Bakteria coli - czym jest, objawy zatrucia, skutki zakażenia, profilaktyka

Jedną z najbardziej niebezpiecznych dla człowieka bakterii jest bakteria Escherichia coli, inaczej pałeczka okrężnicy czy też bakteria coli. Organizm człowieka to naturalne środowisko przebywania wielu bakterii, których obecność jest nam potrzebna, gdyż warunkuje prawidłowe zachodzenie najróżniejszych procesów. Zdarza się jednak, że równowaga zostaje zachwiana –mikroby zaczynają zagrażać naszemu zdrowiu, a nawet życiu. Takie zagrożenie niesie bakteria coli.

spis treści

1. Bakteria coli - czym jest?

Escherichia coli to bakteria występująca we florze bakteryjnej jelita grubego zwierząt stałocieplnych oraz człowieka. Spełnia tu ona niezwykle ważną rolę – wspomaga proces rozkładu pokarmu, a także uczestniczy w produkcji witaminy K i witamin z grupy B. Bakteria coli może znaleźć się także w glebie i wodzie, gdzie trafia razem z kałem oraz wydzielinami. Opuszczając układ pokarmowy, bakteria coli zaczyna jednak zagrażać zdrowiu człowieka, zwłaszcza kiedy przedostanie się do wodociągów, skażając wodę pitną. Chociaż nie jest ona zbytnio wytrzymała – ginie w temperaturze 60 stopni Celsjusza i jest nieodporna na działanie większości środków dezynfekujących, o zakażenie bardzo łatwo. Z klamek, autobusowych poręczy i innych powierzchni użytku publicznego łatwo przedostaje się na skórę, a stąd już otwarta droga do wnętrza organizmu.

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

Jak skutecznie uniknąć zatrucia pokarmowego?
Jak skutecznie uniknąć zatrucia pokarmowego? [5 zdjęć]

Coraz częściej słyszymy o niebezpiecznych zatruciach pokarmowych wywołanych przez szczepy bakterii Escherichia...

zobacz galerię

2. Bakteria coli - objawy zatrucia

Zakażeniu bakterią coli sprzyja gorący klimat, dlatego w największym stopniu są narażeni na to mieszkańcy krajów egzotycznych. Do zarażenia bakterią coli dochodzi zwykle po wypiciu nieprzegotowanej wody lub zjedzeniu surowych warzyw. Pierwsze objawy zatrucia bakterią coli obserwować można już po upływie 12 godzin, chociaż zdarza się, że pojawiają się nawet po trzech dobach.

Najbardziej charakterystycznym symptomem zakażenia pałeczką okrężnicy są wymioty, którym towarzyszy biegunka oraz kurczowe bóle brzucha. W niektórych przypadkach występują bóle i zawroty głowy, a także gorączka. Wszystko to przyczynia się do ogólnego osłabienia, któremu sprzyja odwodnienie. Dolegliwości wywołane przez bakterię coli utrzymujące się dłużej niż 2 dni koniecznie powinny zostać zgłoszone lekarzowi. Nie zaleca się podejmowania leczenia na własną rękę. Samodzielnie możemy zakupić jedynie środki zapobiegające odwodnieniu, natomiast preparaty przeciwbiegunkowe czy antybiotyki przyjmuje się tylko z polecenia specjalisty.

3. Bakteria coli - skutki zakażenia

Zakażenie tą niewielką bakterią coli może wywołać poważne komplikacje zdrowotne. Po wniknięciu do cewki moczowej bakteria coli powoduje infekcje dróg moczowych – zapalenie pęcherza, a w skrajnych przypadkach nawet zapalenie nerek, objawiające się bólem pleców. Schorzenia tego typu najczęściej dotykają kobiety i małe dziewczynki, a ich przyczyną jest w największej mierze niedostateczna higiena okolic intymnych, chociaż infekcji sprzyjać może także zabieg cewnikowania.

Escherichia coli poważnie zagraża także zdrowiu noworodków, narażając je na zapalenie opon mózgowych. Ponadto mikrob bywa odpowiedzialny za zapalenie otrzewnej, sepsę oraz posocznicę. Bakteria coli wywołuje niebezpieczne zapalenie zatok, które w wielu przypadkach wymaga leczenia operacyjnego. W związku z tym, że częstym środowiskiem jej bytowania są szpitale, często wywołuje tzw. szpitalne zapalenie płuc i przyczynia się do powstawania zakażeń pooperacyjnych. Niektóre spośród jej szczepów mogą wywołać także silne zatrucia pokarmowe.

4. Bakteria coli - profilaktyka zakażeń

Chociaż o zainfekowanie pałeczką okrężnicy bardzo łatwo, nie jesteśmy wobec niej całkowicie bezbronni. Naszym największym sprzymierzeńcem jest przestrzeganie zasad higieny – częste mycie rąk, zwłaszcza po skorzystaniu z toalety, regularna dezynfekcja urządzeń sanitarnych czy też zadbanie o sterylne warunki w miejscu przygotowywania żywności. Bakteria coli nie jest zbyt wymagająca – aby zaczęła się namnażać wystarczy odpowiednio wysoka temperatura i wilgotność, o co w miejscach takich jak łazienka czy kuchnia nietrudno.

Warto wiedzieć, że system odpornościowy naszego organizmu jest bardzo sprytny i po rozpoznaniu wroga, uczy się podejmować z nim walkę, dlatego też o ponowne zakażenie nie jest już aż tak łatwo jak za pierwszym razem. Eksperci starają się w ten sposób wytłumaczyć fenomen, który mieliśmy okazję obserwować kilka lat temu w Niemczech. Doszło tam do wybuchu wywołanej baterią coli epidemii, którą spowodować miała importowana z Hiszpanii żywność, podczas gdy zdrowie mieszkańców tego kraju nie ucierpiało.

Badania, które umożliwiłyby bardziej efektywną diagnostykę oraz identyfikację coraz to nowych szczepów bakterii Escherichia coli trwają. Nie jest to jednak proste – rozwój chorobotwórczych mikrobów nie ustępuje kroku postępującemu rozwojowi cywilizacyjnemu.

Następny artykuł: Mdłości

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy