Trwa ładowanie...

Niedobór białych krwinek osłabia układ immunologiczny. Co jeść, by wzmocnić odporność?

Avatar placeholder
23.04.2020 12:46
Co jeść, aby nasz organizm produkował więcej leukocytów?
Co jeść, aby nasz organizm produkował więcej leukocytów? (Getty Images)

Białe krwinki są odpowiedzialne za prawidłowe działanie układu immunologicznego. Wspierają funkcje obronne organizmu i chronią przed infekcjami i nowotworami. Ich niedobór może prowadzić do poważnego osłabienia naturalnej bariery ochronnej organizmu. Na szczęście istnieją produkty, których spożywanie może zwiększyć produkcję białych krwinek.

1. Osłabiona odporność

Niski poziom leukocytów najczęściej związany jest z przebiegiem chorób zakaźnych, takich jak odra, ospa czy różyczka. Może towarzyszyć także grypie i zakażeniom wirusowym, np. zapaleniu wątroby. Jeśli poziom białych krwinek mocno spada, może to być wynikiem ciężkiego zakażenia bakteryjnego. W takim przypadku powinniśmy przede wszystkim zasięgnąć porady lekarza, by wdrożył odpowienie leczenie.

Zbilansowana dieta może jednak sprawić, że w przypadku, kiedy nie występują dodatkowe schorzenia, nasz poziom leukocytów będzie utrzymywał się na odpowiednim poziomie.

Kalafior może pomóc nam odbudować poziom leukocytów (Getty Images)
Kalafior może pomóc nam odbudować poziom leukocytów (Getty Images)

2. Jak wzmocnić odporność?

Zobacz film: "Czy suplementy wzmocnią odporność?"

W pierwszej kolejności należy zrezygnować z produktów przetworzonych. Zawierają one bardzo mało witamin i mikroelementów. Nasza dieta powinna być oparta przede wszystkim na świeżych produktach, owocach i warzywach, takich jak: kalafior, brokuł, szpinak, dynia, melony, pomarańcze i truskawki.

Przy problemach z niskim poziomem białych krwinek warto również zadbać o odpowiednią podaż cynku w organizmie. W tym celu dobrze jest włączyć do diety owoce morza, czy produkty bogate w sezam. Pomóc mogą również niektóre produkty mięsne. Ważne jednak, by mięso było dobrej jakości. W takich przypadkach możemy sięgnąć po rostbef wołowy i wątrobę cielęcą.

W organizmie cynk jest magazynowany w skórze, kościach i mięśniach. Po spożyciu zostaje wchłonięty w jelicie cienkim. Jego przyswajalność wynosi 20-40 proc. i jest znacznie lepsza, gdy pochodzi on z pokarmów zwierzęcych.

3. Suplementy diety na odporność

Przy problemach z niedoborami, pomimo stosowania odpowiedniej diety, można sięgnąć również po suplementy diety. Pamiętajmy jednak, że nie poprawią one naszej odporności, a jedynie uzupełnią ewentualne braki witamin czy składników mineralnych, które wystąpiły.

Zobacz także: Czy suplementy diety poprawiają odporność?

Pamiętajmy, że suplementy przyjmujemy wyłącznie po konsultacji z lekarzem. W przeciwnym wypadku narażamy się na niewłaściwe dawkowanie, a w konsekwencji możliwe przedawkowanie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze