Celiakia (prezentacja edukacyjna)

Zdrowy układ pokarmowy

Zadaniem układu pokarmowego jest pobieranie pokarmów i wody, trawienie i przyswajanie składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestrawione, zbędne resztki pokarmowe podlegają usunięciu, czyli defekacji. Pokarm jest najpierw gryziony, rzuty i połykany. Przez przełyk dociera do żołądka. Strawione składniki pokarmu ulegają wchłanianiu; odbywa się ono głównie w jelicie cienkim, natomiast w jelicie grubym wchłaniane są tylko niektóre substancje, jak np. woda i sole mineralne, oprócz tego organ ten przekształca niestrawiony pokarm w stolec, który jest potem wydalany z organizmu przez odbyt.

Obraz

/ 4Celiakia - wpływ glutenu na organizm

Obraz
© jonboy mitchell, lic. CC BY 2.0

Co się dzieje, gdy chorujemy na celiakię?

Celiakia to autoimmunologiczne zaburzenia trawienia i wchłaniania jelitowego, związane z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Nieprawidłowa reakcja immunologiczna wywoływana jest nadmierną odpowiedzią immunologiczną na grupę białek zbożowych, a dokładniej na pochodzące z nich frakcje: gliadynę (w pszenicy), sekalinę (w jęczmieniu), hordeinę (w życie).

/ 4Celiakia - objawy choroby

Obraz
© Michiel2005, lic. CC BY 2.0

Nietolerancja glutenu i objawy celiakii

Celiakia to przewlekła choroba charakteryzująca się nietolerancją glutenu. Gluten stanowi mieszaninę białek roślinnych: gluteniny i gliadyny. Występuje on w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Objawy choroby są następujące: bóle żołądka, biegunka tłuszczowa lub wodnista, zaparcia, obrzęk żołądka, wzdęcia, anemia, spadek masy ciała, zaburzenia rozwoju u dzieci, wymioty, zmiany nastroju czy wczesna osteoporoza.

/ 4Celiakia - leczenie

Obraz
© emkeller, lic. CC BY-NC 2.0

Jak leczyć celiakię?

Na chorobę glutenową nie ma lekarstwa, aczkolwiek można złagodzić jej symptomy przez stosowanie diety bezglutenowej. Według niej należy unikać zbóż (pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa), makaronu, pizzy, smażonego kurczaka, frytek, ciast i tortów, czy niektórych alkoholi i leków. Żywność bezpieczna dla zdrowia to: jajka, ryby, owoce, soczewica, mleko odtłuszczone, drób i warzywa.

/ 4Celiakia - wsparcie osób chorych na celiakię

Obraz
© Donnaphoto, lic. CC BY-ND 2.0

Grupy wsparcia

Jeśli stwierdzono u ciebie celiakię, możesz dołączyć do grup wsparcia, które pomogą ci poradzić sobie z nową i nieznaną ci sytuacją. Będziesz mógł tam otrzymać wsparcie i przydatne wskazówki.

Wybrane dla Ciebie
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach