Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Witamina K

Witamina K jest substancją chemiczną nazywaną także fitomenadionem, menadionen i menadiolem. Pełni wiele istotnych funkcji w organizmie, a do najważniejszych należą udział w homeostazie wapnia i wpływ na krzepliwość krwi. Można ją znaleźć w wielu owocach i warzywach, a także w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jaką rolę jeszcze pełni witamina K?

1. Rola witaminy K

Witamina K to grupa związków nierozpuszczalnych w wodzie, ale rozpuszczalnych w tłuszczach, które są konieczne do ich wchłonięcia przez organizm. Do grup witamin K należą: witamina K2, K1, K3. Witamina K1 jest jasnożółtą cieczą, odporną na działanie temperatury. Występuje głównie w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego. Witamina K2 znajduje się głownie w drobnoustrojach.

Występuje ona zarówno w świecie zwierząt i roślin.  Owoce oraz produkty zbożowe, podobnie jak mięso i mleko, są ubogim źródłem witaminy K.

Witamina K przede wszystkim zapewnia prawidłową krzepliwość krwi. Zapobiega krwawieniom wewnętrznym oraz krwotokom, jest czynnikiem zmniejszającym nadmierne, obfite krwawienia miesiączkowe

Hemostaza to zdolność organizmu do samoistnego tamowania krwawienia. Może odbywać się to przez:

  • skurcz uszkodzonych naczyń,
  • przylepianie się do brzegów uszkodzonego naczynia - krwinek płytkowych,
  • krzepnięcie krwi - do procesu krzepliwości krwi niezbędna jest witamina K,
  • zwłóknienie skrzepu polegające na wnikaniu w jego obręb fibroplastów i tworzeniu się tkanki łącznej trwale zasklepiającej uszkodzone miejsce naczynia.

Witamina K reguluje wytwarzanie protrombiny, czyli białka osocza krwi, które bierze udział w procesach zapobiegających wypływowi krwi w czasie zranienia i uszkodzenia naczyń krwionośnych.

Przypuszcza się, że obecność witaminy K jest istotna w mineralizacji tkanek. Dzieje się tak dlatego, że witamina ta ma wpływ na działanie niektórych białek, znajdujących się w kościach. Procesy te są niezwykle ważne dla organizmu, gdyż obecność składników mineralnych jest konieczna do jego właściwego funkcjonowania. Witamina K umożliwia również prawidłowe funkjonowanie układu kostnego oraz zapobiega skazie krwotocznej noworodków.

1.1. Witamina K dla noworodka

Niemowlęta są szczególnie narażone na niedobór witaminy K ze względu na ograniczone przechodzenie witaminy przez łożysko w czasie ciąży. Ponadto noworodek zużywa zapasy witaminy K tuż po porodzie. Na niedobór witaminy K narażone są niemowlęta karmione piersią, gdyż pokarm matki zawiera mało tej witaminy. Ponadto, w jelicie grubym noworodka znajdują się bifidobakterie, które nie produkują witaminy K. Witamina K dla noworodków jest niezmiernie ważna dla ich prawidłowego funkcjonowania. Krwawienie z niedoboru witaminy K dotyczy noworodków i niemowląt do 3 miesiąca.

1.2. Witamina K a niemowlęta

Zawartość witaminy K w mleku matki wynosi około 0,25 g na 100 ml w pierwszych miesiącach ciąży i jest niewystarczająca do pokrycia dobowego zapotrzebowania. Zgodnie z zaleceniem Zespołu Ekspertów w Dziedzinie Pediatrii z 2007 roku, wszystkim noworodkom tuż po urodzeniu podaje się domięśniowo jednorazową makrodawkę witaminy K. Zaś niemowlętom karmionym piersią zaleca się doustne uzupełnianie witaminy K w mikrodawkach od 8 doby życia do ukończenia trzeciego miesiąca życia.

U dzieci karmionych sztucznie nie jest wymagana dodatkowa dawka witaminy K. Niemowlęta karmione mieszankami mlecznymi, mlekiem dla wcześniaków po otrzymaniu jednorazowej dawki witaminy K, nie wymagają dalszej profilaktycznej podaży.

2. Niedobór i nadmiar witaminy K

Człowiek pokrywa swoje potrzeby w zakresie witaminy K z dwóch źródeł, tj. żywności i syntezy bakteryjnej w jelitach. Prawie połowa dziennego zapotrzebowania jest pokrywana przez warzywa, reszta pochodzi ze źródła bakteryjnego. Zapotrzebowanie na witaminę K u dzieci wynosi 1 mg, a u dorosłych 4 mg na dobę.

Nadmiar witaminy K jest równie niekorzystny dla naszego zdrowia. Witamina K w nadmiarze może powodować poty i uczucie gorąca.

Niedobory witaminy K u ludzi zdarzają się na ogół bardzo rzadko, ponieważ powszechnie występuje ona w żywności zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, oraz dzięki jej jelitowej syntezie bakteryjnej.

Przyczyną niedoboru witaminy K jest przyjmowanie preparatów antybiotykowych, które niszczą bakterie produkujące witaminę K. Niedobór witamin K spowodowany bywa też przez diety odchudzające i zbyt rzadko jadane warzywa zielonolistne.

Do oznak niedoboru witaminy K zalicza się:

Awitaminoza może natomiast wywoływać nastepujące skutki:

3. Występowanie witaminy K

Bogatym źródłem tego składnika są zielone warzywa liściaste, w których w przybliżeniu zawarta jest ona w ilości proporcjonalnej do zawartości chlorofilu. Rośliny, które nie wytwarzają chlorofilu, pozbawione są witaminy K.

Znajdziesz ją w ciemnozielonych i liściastych warzywach, takich jak: brokuły, rzepa, szpinak, sałata, szparagi, brukselka, kalafior, kapusta. Oprócz tego w owocach, tj: awokado, brzoskwinie oraz jajach, serze i wątrobie.

Źródłem witaminy K są także następujące owoce i warzywa:

Należy zauważyć, że zjełczałe tłuszcze, nadużywanie leków, utrudniają wchłanianie witaminy K. Leki zakrzepowe hamują naturalne wchłanianie naturalnej witaminy K, o czym należy pamiętać podczas układania jadłospisu.

Redakcja abcZdrowie,
Komentarze (1)
cocodrilla
cocodrilla

Wszystkim rodzicom obawiającym się podawać niemowlaczkom witaminki, polecam gorąco Vita K w aerozolu. Ja jestem bardzo zadowolona z takiego sposobu podawania leku. Wystarczy tylko "psiknąć" i odpowiednia dawka jest już w buzi maluszka :) Polecam :)

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Witamina K - najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Witamina K
Witamina K

Czym jest witamina K?

Witamina K należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Warunkuje prawidłowe procesy krzepnięcia krwi. Niedobór witaminy K objawia się przedłużającym się krwawieniem, krwotokami z nosa oraz obfitymi miesiączkami. Funkcje witaminy K Witamina K ... przez organizm. Do grupy tej należą: witamina K2, K1, K3. Witamina K1 jest jasnożółtą cieczą, odporną na działanie temperatury. Występuje głownie w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego. Witamina K2 znajduje się głownie w drobnoustrojach. Witamina K...

Witamina K

Właściwości witaminy K

Witaminy i minerały to substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina K jest jedną z najważniejszych witamin, o których nie możemy zapominać, planując zdrowe posiłki. Poniżej dowiesz się, co to jest witamina K, jak działa, a także w jakich produktach można ją znaleźć. Co to jest witamina K? Witamina K to nie jest pojedynczą substancją: to raczej cała ... % przyjmowanej przez nas witaminy K, to ta wytwarzana przez rośliny. Działanie witaminy K Witamina K jest nam niezbędna do...

Witaminy

Witamina D

Terminem „witamina D” określane są związki chemiczne z grupy steroidów, wykazujące działanie przeciwkrzywiczne. Spośród nich największe znaczenie dla człowieka ma witamina D3 (cholekalcyferol) i D2 (ergokalcyferol). Rola witaminy D Witamina...

Pozostałe witaminy

Witamina P

Mianem witaminy P określa się żółte barwniki – rutynę i hesperydynę – które należą do cytrusowych bioflawonoidów. Witamina P ułatwia przyswajanie witaminy C, a obie sub

Witaminy

Witamina E

Witamina E należy do grupy związków określanych mianem tokoferoli. Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, przeciwdziała starzeniu się organizmu oraz bezpłodności, dlatego nazywana jest witaminą młodości i płodności. Rola witaminy E Witamina E, czyli...

Składniki kosmetyków

Krem z witaminą A

Witamina A jest substancją niezbędną do prawidłowego funkcjonowania skóry. Z tego względu niezbędne jest jej stałe dostarczanie do organizmu z pożywieniem bądź w postaci suplem

Porady dietetyczne dla odchudzających się

Witamina PP (niacyna, witamina B3)

Witamina PP, zwana kwasem nikotynowym, niacyną lub witaminą B3, pełni zróżnicowaną rolę w organizmie. Jej niedobory powodują pelagrę. W dużych dawkach (powyżej 1 g/dobę) niacyna je

Pozostałe witaminy

Witamina B7 (witamina H, biotyna)

Podobnie jak inne witaminy z grupy B, witamina H bierze udział w syntezie i rozkładzie tłuszczów, aminokwasów i węglowodanów, czyli jest konieczna w przemianie materii.  Badan

Składniki kosmetyków

Krem z witaminą C

Witamina C jest substancją powszechnie stosowaną w preparatach kosmetycznych. Jest to znany przeciwutleniacz, który chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Jest

Witaminy z grupy B

Witamina B12 (kobalamina)

Witamina B12, zwana kobalaminą, pełni w organizmie różnorodne funkcje. Występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego. Niedobór witaminy B12 jest przyczyną niedokrwistości megalobl

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500