Blanszowanie

Blanszowanie to rodzaj szybkiej, cieplnej obróbki żywności, a konkretnie warzyw i owoców. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Blanszowanie polega na tym, że wrzucamy warzywa na chwilę do wrzątku, po czym oblewamy je zimną wodą - stosujemy więc zarówno bardzo wysoką, jak i bardzo niską temperaturę.

Co to jest blanszowanie?

Blanszowanie to inaczej podgotowywanie - przyrządzone w ten sposób warzywa zachowują swój niepowtarzalny smak i kolor, gdyż są tylko trochę podgotowane, nie ugotowane. Nie są też surowe, więc można je podawać bez obaw o bakterie czy owady. Blanszowanie to przygotowanie warzyw do spożycia, ale także sposób na obranie niektórych warzyw ze skórki. Oblanie najpierw gorącą, potem zimną wodą pomoże obrać ze skórki:

Polecane wideo:

Blanszowanie warzyw liściastych zwiększa ich elastyczność. Nie łamią się podczas przyrządzania potrawy i można je dowolnie zwijać. Kolejnym zastosowaniem blanszowania jest przygotowanie owoców i warzyw do zamrożenia. Dzięki „szokowi termicznemu”, dokładnym odsączeniu i osuszeniu owoce i warzywa nie stracą koloru po zamrożeniu, nie utracą też właściwości odżywczych. Blanszowane warzywa często tracą swój gorzki posmak.

Jak blanszować?

Oto kilka rad, jak dobrze blanszować warzywa i owoce:

  • wrzuć warzywa do dużej ilości wrzącej wody (wody musi być dwa razy więcej niż warzyw, aby nie obniżały jej temperatury),
  • wylej je razem z wodą do durszlaka,
  • zalej je bieżącą, zimną wodą,
  • warzywa powinny spędzić we wrzątku tyle samo czasu, co w zimnej wodzie,
  • wrzątek posól - to pomoże w utrzymaniu pięknych, świeżych kolorów.

Blanszowanie to metoda obróbki cieplnej mająca wiele zalet:

  • nie rozgotowuje warzyw i owoców,
  • pozbywa się ewentualnych bakterii, więc blanszowane potrawy są gotowe do spożycia,
  • pozwala zachować smak, kolor i wartości odżywcze owoców i warzyw,
  • w przypadku blanszowania kapusty, zwiększa jej elastyczność.

Co można blanszować?

Blanszujemy większość świeżych warzyw i owoców. Różnią się przede wszystkim wymaganym czasem pozostawania w zimnej i ciepłej wodzie:

  • blanszowanie kalafiora to 4 minuty w gorącej i 4 minuty w zimnej wodzie,
  • blanszowanie szpinaku to 1,5-2 minuty w gorącej i 1,5-2 minuty w zimnej wodzie,
  • blanszowanie szparagów to 2 minuty w gorącej i 2 minuty w zimnej wodzie,
  • blanszowanie cukinii to 3-4 minuty w gorącej i 3-4 minuty zimnej wodzie,
  • blanszowanie marchwi to 3 minuty w gorącej i 3 minuty w zimnej wodzie.

Blanszowanie to sposób na lekkie przetworzenie żywności i dobra alternatywa dla gotowania czy smażenia, szczególnie jeśli interesuje cię zdrowa kuchnia. Blanszowanie nie obniża zawartości witamin w surowcach. Ta technika gotowania jest szczególnie przydatna w przygotowywaniu delikatnych warzyw, takich jak szpinak, brokuły, kalafior czy nowalijki. Blanszowanie podrobów powinno poprzedzać właściwe pieczenie czy smażenie. Blanszowanie ma też tę zaletę, że nie pozbawia zanurzonych na krótko we wrzątku warzyw ich naturalnych kolorów. Ma to szczególne znaczenie, gdy zależy nam na przygotowaniu kolorowej sałatki warzywnej.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Techniki gotowania
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Techniki gotowania
Techniki gotowania

5 najbardziej toksycznych przyborów kuchennych

5 najbardziej toksycznych przyborów kuchennych

Powłoki nieprzywieralne Coraz więcej osób przykłada wagę do zdrowego odżywiania się, dlatego warto upewnić się, czy przyrządy, w których gotujemy (...) . Podczas gotowania szkodliwe substancje przedostają się z miedzianych...

Techniki gotowania

6 najczęstszych błędów popełnianych podczas gotowania

6 najczęstszych błędów popełnianych podczas gotowania

Błędy w kuchni Przygotowywanie posiłku nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Okazuje się, że większość z nas podczas gotowania popełnia (...) , problemy z nerkami, zaburzenia oddychania, drgawki, a nawet śpiączkę. Toksyczna...

Techniki gotowania

Najważniejsze zasady dobrego smażenia

Najważniejsze zasady dobrego smażenia Odtwórz wideo

Smażenie powszechnie uważane jest za najmniej zdrową formę obróbki termicznej żywności. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach i nie będziemy musieli z niego rezygnować. Wybierz dobrej jakości patelnię i używaj wyłącznie świeżego oleju. Wbrew powszechnej...

Techniki gotowania

Kuchenni pomocnicy

Kuchenni pomocnicy

W kuchni wyposażonej w odpowiednie sprzęty i produkty możesz przygotować posiłki, które zachwycą twoich bliskich, a dla ciebie będą powodem do dumy.

Techniki gotowania

Peklowanie

się bakterie. Ta technika gotowania wykorzystuje takie przyprawy jak pieprz, ziele angielskie, gorczyca i liście laurowe, dzięki którym solanka peklująca nabiera potrzebnego smaku. Saletra jest dodawana w celu uzyskania...

Techniki gotowania

Smażenie potraw

Smażenie potraw to jedna z najpopularniejszych, choć niezbyt zdrowych, metod przygotowywania posiłków. Smażyć można mięso, ryby, owoce morza, warzywa i owoce. Smażenie polega na ogrzewaniu potrawy w tłuszczu. Wyróżnia się dwa rodzaje smażenia: w niewielkiej...

Techniki gotowania

Garnirowanie potraw

Garnirowanie to ozdabianie potraw dekoracjami wykonanymi z warzyw i owoców. Ojczyzną garnirowania jest Azja, a mistrzami w tej dziedzinie są: Chińczycy, Tajowie i Japończycy. Zwyczaj dekorowania potraw sięga VII wieku, a więc czasów panowania w Chinach...

Techniki gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

różne sposoby przyrządzania - smażenie, gotowanie i smażenie w mieszance oliwy z oliwek extra vergine i wody (to tradycyjna technika wykorzystywana (...) Naukowcy twierdzą, że smażenie warzyw jest zdrowsze niż ich gotowanie....

Techniki gotowania

Kuchenne niezbędniki

się nam różnorodny sprzęt kuchenny, mający ułatwić nam gotowanie. Dzisiejszy świat daje ci więc możliwość zaopatrzenia się we wszystkie potrzebne (...) o każdej porze roku. Możesz piec w nim kurczaka, robić potrawki lub zupy, a także...