje.

Wtóruje jej Kamil Paprotny. - To prawda, pokłosia cholesterolu mogą być szeroko zakrojone i mogą obejmować m.in. demencję czy uszkodzenia mózgu. Warto jednak zwracać uwagę na jego źródła w naszej codziennej diecie, nie tylko "od święta". Oczywiście, warto wyjść na spacer - to zawsze dobry pomysł po sutym posiłku, bo cukier jest wtedy w obiegu - podsumowuje.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu