Dieta przeciwgrzybicza

Dieta przeciwgrzybicza polega przede wszystkim na zmniejszeniu podaży węglowodanów w pożywieniu. Podstawę diety przeciwgrzybiczej stanowią warzywa i produkty białkowe. Ich regularne spożywanie ma zapobiec rozwojowi chorób grzybiczych, które mają skłonność do kolonizowania jelit, przełyku czy gardła. Aby uchronić przewód pokarmowy przed zasiedleniem drożdży i grzybów, zacznij stosować dietę przeciwgrzybiczą.

Spis treści:
  1. 1. Przyczyny grzybicy
  2. 2. Zasady diety przeciwgrzybiczej
  3. 3. Profilaktyka grzybicy

1. Przyczyny grzybicy

Grzybica, inaczej zwana drożdżycą lub kandydozą, to choroba wywoływana przez chorobotwórcze grzyby. Zakażenie grzybicą może mieć charakter miejscowy lub ogólny, a źródło zarażenia stanowi zazwyczaj drożdżak Candida albicans. Ten rodzaj grzyba często zagnieżdża się w układzie rodnym, jelitach, przełyku i gardle. Występuje powszechnie w środowisku zewnętrznym i nie stwarza zagrożenia dla człowieka – pod warunkiem, że układ odpornościowy organizmu funkcjonuje prawidłowo. Główne przyczyny zakażenia się grzybicą to: osłabiony system immunologiczny, wyczerpanie organizmu, stres, kuracje antybiotykowe, depresja, niewłaściwa dieta, brak snu i wypoczynku, picie nieprzegotowanej wody, zażywanie hormonów sterydowych, używanie wspólnych ręczników, kostiumów kąpielowych czy mydła. Najczęstsze objawy grzybicy przewodu pokarmowego to: gazy, zaburzenia trawienia, wzdęcia, wahania nastroju, uczucie zmęczenia, ogólne wyczerpanie, zaburzenia snu, niechęć do działania, wzmożona potliwość ciała, stany zapalne, drażliwość oraz ciągłe przeziębienia.

2. Zasady diety przeciwgrzybiczej

Główne zasady diety przeciwgrzybiczej polegają na:

  • wyeliminowaniu z diety cukru i produktów, które go zawierają (czekolada, dżem, miód, ciasta, budynie, cukierki, napoje kolorowe, coca-cola, soki owocowe), ponieważ w jelitach zostaje bardzo szybko rozłożony do cukrów prostych – doskonałej pożywki dla grzybów;
  • wyeliminowaniu produktów z białej mąki (pszennej) – makarony, białe pieczywo, ciasta, pierogi, naleśniki;
  • niespożywaniu owoców bogatych w cukier - banany, pomarańcze, gruszki, śliwki, suszone owoce;
  • wyeliminowaniu z diety serów pleśniowych;
  • spożywaniu głównie produktów bogatych w białko (mleko, jogurty naturalne, sery białe, sery żółte, drób, ryby, jaja) oraz warzyw – ziemniaki, marchew, pietruszka, serer, brokuły, kalafior, kapusta, fasola, bób, soja, soczewica;
  • dozwolone jest spożywanie ryżu brązowego, kaszy jęczmiennej, kaszy gryczanej oraz pieczywa na zakwasie;
  • wyeliminowaniu z diety produktów, które zawierają drożdże (piwo, wino);
  • spożywaniu posiłków regularnie, przynajmniej cztery razy dziennie.

Dieta przeciwgrzybicza to dobra dieta, która w skuteczny sposób zapobiega oraz wspomaga leczenie grzybicy układu pokarmowego i dróg rodnych. Należy tylko pamiętać o unikaniu żywności, która wspomaga rozwój grzybów. Do tych produktów spożywczych zalicza się:

  • żywność zawierającą cukier, np. syrop z melasy, czekolada, miód, słód, syrop klonowy, budynie, ciastka i herbatniki, dżem, lody, soki owocowe, napoje gazowane, zupy w proszkach, konserwy, paszteciki, suszone owoce czy alkohol;
  • żywność zawierającą drożdże, np. chleb, bułki, ciasta drożdżowe, pizza, kostki rosołowe, buliony, ocet, pikle, piwo i wino;
  • żywność zawierającą grzyby – są to głównie sery, takie jak brie, camembert czy lazur.

3. Profilaktyka grzybicy

Produkty żywnościowe wskazane w diecie przeciwgrzybiczej, które pomagają nie tylko zapobiegać grzybicy, ale również ją leczyć, to:

  • warzywa – w profilaktyce i leczeniu grzybicy pokarmowej zaleca się przede wszystkim: seler, ogórki, brokuły, kalafior, sałatę, szpinak, cukinię, cebulę, czosnek, pietruszkę, szparagi, botwinkę, brukselkę, kapustę (niekwaszoną), surową marchew, szczypior, kalarepę, rzodkiewkę, por, soczewicę, fasolkę szparagową i zielony groszek;
  • owoce, ale w niedużych ilościach (maksymalnie dwie porcje na dzień), przede wszystkim: cytryna, żurawina, kwaśne jabłka, brzoskwinia, morela, jagody, maliny, wiśnie, kiwi, grejpfruty;
  • przetwory mleczne – naturalne jogurty, maślanki, kefiry, sery twarogowe;
  • mięso drobiowe i wołowe, ryby i jajka;
  • mąka razowa, makaron pełnoziarnisty, płatki owsiane, pieczywo razowe na zakwasie, ryż dziki oraz brązowy, maca razowa, kasza jaglana, kasza gryczana oraz jęczmienna;
  • olej lniany i rzepakowy, oliwa z oliwek;
  • orzechy, pestki słonecznika, pestki dyni i sezamu;
  • herbaty ziołowe, woda z cytryną, soki warzywne;
  • świeże i suszone zioła.

Stosując w swojej diecie powyższe produkty, pozbędziesz się dolegliwości żołądkowych, a ponadto możesz skutecznie zapobiec i wspomóc leczenie grzybicy przewodu pokarmowego i dróg rodnych.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
1

Pytania do specjalistów

+ Załóż wątek

Dyskusje na forum

Artykuły Dieta przeciwgrzybicza

Dieta przeciwgrzybicza Leczenie kandydozy

Kandydoza to inaczej drożdżyca, choroba wywołana przez grzyb o nazwie „Candida albicans”. Niewielkie ilości tych pasożytów żyją w każdym organizmie ludzkim, ich występowanie w naszych ciałach jest prawidłowe. Niekiedy jednak dochodzi do...

Dieta cukrzyka Odtwórz wideo
Dieta dla cukrzyków Dieta cukrzyka

Cukrzyca to choroba, z którą należy nauczyć się żyć. Właściwie można normalnie funkcjonować, pod warunkiem, że zmieni się styl życia, nawyki żywieniowe i podejmie się aktywność fizyczną. Zaburzenia poziomu insuliny we krwi powodują wzrost poziomu...

Dieta śródziemnomorska Odtwórz wideo
Diety dla chorych Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska nie jest jedynie metodą na odchudzanie, ale i sposobem odżywiania na każdy dzień. Badania dowodzą, że dieta wywiera istotny wpływ na zdrowie, chroni przed chorobami i zawiera wiele składników odżywczych. Bazą diety...

Dieta w górach Odtwórz wideo
Dieta dla sportowców Dieta w górach

Pobyt w górach powoduje, że człowiek zaczyna funkcjonować zupełnie inaczej. Zmiana klimatu nie pozostaje bez wpływu dla zdrowia. Inaczej działa zatem metabolizm, więc należy przyjąć zupełnie inne zasady odżywiania. Jest to szczególnie ważne,...

Stres Dieta na stres

Jak radzić sobie ze stresem? Co jeść, by zminimalizować skutki permanentnego napięcia? Jakie składniki odżywcze pomagają w walce ze stresem?

Dieta dla mężczyzn
Diety od A do Z Dieta dla mężczyzn

Nie tylko kobiety dbają o swoją sylwetkę oraz stosują diety odchudzające, ale coraz częściej mężczyźni, gdyż w obecnych czasach zdrowy i atrakcyjny wygląd odgrywa ważną rolę zarówno w życiu zawodowym, jak i prywatnym.  Aby prowadzić...

Dieta dla seniora
Diety od A do Z Dieta dla seniora

Dieta dla seniora powinna być dostosowana do zmian, jakie zachodzą u człowieka po 65 roku życia. Planując jadłospis dla osób starszych, trzeba wziąć pod uwagę strawność pokarmów, zapotrzebowanie kaloryczne na składniki odżywcze, a także...

Dieta dla sportowców
Diety od A do Z Dieta dla sportowców

Dieta dla sportowca powinna być dostosowana do płci, wieku oraz rodzaju uprawianej dyscypliny sportowej. Ważna jest również informacja o jego charakterze, czy jest to sport wytrzymałościowy, siłowy, sprinterski czy inny. Na konstruowanie jadłospisu...

Dieta na zimę
Diety od A do Z Dieta na zimę

Zdrowa dieta na zimę powinna dostarczać odpowiednią ilość energii i zwiększać odporność organizmu. W okresie jesienno-zimowym kaloryczne dania cieszą się większą popularnością, ponieważ organizm potrzebuje dużej dawki energii. Dietetycy uważają, iż zimowy...

pokaż 10 następnych