Aspartam - definicja, źródła, szkodliwość

Większość z nas spożywa go niemal codziennie. Na etykietach wielu produktów jest oznaczany jako E951, wielu z nas jednak nie zdaje sobie sprawy z tego, co dokładnie oznacza ten symbol. Dowiedz się, czym jest aspartam oraz jakie jest zastosowanie aspartamu i jaki ma wpływ na zdrowie.

Aspartam - definicja

Aspartam jest organicznym związkiem chemicznym, który ma zastosowanie jako słodzik. Jest prawie 200 razy słodszy od cukru, a przy tym zawiera niewielką ilość kalorii, w związku z czym wykorzystuje się go na szeroką skalę w przemyśle spożywczym i farmakologicznym. Substancja ta została odkryta w XX wieku przez amerykańskiego naukowca J. M. Schlattera w czasie prowadzonych przez niego badań dotyczących leku na wrzody żołądka. Od tamtej pory producenci żywności oraz leków zaczęli coraz częściej stosować aspartam jako alternatywę dla cukru. Masowa produkcja i ogólnoświatowa sprzedaż rozpoczęła się w 1981 roku.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Produkty z dodatkiem aspartamu często są stosowane przez osoby chorujące na cukrzycę, które z racji swoich dolegliwości muszą zrezygnować ze spożycia cukru i szukają dla niego zamiennika. Po aspartam sięgają również osoby mające problem z nadwagą. Często ze względu na duże ilości spożywanych przez nich słodyczy jest im trudno zrezygnować ze swoich przyzwyczajeń. Z kolei dzięki zamianie tradycyjnego cukru na słodzik mogą zgubić zbędne kilogramy, zachowując jednocześnie smak spożywanych przez siebie posiłków.

Aspartam - źródła

Aspartam znajdziemy w wielu różnych produktach, po które zdarza nam się sięgać bardzo często. Są to m.in. napoje gazowane i izotoniczne, wody smakowe, gumy do żucia, niskokaloryczne desery, galaretki, ciastka, niektóre jogurty. Co ciekawe, zawartość aspartamu można również znajdować w produktach „light” oraz tych, których nie postrzegamy zazwyczaj w pierwszej chwili jako słodkie, np. ketchupy, wybrane sosy lub marynaty.

Aspartam możemy również znaleźć w rozpuszczalnym kakao, mrożonej herbacie i niektórych smakowych piwach oraz odświeżaczach oddechu. Coraz częściej jest dodawany także do środków farmaceutycznych, np. tabletek musujących oraz tabletek do ssania.

Lekarze ostrzegają, że skutki aspartamu spożywanego w nadmiarze mogą odbić się niekorzystnie na naszym zdrowiu, powodując m.in. częste bóle i zawroty głowy, nudności, problemy z pamięcią oraz bezsenność. Poza tym z powodu aspartamu mogą wystąpić problemy ze wzrokiem i oddychaniem, szumy w uszach oraz bóle stawów.

Osoby regularnie spożywające produtky z zawartością aspartamu mogą skarżyć się także na obniżenie nastroju, łatwe popadanie w stany depresyjne, a w skrajnych przypadkach nawet na utratę pamięci. Niektóre z tych objawów można zaobserwować już po wypiciu jednego litra napoju z aspartamem.

10 sposobów na zmniejszenie cukru w diecie

Przygotuj się do skutecznej realizacji założonych celów. Miej przy sobie zdrowe przekąski, które pozwolą zapobiec kupowaniu słodkich i niezdrowych łak...

Aspartam - szkodliwość

Właściwości i działanie aspartamu są przedmiotem licznych badań i dyskusji. Słodzik ten ma tyle samo przeciwników, co i zwolenników. Ci pierwsi negują pozytywne skutki aspartamu, zwracając uwagę na szkodliwość aspartamu, która może zagrażać w niektórych przypadkach zdrowiu spożywających go osób. Uważają oni, że duże spożycie produktów pełnych szkodliwego aspartamu może nawet zagrozić życiu człowieka. Według nich szkodliwy aspartam ma wpływ na pojawienie się różnych chorób neurologicznych, jak np. zespół przewlekłego zmęczenia oraz epilepsja.

Ze szkodliwością aspartamu są związane procesy chorobowe zachodzące w organizmie i spowodować powstanie coraz to nowszych dolegliwości. W związku z tym specjaliści nie zalecają spożywania dużej ilości produktów z aspartamem. Ze względu na szkodliwość aspartamu jest on odradzany przede wszystkim kobietom w ciąży.

Pozostała grupa z kolei podkreśla duże znaczenie aspartamu w utrzymaniu szczupłej sylwetki. To według nich także „złoty środek” dla diabetyków umożliwiający skuteczniejszą walkę z cukrzycą. Dodatkowo według badań żywność z aspartamem nie wpływa na ryzyko pojawienia się próchnicy.

Poza tym specjaliści podkreślają, że od czasu wynalezienia aspartamu został poddany wielu badaniom klinicznym i toksykologicznym. Wynikało z nich, że skutki aspartamu nie stanowią zagrożenia dla zdrowia i życia, w związku z tym może być spożywany przez osoby w każdym wieku oraz o różnym stanie zdrowia.

Niezależnie od tego, jakie właściwości ma aspartam, przy spożywaniu produktów z zawartością aspartamu warto zachować umiar i zdrowy rozsądek. Będąc na zakupach, nie powinniśmy zapominać o dokładnym czytaniu etykiet produktów, aby sprawdzić ich skład.

Spożywanie dużej ilości cukru lub jego zamienników nie wyjdzie nam z korzyścią dla zdrowia. Dlatego warto w swojej diecie ograniczyć spożywanie słodkich produktów do minimum lub, o ile to możliwe, całkowicie wyeliminować je ze swojej diety. Dzięki takiemu podejściu będziemy mogli na dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem, a przy tym nienaganną sylwetką.

Komentarze (5)
~Marcin Zawadzki
~Marcin Zawadzki 3 miesiące temu

Punkt 1. Aspartam jest przebadany na szczurach, które zupełnie inaczej metabolizują metanol patrz: http://www.szkodliwejedzenie.pl/.../aspartam-zrodem.... Punkt 2. Szkodliwość potwierdzono badaniu: http://www.szkodliwejedzenie.pl/.../przysza-mamo-nie... Punkt 3. Znane jest przynajmniej jedno zatrucie śmiertelne aspartamem http://www.szkodliwejedzenie.pl/.../smiertelna-dawka... Punkt 4: Mogą powodować tycie co pokazuje coraz więcej badań. Cytując dokładnie badanie: "Until recently, the general belief was that non-nutritive sweeteners (NNSs) were healthy sugar substitutes because they provide sweet taste without calories or glycemic effects"

Odpowiedz
~wyszukiwacz bzdur
~wyszukiwacz bzdur ponad rok temu

"Poza tym specjaliści podkreślają, że od czasu wynalezienia aspartam został poddany wielu badaniom klinicznym i toksykologicznym. Wynikało z nich, że nie stanowi zagrożenia dla zdrowia i życia, w związku z tym może być spożywany przez osoby w każdym wieku oraz o różnym stanie zdrowia." - jak wynaleziono papierosy tez mowiono, ze nie sa szkodliwe... zamiast aspartamu - ksylitol. Naturalny cukier z brzozy, ktory nie tylko nie powoduje, ale LECZY prochnice.

Odpowiedz
~kaisa
~kaisa ponad rok temu

A ja nie mam tym problemu co jeść.Poprostu jem to co lubie, aczkolwiek zmieniłam nawyki żywieniowe.Miałam jeszcze kilka kg do zrzucenia.Udało mi się :) poleciła mi koleżanka taki fajny program(idealnafigura.com/gberes),dzięki któremu od ponad 2 lat utrzymuję swoją wagę a jem to co lubie.Super

Odpowiedz
~Mila
~Mila ponad rok temu

Polecam koktajle z talieos, 100% warzyw - bez żadnych konserwantów czy glutaminianów. Jako cukrzyk szukałam diety dla siebie i ta sie okazala swietna. Nie chodzi tylko o odchudzanie, ale takze o odkwaszenie organizmu i zdrowa dawke witamin.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Składniki odżywcze
Składniki odżywcze

Dieta dla osób po 40. roku życia

Dieta dla osób po 40. roku życia

Witaminy z grupy B Wraz z upływem lat zmienia się zapotrzebowanie organizmu na witaminy i składniki mineralne. Aby mógł skutecznie walczyć (...) z wszelkimi dolegliwościami związanymi z wiekiem, potrzebuje odpowiedniej diety, która dostarczy...

Składniki odżywcze

Produkty z wysoką zawartością sodu

Produkty z wysoką zawartością sodu

odżywczych niż chipsy, ale czy wiesz, że 1 kubek ma większą zawartość sodu niż 1 paczka chipsów? Zupę najlepiej gotować w domu, a kupowane zupy rozcieńczać wodą lub niskosodowym bulionem.

Składniki odżywcze

Jakie antyoksydanty znajdziesz w swojej kuchni?

Jakie antyoksydanty znajdziesz w swojej kuchni?

Kakao Kakao to jedno z najbogatszych źródeł odżywczych. Swój gorzki smak zawdzięcza ogromnej ilości flawonoidów. Dzięki epikatechinie wpływa (...) w leczeniu nowotworów i AIDS. Boczniaki ostrygowate zawierają największą ilość tego cennego...

Składniki odżywcze

Czym zastąpić biały cukier?

Czym zastąpić biały cukier?

jak jest z jego alternatywami? Agawa, miód czy stewia oferują składniki odżywcze, ale większość z nich ma jedynie lekką - o ile w ogóle - przewagę nad zwykłym cukrem. Czytaj (...) , wapnia, magnezu i potasu. Jaśniejsze...

Składniki odżywcze

Produkty pochodzenia roślinnego (WIDEO)

Produkty pochodzenia roślinnego (WIDEO) Odtwórz wideo

Preparaty roślinne były do pewnego czasu stosowane jako metoda leczenia jedynie w tradycji medycyny ludowej. Dziś postęp tej dziedziny spowodował, że na temat skuteczności terapeutycznej samych roślin leczniczych i środków pochodzenia roślinnego wiemy...

Składniki odżywcze

Wszystko, co musisz wiedzieć o cukrze

Wszystko, co musisz wiedzieć o cukrze

Czy można być uzależnionym od cukru? Niektórzy ludzie jedzą tak dużo cukru, że mogą być nawet od niego uzależnieni. Jak poznać, że uzależniłeś się od cukru? Znakiem ostrzegawczym może być to, że masz wielką ochotę na coś słodkiego, tracisz nad tym kontrolę...

Składniki odżywcze

Lignany - naturalne hormony

Lignany - naturalne hormony

są cennym składnikiem diety cukrzyków. Dowiedziono bowiem, że związki te są w stanie obniżyć stężenie glukozy we krwi. Hamują rozwój bakterii i grzybów (...) na organizm człowieka. Znaleźć je można w produktach, które powinny być składnikiem...