Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Dobry i zły cholesterol

Obecność cholesterolu w organizmie jest nieunikniona. Nie chodzi o jego nadmierną ilość w produktach, które spożywamy, ale o naturalną produkcję cholesterolu, która zachodzi w wątrobie. Cholesterol jest niezbędnym związkiem potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlaczego zatem go unikamy? Czym różni się dobry cholesterol od tego złego i w jakich produktach je spotykamy?

1. Dobry cholesterol i zły cholesterol


Lipoproterina wysokiej gęstości (HDL) często jest nazywana dobrym cholesterolem. W organizmie ta frakcja lipoprotein (połączenie tluszczu z białkiem) transportuje cholesterol z organizmu do wątroby, gdzie ulega metabolizmowi. Z kolei frakcja lipoproteinowa niskiej gęstości zwana złym cholesterolem (LDL), transportuje cholesterol z wątroby do komórek całego organizmu. Jego transport do krwi jest bardzo szybki, czego konsekwencją jest powstanie „korka” w tętnicach. Zły cholesterol przykleja się do ich ścian i ulega utlenieniu. To z kolei sprawia, że naczynia krwionośne zwężają się i krew ma zablokowaną drogę przepływu. Taki stan jest źródłem miażdżycy – choroby, na którą cierpi ponad 5 mln Polaków.

W organizmie cholesterol pełni wiele ważnych funkcji:

  • jest potrzeby do syntezy hormonów płciowych – testosteronu, estrogenów;
  • buduje hormony kory nadnerczy – kortyzol;
  • jest niezbędny do syntezy witaminy D3, pod wpływem promieni UV;
  • stanowi składnik żółci, uczestniczy więc w procesie trawienia tłuszczów;
  • buduje błony komórkowe;
  • wchodzi w skład osłonek mielinowych, które chronią włókna nerwowe przd uszkodzeniem.

2. Dieta w hipercholesterolemii

Podwyższony poziom cholesterolu, a tym samym zwiększone ryzyko zachorowania na miażdżycę, może pojawić się nawet w młodym wieku. Im starszy jest organizm, tym jego podatność na działanie złego cholesterolu jest większe. Nadmiar cholesterolu w diecie nie tylko jest przyczyną rozwoju chorób układu krążenia, ale także kamicy pęcherzyka żółciowego. Schorzenie to rozwija się w wyniku nadmiernej ilości cholesterolu w pęcherzyku żółciowym, który w połączeniu z wapniem, wytrąca się pod postacią kamieni.
Aby zmniejszyć ilość cholesterolu w organizmie, należy ograniczyć spożywanie wielu produktów, głównie pochodzenia zwierzęcego:

  • mięsa – wieprzowego, kaczki, gęsi;
  • podrobów – wątróbki, nerek, serca;
  • smalcu, łoju;
  • wędlin – pasztetów, baleronów, boczku;
  • sera żółtego;
  • śmietany;
  • masła;
  • jaj – szczególnie żółtka;
  • ciast – tortowych, francuskich.

Z kolei aby zwiekszyć w orgaznizmie poziom dobrego cholesterolu – HDL – należy spożywać:

  • oleje roślinne (słonecznikowy, lniany, rzepakowy) – do smażenia lub na surowo do surówek, sałatek;
  • oliwę z oliwek – należy stosować do nasączania pieczywa zamiast masła oraz jako dodatek do surówek i sałatek; 
  • orzechy, które stanowią źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6;
  • ryby i owoce morza – obok pełnowartościowego białka zawierają kwasy omega-3;

Ponadto należy spożywać dużo warzyw i owoców, będących źródłem błonnika oraz flawonoidów. W jelitach błonnik przeciwdziała wchłanianiu cholesterolu, natomiast flawonoidy przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy.
Substancje aktywne obecne w naparze zielonej herbaty neutralizują wolne rodniki, które odpowiedzialne są za przyspieszenie rozwoju blaszki miażdżycowej w tętnicach.
Obok prawidłowej diety należy zadbać o odpowiednią porcję ruchu, ponieważ zwiększa on przemianę materii, dzięki czemu zapobiega występowaniu nadwagi i otyłości.

Redakcja abcZdrowie.pl,
Komentarze

Dyskusje na forum

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta dla seniora - najnowsze pytania

Artykuły Dieta dla seniora
Dieta dla seniora

Rola żywienia u osób starszych

Prawidłowo zbilansowana dieta jest podstawowym czynnikiem warunkującym zachowanie dobrego stanu zdrowia, wyglądu i samopoczucia. Ogólne zasady zdrowego żywienia są uniwersalne, jednak należy pamiętać, że w zależności od wielu czynników, takich jak wiek,...

Dieta dla seniora

Witaminy dla seniora

Seniorzy, a więc osoby będące po 60. roku życia, powinni zmienić nieco sposób odżywiania, wprowadzając do diety produkty bogate w witaminy i minerały. Z witamin szczególnie należy zwiększyć podaż witamin D, C i A. Z minerałów natomiast warto spożywać...

Dieta dla seniora

Korzystne substancje w diecie dla seniora

Związki chemiczne znajdujące się w świeżych owocach i warzywach nadają im właściwości smakowe, zapachowe i aromatyczne. Spełniają również funkcje ochronne przed promieniowaniem UV oraz zabezpieczają rośliny przed szkodnikami. Niektóre z nich to substancje...

Dieta dla seniora

Orzechy włoskie chronią przed Alzheimerem

Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurologicznym, które objawia się zaburzeniami pamięci. Najnowsze badania wykazały, że spożywanie orzechów włoskich zapobiega chorobie Alzheimera. Ekstrakt z orzechów hamuje powstawanie beta-amyloidu, który...

Dieta dla seniora

Zdrowie pod choinkę - preparaty dla seniora, które warto kupić

Chcesz kupić prezent pod choinkę dla dziadka i babci, a zupełnie brakuje ci pomysłu? Najlepszym rozwiązaniem będzie wybór odpowiednich suplementów diety. Co bowiem może być lepszym prezentem niż to, że martwisz się o ich zdrowie i chcesz, aby jak...

Tłuszcze

Dobry cholesterol

Dobry cholesterol to substancja produkowana i wykorzystywana przez organizm, która pomaga nam zachować na długo zdrowie i witalność. Organizm to jedno źródło, dostarczające około 7

Zdrowie w ciąży

Palenie w ciąży zmniejsza dobry cholesterol

Lekarze od dawna apelują do palących kobiet o skończenie z nałogiem najpóźniej w momencie potwierdzenia ciąży. Oprócz ryzyka poronienia bądź wcześniejszego porodu palenie w ciąży m

Miażdżyca

Co to jest cholesterol?

Dyslipidemia to podwyższone stężenie cholesterolu i jego frakcji we krwi. Pacjenci nigdy nie odczuwają bezpośrednio dyslipidemii, jednak jej obecność prowadzi w niedługim czasi

Objawy ciąży

Dobry ginekolog

W czasie ciąży podstawą jest dobry ginekolog. Od niego zależy przebieg ciąży i interpretowanie badań wykonywanych w jej trakcie. Jemu będziesz zadawać nurtujące, czasem wstydliwe p