Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Blanszowanie - co to jest, jak blanszować, co można blanszować

Avatar placeholder
12.04.2021 10:24
Blanszowanie to inaczej podgotowywanie
Blanszowanie to inaczej podgotowywanie (123rf.com)

Dietetycy zalecają jedzenie co najmniej pięciu porcji warzyw i owoców dziennie. Nie każdy jednak może jeść surowe produkty. Z pomocą takim osobom przychodzi blanszowanie czyli alternatywny sposób obróbki produktów spożywczych.

spis treści

1. Co to jest blanszowanie

Blanszowanie to rodzaj szybkiej, cieplnej obróbki żywności, w szczególności warzyw i owoców. To inaczej podgotowywanie. Przyrządzone w ten sposób warzywa zachowują swój niepowtarzalny smak, kolor i co najważniejsze wartości odżywcze w tym witaminy. Blanszowanie to rozwiązanie, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Blanszowanie polega na tym, że wrzucamy warzywa na chwilę do wrzątku, po czym oblewamy je zimną wodą - stosujemy więc zarówno bardzo wysoką, jak i bardzo niską temperaturę.

To sposób zarówno na przygotowanie warzyw do spożycia, jak również na obranie niektórych produktów ze skórki. Blanszowanie pomoże obrać ze skórki np. pomidory, nektarynki, śliwki czy brzoskwinie.

Zobacz film: "Jak myć warzywa i owoce?"

Blanszowanie warzyw liściastych zwiększa ich elastyczność. Nie łamią się podczas przyrządzania potrawy i można je dowolnie zwijać. Kolejnym zastosowaniem blanszowania jest przygotowanie owoców i warzyw do zamrożenia. Dzięki „szokowi termicznemu”, dokładnym odsączeniu i osuszeniu owoce i warzywa nie stracą koloru po zamrożeniu, nie utracą też właściwości odżywczych. Blanszowane warzywa często tracą swój gorzki posmak.

2. Jak blanszować

Oto kilka rad, jak dobrze blanszować warzywa i owoce:

  • wrzuć warzywa do dużej ilości wrzącej wody (wody musi być dwa razy więcej niż warzyw, aby nie obniżały jej temperatury),
  • wylej je razem z wodą do durszlaka,
  • zalej je bieżącą, zimną wodą,
  • warzywa powinny spędzić we wrzątku tyle samo czasu, co w zimnej wodzie,
  • wrzątek posól - to pomoże w utrzymaniu pięknych, świeżych kolorów.
Jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej?
Jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej? [9 zdjęć]

Jeśli chcesz żyć zdrowo, należy jeść 7 porcji warzyw dziennie według najnowszych badań. Jak najlepiej

zobacz galerię

Blanszowanie to metoda obróbki cieplnej mająca wiele zalet. Oto największe zalety blanszowania:

  • nie rozgotowuje warzyw i owoców,
  • pozbywa się ewentualnych bakterii, więc blanszowane potrawy są gotowe do spożycia,
  • pozwala zachować smak, kolor i wartości odżywcze owoców i warzyw,
  • w przypadku blanszowania kapusty, zwiększa się jej elastyczność.

3. Jakie produkty można blanszować

Blanszujemy większość świeżych warzyw i owoców. Blanszowanie poszczególnych warzyw różni się przede wszystkim wymaganym czasem pozostawania w zimnej i ciepłej wodzie:

  • blanszowanie kalafiora to 4 minuty w gorącej i 4 minuty w zimnej wodzie,
  • blanszowanie szpinaku to 1,5-2 minuty w gorącej i 1,5-2 minuty w zimnej wodzie,
  • blanszowanie szparagów to 2 minuty w gorącej i 2 minuty w zimnej wodzie,
  • blanszowanie cukinii to 3-4 minuty w gorącej i 3-4 minuty zimnej wodzie,
  • blanszowanie marchwi to 3 minuty w gorącej i 3 minuty w zimnej wodzie.

Blanszowanie to sposób na lekkie przetworzenie żywności i dobra alternatywa dla gotowania czy smażenia, szczególnie jeśli interesuje cię zdrowa kuchnia. Blanszowanie nie obniża zawartości witamin w surowcach. Ta technika gotowania jest szczególnie przydatna w przygotowywaniu delikatnych warzyw, takich jak szpinak, brokuły, kalafior czy nowalijki.

Blanszowanie podrobów powinno poprzedzać właściwe pieczenie czy smażenie. Blanszowanie ma też tę zaletę, że nie pozbawia zanurzonych na krótko we wrzątku warzyw ich naturalnych kolorów. Ma to szczególne znaczenie, gdy zależy nam na przygotowaniu kolorowej sałatki warzywnej.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze