4 z 8Mit trzeci: niskotłuszczowa dieta pomaga zapobiegać chorobom serca
Mówi się, że dieta węglowodanowa o niskiej zawartości tłuszczu sprzyja zdrowiu serca. Jednak wyniki badania opublikowanego w „The New England Journal of Medicine”, w którym wzięło udział ponad 7000 osób, dowiodło, że w przypadku tych, które przestrzegały zasad diety śródziemnomorskiej wzbogaconej o dodatkowy tłuszcz (cztery łyżki oliwy z oliwek lub orzechy), stwierdzono 30 proc. mniej zdarzeń sercowo-naczyniowych (epizodów zawału serca i udaru mózgu) w porównaniu z tymi, które ograniczyły spożycie tłuszczów w diecie. Rezultat to zasługa m.in. roślinnych związków z grupy polifenoli, których dostarcza oliwa.
Dietetycy i lekarze rekomendują włączyć do jadłospisu dobre i zdrowe tłuszcze. Kluczem do zdrowego serca jest spożywanie tłuszczów nienasyconych, których dostarczają takie produkty spożywcze jak orzechy, awokado i oleje roślinne. Natomiast unikać powinniśmy tłuszczów trans, które są typowe dla żywności przetworzonej.
Zobacz też: Niewielu wie, jak czytać datę ważności na opakowaniu. Wyjaśniamy