Pilne wycofanie. W popularnym produkcie wykryto Salmonellę
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące łuskanego sezamu. Powodem są bakterie Salmonella, który wykryto w jednej partii produktu.
1. Groźne bakterie w sezamie
GIS ostrzega przed bakteriami Salmonella, które wykryto w partii łuskanego sezamu.
"W wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella bez obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego" - czytamy w komunikacie, który wydał GIS.
Szczegóły ostrzeżenia: Nazwa produktu: Sezam łuskany Data minimalnej trwałości: 01 2025 Numer partii: 23003716 Kod kreskowy: 5905617002230 Producent: HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów, Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów
Firma Helio S.A. podjęła decyzję o wycofaniu partii produktu po tym, jak otrzymała informacje z sanepidu o negatywnych wynikach badań. Poinformowała też o tym swoich odbiorców.
2. Producent wycofuje sezam
"Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - ostrzega konsumentów GIS.
Niektóre objawy zatrucia dają o sobie znać już po kilku godzinach, chociaż mogą się też pojawić dopiero po trzech dniach.
Na początku mogą przypominać zwykłe przeziębienie lub grypę (bóle głowy, gorączka). Chory źle się czuje, ma dreszcze, jest osłabiony, senny i zmęczony.
Symptomami zatrucia są także nudności i wymioty oraz tępy ból w brzuchu. Może się pojawić gwałtowna biegunka (bywa, że jest ona krwista).
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.