Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (861 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Anisakioza - przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie, zapobieganie

 Paula Komendarczuk
03.10.2023 09:23
Anisakioza to choroba pasożytnicza, pojawiająca się na skutek spożycia surowych ryb.
Anisakioza to choroba pasożytnicza, pojawiająca się na skutek spożycia surowych ryb. (123rf)

Anisakioza to choroba pasożytnicza wywoływana przez nicienie. Do zarażenia dochodzi na skutek zjedzenia zakażonych ryb lub owoców morza. Co to są nicienie? Czym charakteryzują się choroby wywoływane przez nicienie w rybach? Skąd biorą się nicienie u człowieka?

spis treści

1. Co to jest anisakioza?

Anisakioza (anisakiasis) to choroba pasożytnicza, występująca na skutek zarażenia nicieniami najczęściej rodzaju Anisakis simplex, pasożytami bytujących w wodach północnych.

Nicienie to typ zwierząt bezkręgowych, które są pasożytami w rybach, można je w łatwy sposób usunąć poprzez wypatroszenie, ale czynność ta musi być wykonana od razu po złowieniu okazu, w przeciwnym razie przeniosą się one do tkanek ryb.

Anisakioza jest chorobą popularną w rejonach, gdzie mieszkańcy spożywają ryby surowe lub wędzone w temperaturze poniżej 60 stopni. Nicienie w rybie są rzadko spotykane w morzach o niskim zasoleniu, na przykład w Morzu Bałtyckim.

2. Jakie są główne źródła zarażenia pasożytem Anisakis?

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czym jest ból?"

Źródła zarażenia pasożytem ryb Anisakis to:

  • surowa lub niedogotowana ryba - zwłaszcza morska (dorsz, makrela, tuńczyk, śledź, łosoś, sardynki), a także sushi, sashimi, ceviche lub nieprawidłowo przygotowane filety rybne,
  • surowe owoce morza - pasożytnicze nicienie mogą znajdować się w ostrygach, małżach, krewetkach i innych skorupiakach morskich,
  • zanieczyszczone wody morskie - Anisakis mogą występować w wodach morskich, zwłaszcza tam, gdzie ryby i owoce morza są poławiane, nicienie w wodzie mogą stanowić źródło infekcji,
  • praca w przetwórstwie ryb - rybacy, pracownicy przetwórni ryb czy kucharze, mogą być narażeni na kontakt z pasożytami Anisakis podczas pracy z surową rybą,
  • nieodpowiednia higiena - narzędzia kuchenne, deski do krojenia czy noże mogą być źródłem zakażenia, jeśli nie są dokładnie myte i dezynfekowane po kontakcie z surowymi produktami rybnymi.

3. Częstotliwość występowania anisakiozy

Zachorowania zdarzają się w krajach Azji Południowo-Wschodniej, w Japonii, Chile czy Holandii. Anisakioza jest możliwa również w krajach Europy, ze względu na występowanie nicieni na przykład w Morzu Północnym.

W Morzu Bałtyckim zagrożenie jest zdecydowanie mniejsze za sprawą niskiego poziomu zasolenia i niewielkiej ilości żywicieli pośrednich (skorupiaków). Niekiedy nicienie znajdowane są w śledziach i dorszach, wyławianych z tych wód.

4. Przyczyny anisakiozy

Anisakioza rozwija się na skutek zjedzenia pasożytów u ryb, czyli larw nicieni o wielkości ok. 2 centymetrów, które transportowane są do błony śluzowej żołądka, a po około tygodniu wędrują w kierunku jelita cienkiego. Larwy mogą znajdować się w surowych i wędzonych rybach.

Jaja nicieni (Anisakis) w wodzie morskiej i oceanicznej przechodzą przez różne stadia rozwoju, a tuż po wykluciu są zjadane przez żywicieli pośrednich, czyli małe skorupiaki.

Kolejno są one połykane przez ryby, w organizmie których nicienie zamieniają się w larwy. Ryby trafiają do żołądków dużych ssaków, takich jak delfiny, foki, morświny czy wieloryby.

Człowiek jest żywicielem przypadkowym, ponieważ cykl życia nicieni powinien skończyć się w momencie zjedzenia ryb przez duże osobniki, żyjące w wodach.

5. Objawy anisakiozy

Jakie są objawy nicieni w organizmie? Dolegliwości pojawiające się najczęściej po kilku godzinach od zjedzenia zakażonych ryb to:

  • silny ból brzucha,
  • nudności,
  • wymioty imitujące zapalenie otrzewnej.

Kolejnym objawem jest kaszel, który sprawia, że larwy wydostają się na zewnątrz organizmu przez jamę ustną, ale większość pacjentów tego nie zauważa.

Gdy nicienie trafią do jelita cienkiego, chory cierpi na:

  • ból brzucha,
  • przewlekłe biegunki,
  • nudności,
  • zmiany w odbycie,
  • gorączka w okresie 1-2 tyg. od zakażenia.

Larwy bardzo rzadko dojrzewają w przewodzie pokarmowym, zwykle umierają w ciągu kilku tygodni. W czasie bytowania mogą wywołać reakcję alergiczną objawiającą się pokrzywką, atakiem astmy, obrzękiem naczynioruchowym, kontaktowym zapaleniem skóry, a nawet wstrząsem anafilaktycznym.

6. Rozpoznanie anisakiozy

Badania, które umożliwiają rozpoznanie anisakiozy to:

  • gastroskopia,
  • badanie parazytologiczne,
  • wycinek jelita do badania histopatologicznego,
  • RTG z kontrastem barytowym.

7. Leczenie anisakiozy

Leczenie anisakiozy polega na usunięciu pasożytów w czasie gastroskopii lub sprowokowanie ich wydalenia poprzez podanie leku przeciwpasożytniczego.

Niedrożność jelita na skutek choroby jest wskazaniem do zabiegu chirurgicznego. Anisakioza to zakażenie o bardzo dobrych rokowaniach, usunięcie nicieni oznacza całkowite wyleczenie.

8. Profilaktyka anisakiozy

Profilaktyka anisakiozy polega na dokładnym oczyszczeniu ryb tuż po ich złowieniu, podgrzanie okazów do temperatury powyżej 60 stopni Celsjusza lub zamrożenie ich na 7 dni w standardowym zamrażalniku lub trzymanie przez 15 godzin w temperaturze -35ºC.

Zalecenia ta zostały przedstawione przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków, dotyczą one wszystkich rodzajów ryb i owoców morza przeznaczonych do spożycia na surowo.

9. Czy anisakioza jest częsta w społeczeństwie?

Anisakioza jest stosunkowo rzadką chorobą w społeczeństwie, ale jej występowanie może zależeć od regionu geograficznego i zwyczajów żywieniowych danego obszaru. Najwięcej przypadków anisakiozy występuje w krajach, gdzie spożycie surowych lub niedogotowanych produktów rybnych, takich jak sushi, sashimi czy ceviche, jest powszechne.

10. Czy pasożyt Anisakis może prowadzić do poważnych powikłań?

Pasożyty nicienie mogą w niektórych przypadkach prowadzić do poważnych powikłań, chociaż są one stosunkowo rzadkie. Anisakioza może spowodować ostry ból brzucha, który jest trudny do zniesienia, a także silne wymioty oraz biegunkę, co prowadzi do odwodnienia i utraty elektrolitów.

U niektórych osób może dojść do powstania wrzodów żołądka, a nawet do perforacji żołądka lub jelit, stan ten wymaga pilnej interwencji chirurgicznej. Zdarza się również, że białka zawarte w ciele robaków w rybie mogą spowodować wystąpienie reakcji alergicznej, objawiającej się pokrzywką, obrzękiem naczynioruchowym i dusznościami.

11. Jakie są środki ostrożności, które można podjąć, aby uniknąć zarażenia anisakiozą?

Zapobieganie zarażenia anisakiozą jest możliwe, ale wymaga stosowania się do następujących zasad:

  • unikaj jedzenia surowych lub niedogotowanych ryb i owoców morza,
  • jeśli planujesz spożycie surowych ryb zamroź je na co najmniej tydzień w temperaturze -20°C,
  • jeśli masz ochotę na ryby lub owoce morze, wybieraj restauracje, które przestrzegają procedur bezpieczeństwa,
  • kupuj ryby i owoce morza w zaufanych miejscach,
  • jeśli przygotowujesz ryby w domu, upewnij się, że zostały poddane obróbce w co najmniej 63°C,
  • dbaj o higienę podczas przygotowywania produktów rybnych, myj dokładnie ręce, deski do krojenia, noże i inne narzędzia kuchenne po kontakcie z surowymi rybami,
  • po dotykaniu surowych ryb lub owoców morza dokładnie umyj ręce mydłem.

12. Czy anisakioza może być przenoszona między ludźmi?

Osoba zarażona pasożytem Anisakis nie może przenosić go na inne osoby poprzez kontakt bezpośredni lub drogą kropelkową, jak ma to miejsce w przypadku wielu innych chorób.

13. W jakich krajach anisakioza jest szczególnie powszechna?

Anisakioza jest szczególnie powszechna w krajach, gdzie często spożywa się surowe lub niedogotowane produkty rybne, są to Japonia, Hiszpania, Peru, Holandia, Portugalia, Francja, Norwegia, Włochy, Chile i Grecja.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze