Dobry i zły cholesterol

Obecność cholesterolu w organizmie jest nieunikniona. Nie chodzi o jego nadmierną ilość w produktach, które spożywamy, ale o naturalną produkcję cholesterolu, która zachodzi w wątrobie. Cholesterol jest niezbędnym związkiem potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlaczego zatem go unikamy? Czym różni się dobry cholesterol od tego złego i w jakich produktach je spotykamy?

Spis treści:
  1. 1. Dobry cholesterol i zły cholesterol
  2. 2. Dieta w hipercholesterolemii

1. Dobry cholesterol i zły cholesterol


Lipoproterina wysokiej gęstości (HDL) często jest nazywana dobrym cholesterolem. W organizmie ta frakcja lipoprotein (połączenie tluszczu z białkiem) transportuje cholesterol z organizmu do wątroby, gdzie ulega metabolizmowi. Z kolei frakcja lipoproteinowa niskiej gęstości zwana złym cholesterolem (LDL), transportuje cholesterol z wątroby do komórek całego organizmu. Jego transport do krwi jest bardzo szybki, czego konsekwencją jest powstanie „korka” w tętnicach. Zły cholesterol przykleja się do ich ścian i ulega utlenieniu. To z kolei sprawia, że naczynia krwionośne zwężają się i krew ma zablokowaną drogę przepływu. Taki stan jest źródłem miażdżycy – choroby, na którą cierpi ponad 5 mln Polaków.

W organizmie cholesterol pełni wiele ważnych funkcji:

  • jest potrzeby do syntezy hormonów płciowych – testosteronu, estrogenów;
  • buduje hormony kory nadnerczy – kortyzol;
  • jest niezbędny do syntezy witaminy D3, pod wpływem promieni UV;
  • stanowi składnik żółci, uczestniczy więc w procesie trawienia tłuszczów;
  • buduje błony komórkowe;
  • wchodzi w skład osłonek mielinowych, które chronią włókna nerwowe przd uszkodzeniem.

2. Dieta w hipercholesterolemii

Podwyższony poziom cholesterolu, a tym samym zwiększone ryzyko zachorowania na miażdżycę, może pojawić się nawet w młodym wieku. Im starszy jest organizm, tym jego podatność na działanie złego cholesterolu jest większe. Nadmiar cholesterolu w diecie nie tylko jest przyczyną rozwoju chorób układu krążenia, ale także kamicy pęcherzyka żółciowego. Schorzenie to rozwija się w wyniku nadmiernej ilości cholesterolu w pęcherzyku żółciowym, który w połączeniu z wapniem, wytrąca się pod postacią kamieni.
Aby zmniejszyć ilość cholesterolu w organizmie, należy ograniczyć spożywanie wielu produktów, głównie pochodzenia zwierzęcego:

  • mięsa – wieprzowego, kaczki, gęsi;
  • podrobów – wątróbki, nerek, serca;
  • smalcu, łoju;
  • wędlin – pasztetów, baleronów, boczku;
  • sera żółtego;
  • śmietany;
  • masła;
  • jaj – szczególnie żółtka;
  • ciast – tortowych, francuskich.

Z kolei aby zwiekszyć w orgaznizmie poziom dobrego cholesterolu – HDL – należy spożywać:

  • oleje roślinne (słonecznikowy, lniany, rzepakowy) – do smażenia lub na surowo do surówek, sałatek;
  • oliwę z oliwek – należy stosować do nasączania pieczywa zamiast masła oraz jako dodatek do surówek i sałatek; 
  • orzechy, które stanowią źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6;
  • ryby i owoce morza – obok pełnowartościowego białka zawierają kwasy omega-3;

Ponadto należy spożywać dużo warzyw i owoców, będących źródłem błonnika oraz flawonoidów. W jelitach błonnik przeciwdziała wchłanianiu cholesterolu, natomiast flawonoidy przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy.
Substancje aktywne obecne w naparze zielonej herbaty neutralizują wolne rodniki, które odpowiedzialne są za przyspieszenie rozwoju blaszki miażdżycowej w tętnicach.
Obok prawidłowej diety należy zadbać o odpowiednią porcję ruchu, ponieważ zwiększa on przemianę materii, dzięki czemu zapobiega występowaniu nadwagi i otyłości.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
0

Komentarze (1)

Wyloguj
~Japka
~Japka

Ja walczę ze złym cholesterolem już od kilku lat, najpierw samą dietą, potem doszły ćwiczenia, a teraz produkty dla osób o podwyższonym poziomie złego cholesteroli - Benecol, Flora, Sterolea.

Odpowiedz
+ Załóż wątek

Dyskusje na forum

Artykuły Dieta dla seniora

Tłuszcze Dobry cholesterol

Dobry cholesterol to substancja produkowana i wykorzystywana przez organizm, która pomaga...

Zdrowie w ciąży Palenie w ciąży zmniejsza dobry cholesterol

Palenie papierosów w ciąży powoduje spadek poziomu dobrego cholesterolu u dzieci. W przyszłości może to skutkować miażdżycą naczyń krwionośnych, a w najgorszych wypadkach – atakiem serca.

Miażdżyca Co to jest cholesterol?

Dyslipidemia to podwyższone stężenie cholesterolu i jego frakcji we krwi. Pacjenci nigdy nie...

Diety od A do Z Dieta na cholesterol

Wszyscy się go obawiają, bo gdy jest w nadmiarze, "zapycha" naczynia krwionośne i zagraża naszemu...

Miażdżyca Jak działa cholesterol?

Cholesterol jest związany z problemami układu krążenia. Jeśli w osoczu krwi zwiększa się tzw....

Cholesterol w organizmie
Tłuszcze Cholesterol w organizmie

Cholesterol – coraz częściej budzi przerażenie. Jest główną przyczyną chorób...

Normy laboratoryjne Cholesterol HDL

Cholesterol HDL, czyli lipoproteiny wysokiej gęstości (high-density lipoprotein) to frakcja...

Normy laboratoryjne Cholesterol LDL

Cholesterol LDL jest to cholesterol zawarty we frakcji lipoprotein LDL, czyli lipoprotein o...

Normy laboratoryjne Cholesterol całkowity

Cholesterol całkowity oznacza się podczas badania biochemicznego krwi. Jego nadmiar utożsamiany...

Jak obniżyć cholesterol?
Dieta na cholesterol Jak obniżyć cholesterol?

Dieta antycholesterolowa powinna być zdrowa i urozmaicona. Bardzo ważne jest to, co jadamy...

Dobry ginekolog
Objawy ciąży Dobry ginekolog

W czasie ciąży podstawą jest dobry ginekolog. Od niego zależy przebieg ciąży i interpretowanie...

Drugi rok życia dziecka Kreskówki mają zły wpływ na dzieci!

Chcesz, żeby twoje dziecko lepiej i zdrowiej się odżywiało? Zwróć większą uwagę na to, co ogląda w telewizji. Bohaterowie kreskówek często podkopują twój autorytet w tym względzie.

Warzywa Czy czosnek obniża cholesterol?

Coraz częściej słychać opinie, że spożywanie czosnku przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu. Czy czosnek naprawdę jest w stanie poprawić stan zdrowia człowieka?

Choroba Alzheimera Cholesterol LDL przyczyną Alzheimera?

Podwyższony poziom cholesterolu LDL zwiększa ryzyko choroby Alzheimera. Do tej pory cholesterol LDL był posądzany o choroby układu krążenia: miażdżycę, nadciśnienie tętnicze czy zawał serca.

Dieta na cholesterol Dieta obniżająca cholesterol

Dieta na cholesterol ma na celu obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dieta w miażdżycy jest bogata we warzywa i owoce oraz kwasy omega 3, czyli ryby morskie.

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij