Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (872 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Katarzyna Patyk

10 zdrowych śniadań z różnych stron świata

Avatar placeholder
10.02.2017 16:16
10 zdrowych śniadań z różnych stron świata
10 zdrowych śniadań z różnych stron świata

Dietetycy i specjaliści żywienia do znudzenia powtarzają, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Niby wiemy, że z pustym żołądkiem nie należy wychodzić z domu, jednak w praktyce różnie z tym bywa. Nie chodzi tu też o zjedzoną w pośpiechu drożdżówkę lub ciastko i kawę. Po kilku godzinach snu organizm potrzebuje zastrzyku składników odżywczych, by podkręcić metabolizm i powrócić do pełnej sprawności. Niestety nie ułatwiamy mu tego zadania. Jeśli już coś zjemy, zazwyczaj ma to zbyt dużo cukru, kalorii lub tłuszczów nasyconych. Są jednak narody, którymi możemy się inspirować tworząc poranny jadłospis. Magazyn Time sporządził listę 10 zdrowych śniadań z różnych stron świata. Sprawdźmy więc, w jakich krajach zjemy najbardziej wartościowy posiłek.

1. Turcja

Nietrudno znaleźć fanów typowego tureckiego śniadania wśród dietetyków i smakoszy. Imponujące różnorodnością przekąski, czyli meze to prawdziwy raj dla podniebienia, a przy tym źródło cennych składników. Na stole pojawiają się oliwki, pomidory, biały ser, pietruszka (z sokiem z świeżo wyciśniętej cytryny), a także jajka, miód, papryczki Cubanelle, ogórki, czosnkowe kiełbasy i słone wypieki. Do wyboru, do koloru. Wystarczy wymienić zdrowotne zalety dwóch produktów, które są niemal obowiązkową pozycją w porannym menu, czyli oliwek i herbaty. Pierwsze zawierają zbawienne dla serca nienasycone kwasy tłuszczowe, natomiast herbata pełna jest przeciwutleniaczy, które wymiatają z organizmu wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia.

2. Izrael

Podstawą każdego dobrego śniadania powinna być sycąca shakshouka (popularna także w krajach arabskich). To jajka gotowane w pomidorach i warzywnym sosie. Najlepiej jeść je razem z sałatą katzutz z posiekanych pomidorów, czerwonej cebuli, pietruszki, kolendry, ogórków oraz papryki zielonej lub czerwonej. Podobnie jak w przypadku tureckiego śniadania sery (zwłaszcza tsfati), oliwki i jogurty są tu bardzo popularne. Posiłek nie zawiera prawie niekorzystnych tłuszczów nasyconych, za to jest bogaty w jednonienasycone tłuszcze, błonnik, wapń, ryboflawinę i fosfor.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

3. Japonia

Japońskie śniadanie to dla mieszkańców Zachodu na pewno duże wyzwanie, ponieważ większość znanych nam składników zastępuje gotowany ryż pod wieloma postaciami, np. owsianki (okayu). Do tego dochodzą marynowane warzywa, tofu, fermentowana soja, suszone wodorosty i oczywiście ryby. Jeśli już pojawiają się jajka, to tylko eleganckie kawałki rolowanego omletu tamagoyaki. Chociaż o poranku możemy krzywić się na taki zestaw, to naprawdę kwintesencja zdrowego odżywiania. Zero cukru i mnóstwo cennych składników mineralnych - magnezu, magnezu, selenu, potasu oraz witaminy A. I nie zapominajmy o zielonej herbacie, która posiada ogromne właściwości przeciwnowotworowe.

4. Wietnam

Obiad o poranku? Czemu nie. W parującym talerzu zupy pho, czyli dania przygotowanego na bulionie wołowym, znajdziemy całe mnóstwo aromatycznych warzyw i ziół - kolendrę, kiełki fasoli, miętę, szczypiorek, limonkę, chili, a także prażone orzeszki ziemne. Ta zupa błyskawicznie stawia na nogi, wzmacnia organizm, a w dodatku jest przepyszna. Jej sekret tkwi w dobrym wywarze, który trzeba gotować na kościach wołowych. Przygotowanie zajmuje trochę czasu. Im wolniej i dłużej się gotuje, tym lepszy ma smak. Nie wszystkie wersje są sobie równe, zdarza się, że niektóre zawierają znaczne ilości soli.

5. Egipt

Tradycyjny egipski śniadaniowy przysmak ful medames znany jest od czasów faraonów. Zresztą tę potrawę je się praktycznie od rana do wieczora - można skosztować ją niemal w każdym barze. To rodzaj pasty, której głównym składnikiem jest fasola fava doprawiana kminem rzymskim, posiekaną natką pietruszki, czosnkiem, cebulą, sokiem z cytryny i papryką. W bogatszej wersji dodaje się czasami posiekane jajka. Co ważne taka przekąska jest nie tylko pyszna, ale też bardzo zdrowa. Zalety? Niewielkie ilości tłuszczów nasyconych i cholesterolu, za to dużo błonnika, manganu, magnezu i fosforu.

6. Kostaryka

Czarna fasola z ogromną ilością żelaza, cynku, potasu, tiaminy i kwasu foliowego jest kluczowym składnikiem śniadania. Wymieszana z ryżem i przyprawami - kminem, pieprzem i czosnkiem tworzy tradycyjne danie - gallo pinto. Do tego dochodzą jajka i doskonałe tropikalne owoce - mango, ananas czy papaja. Przypomnijmy, że na Kostaryce znajduje się jedna z tzw. niebieskich stref, czyli zakątków świata, w których mieszkańcy nie tylko częściej dożywają stu lat i więcej, ale też jakość ich życia w późnych latach jest bardzo wysoka. Zapewne dieta odgrywa tu niemałą rolę.

7. Islandia

Na myśl o islandzkich potrawach może nie cieknie nam ślinka, ale tutejsze śniadania należą do najzdrowszych i idealnie sprawdzają się w ciemne, lodowate poranki. Hafragrautur, czyli owsianka gotowana na wodzie lub mleku posypana brązowym cukrem, rodzynkami i nasionami melona to klasyczne danie. To dużo błonnika, manganu i selenu. Jeśli jeszcze dodamy do tego zastrzyk kwasów omega-3 w postaci oleju z wątroby dorsza i kilka łyżek islandzkiego jogurtu skyr to mamy pełnowartościowy posiłek. Szczególnie istotna jest witamina D, która zapewnia mocne kości i prawidłową pracę mózgu.

8. Rosja

Na rosyjskich stołach, przynajmniej z rana, króluje owsianka oraz kasze - jaglana, gryczana lub manna. Zazwyczaj gotowane są na mleku, by nadać im kremowej konsystencji. Polane masłem z dodatkiem suszonych owoców, dżemu ewentualnie przypraw. Zalety owsianki w skrócie - reguluje poziom cukru i wzmacnia układ odpornościowy, poprawia ukrwienie i perystaltykę jelit; jest dobrym źródłem ważnych witamin i składników mineralnych - witaminy E, tiaminy, niacyny i kwasu pantotenowego, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, krzemu oraz cynku. W Rosji popularna jest także gryczanka, czyli owsianka z gryki, która świetnie obniża ciśnienie.

9. Malezja

Śniadanie jest najlepszym pretekstem do zjedzenia nasi lemak - dania bardzo prostego, ale też bardzo smacznego. Występuje w kilku opcjach. Na ulicznych straganach można dostać tę najprostszą – garść ryżu gotowaną w mleku kokosowym, jajko na twardo, a do tego aromatyczny ostry sos sambal i malutkie suszone rybki. Całość zawinięta w liść bananowca. W restauracjach można skosztować nasi lemak w opcji na bogato, na którą składają się poza wymienionymi składnikami także prażone orzeszki ziemne i kawałek mięsa (zazwyczaj wołowego lub kurczaka) w sosie curry.

10. Indie

To raj dla wegetarian, co zazwyczaj oznacza, że kuchnia jest zdrowsza, a przede wszystkim lżejsza. Na południu kraju popularna jest upma - gęsta kasza manna często podawana z warzywami. Smaku dodają jej przyprawy - kmin, chili, kolendra i kurkuma, które świetnie działają także na nasz organizm. W nich też tkwi tajemnica sukcesu indyjskich śniadań – kurkuma posiada doskonałe właściwości przeciwzapalne i antyrakowe, chili – reguluje trawienie i obniża poziom cholesterolu, a kmin rzymski wpływa na kondycję żył, usprawnia pracę serca i układu oddechowego.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze