Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Niedobór witaminy C

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest witaminą rozpuszczalną w wodzie niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Główne źródło witaminy C w diecie stanowią owoce i warzywa. Niedobór witaminy C powoduje wiele schorzeń – szkorbut, anemię, ponadto pogarsza się stan skóry, która staje się szorstka, wiotka, występują zmarszczki.

1. Rola witaminy C

Witamina C (kwas askorbinowy) pełni w organizmie wiele zróżnicowanych funkcji. Przede wszystkim wykazuje działanie antyoksydacyjne, gdyż uczestniczy w neutralizowaniu reaktywnych form tlenu i azotu. Zapobiega tym samym uszkodzeniom komórek i chroni ich makrocząsteczki przed powstawaniem uszkodzeń oksydacyjnych, a także uczestniczy w naprawie DNA.

Funkcje witaminy C uświadomiono sobie na przykładzie marynarzy, wyruszających w dalekie rejsy. Pomimo, iż mieli oni ze sobą odpowiednią ilość pełnowartościowego pożywienia, zapadali na różne infekcje, ich dziąsła zaczynały krwawić, a zęby wypadać. W skrajnych przypadkach infekcje chorobowe kończyły się śmiercią. Działo się tak, ponieważ marynarze nie jedli świeżych warzyw i owoców, będących źródłem witaminy C.

Oto funkcje, jakie w organizmie człowieka spełnia witamina C:

W związku z faktem, iż witamina C hamuje rozwój wolnych rodników, zaczęto ją wykorzystywać do produkcji kremów, które przeciwdziałają wiotczeniu skóry. Ponadto chroni ona skórę przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych.

2. Brak witaminy C

Niedobór witaminy C w organizmie może występować na skutek zbyt niskiej zawartości witaminy C w diecie, zaburzenia wchłaniania w jelicie lub zwiększonego zapotrzebowania na tę witaminę.

Najczęściej niedobór witaminy C występuje u osób odchudzających się, stosujących diety zalecane w chorobach żołądkowo-jelitowych. Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C występuje u osób pracujących fizycznie, gdyż wraz z utratą potu następują jej straty, a także u mieszkańców miast (zanieczyszczenie środowiska), w długotrwałych sytuacjach stresowych, u osób oparzonych, po urazach, a także przyjmujących kwas acetylosalicylowy jako profilaktykę choroby niedokrwiennej serca (np. Acard, Polocard). Ponadto zwiększone zużycie witaminy C przez organizm występuje u kobiet w ciąży oraz karmiących piersią

Do objawów niedoboru witaminy C należą:

Za podstawowe skutki niedoboru  witaminy C uznaje się:

  • szkorbut,
  • obniżenie odporności i przedłużanie infekcji zakaźnych,
  • trudności w gojeniu się ran,
  • nieprawidłowości w przemianie kwasów tłuszczowych,
  • osłabienie naczyń włosowatych i możliwość powstawania mikrowylewów w różnych narządach,
  • łamliwość kości,
  • powracające infekcje,
  • apatię,
  • zmęczenie,
  • brak apetytu,
  • bóle mięśniowe.

Ponadto stwierdza się anemię będącą wynikiem zaburzonego wchłaniania jonów żelaza w układzie pokarmowym. Niedotlenienie komórek powoduje osłabienie organizmu oraz szybkie męczenie się podczas wysiłku fizycznego. Witamina C jest niezbędna do prawidłowej syntezy kolagenu – największego białka organizmu człowieka. Kolagen występujący w skórze nadaje jej odporność na rozerwanie, uelastycznia oraz uczestniczy w procesie nawilżania i regeneracji skóry. W przypadku niedoboru witaminy C występuje suchość skóry, rany się długotrwale goją, pękają naczynka krwionośne.

2.1. Co to jest szkorbut?

Niedobór witaminy C w organizmie powoduje chorobę zwaną szkorbutem (gnilcem). Powoduje ona zaburzenia przemiany białkowej, węglowodanowej, tłuszczowej oraz syntezy sterydów. Typowymi objawami szkorbutu są:

  • rozpulchnianie dziąseł,
  • niekorzystne zmiany w zębach, także ich wypadanie,
  • ból stawów i mięśni,
  • obrzęki kończyn,
  • brak apetytu,
  • osłabienie.

Chorym na szkorbut może towarzyszyć depresja, zaburzenia endokrynologiczne oraz tzw. osteoporoza niedobarwliwa. W przypadku małych dzieci powoduje on chorobę Moellera i Barlowa.

Ze względu na fakt, iż kwas askorbinowy pełni istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego, jego niedobór osłabia siły obronne organizmu. Ponadto niedobór witaminy C w organizmie sprzyja przyspieszonemu starzeniu się komórek oraz rozwojowi chorób nowotworowych i układu krążenia (np. nadciśnienie, miażdżyca). Obniżone stężenie kwasu askorbinowego występuje u osób palących papierosy oraz spożywających duże ilości alkoholu. Ochronne działanie witaminy C zaobserwowano w nowotworach piersi i szyjki macicy, przełyku, żołądka, jelita, odbytu. Dlatego, by przeciwdziałać chorobom cywilizacyjnym, należy stosować dietę bogatą w warzywa i owoce.

Redakcja abcZdrowie,
Komentarze

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Witamina C (kwas askorbinowy) - najnowsze pytania

Artykuły Witamina C (kwas askorbinowy)
Witamina C (kwas askorbinowy)

Rola witaminy C

Witamina C jest najbardziej znaną witaminą. W organizmie człowieka pełni wiele zróżnicowanych funkcji, m.in. uczestniczy w syntezie włókien kolagenowych, usuwa wolne rodniki oraz wzmacnia odporność organizmu. Bogatym źródłem witaminy C są czarne porzeczki oraz czerwona papryka i natka pietruszki. Niedobór witaminy C powoduje niedokrwistość, osłabienie oraz przyczynia się do krwawienia dziąseł i pękania naczynek. Spis treści Funkcje witaminy C Witamina C (kwas...

Witamina C (kwas askorbinowy)

Nadmiar witaminy C

Witamina C (kwas askorbinowy) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Uczestniczy bowiem w syntezie kolagenu, wykazuje działanie antyoksydacyjne i chroni przed rozwojem nowotworów. Prawidłowo zbilansowana dieta pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Jednakże suplementacja diety preparatami bogatymi w kwas askorbinowy może być przyczyną przedawkowania witaminy C. Rola witaminy C Witamina C pełni zróżnicowane funkcje w organizmie. Kwas askorbinowy,...

Witamina A (retinol)

Niedobór witaminy A

Witamina A jest niezbędna do prawidłowego procesu widzenia. Ponadto jest to witamina antyoksydacyjna. Niedobór witaminy A objawia się suchością skóry, trudnościami z

Witamina E

Niedobór witaminy E

Witamina E uczestniczy w procesie wytwarzania czerwonych krwinek oraz zapobiega nowotworom. Ze względu na jej wszechobecność, niedobór witaminy E zdarza się niezwykle rzadko

Dieta w anemii

Niedobór witaminy B12

Dieta powinna być bogata we wszystkie niezbędne witaminy, minerały i inne składniki odżywcze. Istotne jest dostarczanie odpowiedniej ilości witaminy B12, tak aby nie pojawił się je

Witamina D

Niedobór witaminy D

Główną rolą witaminy D w organizmie jest regulowanie gospodarki wapniowej. Witamina D zapobiega wydalaniu wapnia z organizmu, Niedobór witaminy D w organizmie przyczy

Witaminy z grupy B

Niedobór witaminy B12 uszkadza mózg!

Niedobór witaminy B12 zwiększa utratę komórek mózgowych oraz zmniejsza umiejętność myślenia oraz koncentrację. Często objawy niedoboru przypominają początek ch

Składniki odżywcze

Witaminy

Witaminy to substancje niezbędne dla zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Nazwa witamina pochodzi od łacińskiego słowa „vita”, co oznacza życie, a wprowadził ją polski uczony Kazimierz Funk w 1912 roku. Pierwszą...

Wpływ wegetarianizmu na zdrowie

Niedobór białka

Wegetarianizm, czyli niespożywanie mięsa zwierząt, ma wielu zwolenników. Jednak w związku z tym, że dieta wegetariańska jest często uboga w pełnowarościowe białko, wiele os&

Składniki mineralne

Niedobór potasu

Niedobór potasu, czyli inaczej hipokaliemia, oznacza, że poziom potasu w organizmie spadł poniżej 3,5 mmoli/litr krwi. Taki długotrwały stan może doprowadzić do choró

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500