Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Dobry i zły cholesterol

Obecność cholesterolu w organizmie jest nieunikniona. Nie chodzi o jego nadmierną ilość w produktach, które spożywamy, ale o naturalną produkcję cholesterolu, która zachodzi w wątrobie. Cholesterol jest niezbędnym związkiem potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlaczego zatem go unikamy? Czym różni się dobry cholesterol od tego złego i w jakich produktach je spotykamy?

1. Dobry cholesterol i zły cholesterol


Lipoproterina wysokiej gęstości (HDL) często jest nazywana dobrym cholesterolem. W organizmie ta frakcja lipoprotein (połączenie tluszczu z białkiem) transportuje cholesterol z organizmu do wątroby, gdzie ulega metabolizmowi. Z kolei frakcja lipoproteinowa niskiej gęstości zwana złym cholesterolem (LDL), transportuje cholesterol z wątroby do komórek całego organizmu. Jego transport do krwi jest bardzo szybki, czego konsekwencją jest powstanie „korka” w tętnicach. Zły cholesterol przykleja się do ich ścian i ulega utlenieniu. To z kolei sprawia, że naczynia krwionośne zwężają się i krew ma zablokowaną drogę przepływu. Taki stan jest źródłem miażdżycy – choroby, na którą cierpi ponad 5 mln Polaków.

W organizmie cholesterol pełni wiele ważnych funkcji:

  • jest potrzeby do syntezy hormonów płciowych – testosteronu, estrogenów;
  • buduje hormony kory nadnerczy – kortyzol;
  • jest niezbędny do syntezy witaminy D3, pod wpływem promieni UV;
  • stanowi składnik żółci, uczestniczy więc w procesie trawienia tłuszczów;
  • buduje błony komórkowe;
  • wchodzi w skład osłonek mielinowych, które chronią włókna nerwowe przd uszkodzeniem.

2. Dieta w hipercholesterolemii

Podwyższony poziom cholesterolu, a tym samym zwiększone ryzyko zachorowania na miażdżycę, może pojawić się nawet w młodym wieku. Im starszy jest organizm, tym jego podatność na działanie złego cholesterolu jest większe. Nadmiar cholesterolu w diecie nie tylko jest przyczyną rozwoju chorób układu krążenia, ale także kamicy pęcherzyka żółciowego. Schorzenie to rozwija się w wyniku nadmiernej ilości cholesterolu w pęcherzyku żółciowym, który w połączeniu z wapniem, wytrąca się pod postacią kamieni.
Aby zmniejszyć ilość cholesterolu w organizmie, należy ograniczyć spożywanie wielu produktów, głównie pochodzenia zwierzęcego:

  • mięsa – wieprzowego, kaczki, gęsi;
  • podrobów – wątróbki, nerek, serca;
  • smalcu, łoju;
  • wędlin – pasztetów, baleronów, boczku;
  • sera żółtego;
  • śmietany;
  • masła;
  • jaj – szczególnie żółtka;
  • ciast – tortowych, francuskich.

Z kolei aby zwiekszyć w orgaznizmie poziom dobrego cholesterolu – HDL – należy spożywać:

  • oleje roślinne (słonecznikowy, lniany, rzepakowy) – do smażenia lub na surowo do surówek, sałatek;
  • oliwę z oliwek – należy stosować do nasączania pieczywa zamiast masła oraz jako dodatek do surówek i sałatek; 
  • orzechy, które stanowią źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6;
  • ryby i owoce morza – obok pełnowartościowego białka zawierają kwasy omega-3;

Ponadto należy spożywać dużo warzyw i owoców, będących źródłem błonnika oraz flawonoidów. W jelitach błonnik przeciwdziała wchłanianiu cholesterolu, natomiast flawonoidy przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy.
Substancje aktywne obecne w naparze zielonej herbaty neutralizują wolne rodniki, które odpowiedzialne są za przyspieszenie rozwoju blaszki miażdżycowej w tętnicach.
Obok prawidłowej diety należy zadbać o odpowiednią porcję ruchu, ponieważ zwiększa on przemianę materii, dzięki czemu zapobiega występowaniu nadwagi i otyłości.

Redakcja abcZdrowie.pl,
Komentarze

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Diety od A do Z - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Dieta dla seniora
Dieta dla seniora

Rola żywienia u osób starszych

Prawidłowo zbilansowana dieta jest podstawowym czynnikiem warunkującym zachowanie dobrego stanu zdrowia, wyglądu i samopoczucia. Ogólne zasady zdrowego żywienia są uniwersalne, jednak należy pamiętać, że w zależności od wielu czynników,...

Dieta dla seniora

Witaminy dla seniora

Seniorzy, a więc osoby będące po 60. roku życia, powinni zmienić nieco sposób odżywiania, wprowadzając do diety produkty bogate w witaminy i minerały. Z witamin szczególnie należy zwiększyć podaż witamin D, C i A. Z minerałów...

Dieta dla seniora

Orzechy włoskie chronią przed Alzheimerem

Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurologicznym, które objawia się zaburzeniami pamięci. Najnowsze badania wykazały, że spożywanie orzechów włoskich zapobiega chorobie Alzheimera. Ekstrakt z orzechów hamuje powstawanie...

Dieta dla seniora

Korzystne substancje w diecie dla seniora

Związki chemiczne znajdujące się w świeżych owocach i warzywach nadają im właściwości smakowe, zapachowe i aromatyczne. Spełniają również funkcje ochronne przed promieniowaniem UV oraz zabezpieczają rośliny przed szkodnikami. Niektóre z nich...

Dieta dla seniora

Zdrowie pod choinkę - preparaty dla seniora, które warto kupić

Zdrowie pod choinkę - preparaty dla seniora, które warto kupić

Chcesz kupić prezent pod choinkę dla dziadka i babci, a zupełnie brakuje ci pomysłu? Najlepszym rozwiązaniem będzie wybór odpowiednich suplementów diety. Co bowiem może być lepszym prezentem niż to, że martwisz się o ich zdrowie i chcesz,...

Tłuszcze

Dobry cholesterol

Dobry cholesterol to substancja produkowana i wykorzystywana przez organizm, która pomaga nam zachować na długo zdrowie i witalność. Organizm to jedno źródło, dostarczające około 75% cholesterolu. Drugie źródło związane jest z codziennym...

Zdrowie w ciąży

Palenie w ciąży zmniejsza dobry cholesterol

Palenie papierosów w ciąży powoduje spadek poziomu dobrego cholesterolu u dzieci. W przyszłości może to skutkować miażdżycą naczyń krwionośnych, a w najgorszych wypadkach – atakiem serca.

Miażdżyca

Co to jest cholesterol?

Dyslipidemia to podwyższone stężenie cholesterolu i jego frakcji we krwi. Pacjenci nigdy nie odczuwają bezpośrednio dyslipidemii, jednak jej obecność prowadzi w niedługim czasie do wystąpienia powikłań, jakimi są np. zawał serca czy udar mózgu....

Objawy ciąży

Dobry ginekolog

Dobry ginekolog

W czasie ciąży podstawą jest dobry ginekolog. Od niego zależy przebieg ciąży i interpretowanie badań wykonywanych w jej trakcie. Jemu będziesz zadawać nurtujące, czasem wstydliwe pytania, zwierzać się z dręczących cię obaw i wątpliwości. Odpowiedni ginekolog...

Diety od A do Z

Dieta na cholesterol

Wszyscy się go obawiają, bo gdy jest w nadmiarze, "zapycha" naczynia krwionośne i zagraża naszemu sercu. W naszych naczyniach krwionośnych wciąż toczy się walka między „dobrymˮ a „złym” cholesterolem. „Dobry” cholesterol...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500