Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dieta to jeden z kluczowych czynników, który może istotnie wpływać na zdrowie, a w grę wchodzi m.in. ryzyko poważnych chorób serca i udaru. Sprawcą takich problemów mogą być popularne napoje.
W tym artykule:
Unikaj takich napojów
To, przed czym przestrzegają pacjentów m.in. lekarze rodzinni, czy kardiolodzy znajduje potwierdzenie w badaniach naukowych. Dieta bogata w przetworzone produkty, zawierające duże ilości cukru, może zwiększać ryzyko sercowo-naczyniowe, a to oznacza poważne problemy zdrowotne.
Chodzi m.in. udar mózgu, niewydolność serca czy tętniaka aorty brzusznej, do których może prowadzić częste sięganie po słodzone napoje.
- Cukier ma najsilniejsze działanie zapalne spośród wszystkich składników obecnych w produktach spożywczych. Wywołane nadmiarem glukozy stany zapalne zaburzają między innymi gospodarkę hormonalną czy węglowodanową i pracę wielu narządów. Stąd już krok do poważnych problemów zdrowotnych: cukrzycy, chorób układu krążenia czy nowotworów - podkreślała w rozmowie z WP abcZdrowie dr n.o zdr. Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny.
Tę zależność widać m.in. badaniach szwedzkich naukowców. Prowadzona przez nich analiza danych z grupy badawczej SIMPLER, objęła blisko 70 tysięcy osób bez wcześniejszych diagnoz nowotworów, chorób sercowo-naczyniowych ani cukrzycy. Uczestnicy (kobiety i mężczyźni średnia wieku 60 lat) przez wiele lat wypełniali szczegółowe ankiety dotyczące diety, stylu życia i stanu zdrowia. Obserwacja trwała ponad 30 lat.
Naukowcy dokładnie przeanalizowali źródła cukru w ich diecie, oddzielając cukry naturalne od tych dodawanych do produktów spożywczych. Okazało się, że średnio ponad 9 proc. dziennej energii pochodziło z cukrów dodanych, a szczególnie istotną rolę odgrywały słodzone napoje oraz słodycze.
Ryzyko wyższe o ponad 30 proc.
U ponad 25 tysięcy uczestników szwedzkiego badania rozwinęła się co najmniej jedna choroba układu krążenia. Najczęściej diagnozowano udar niedokrwienny mózgu, niewydolność serca, migotanie przedsionków oraz tętniaka aorty brzusznej.
Osoby, które piły słodzone napoje częściej niż siedem razy w tygodniu miały aż o 31 proc. wyższe ryzyko tętniaka aorty, a także istotnie większe ryzyko innych schorzeń sercowo-naczyniowych. Podobne zależności zauważono u osób często spożywających słodycze.
Choć autorzy badania wskazują na ograniczenia, takie jak analiza jednej populacji i samoocena uczestników, podkreślają, że wyniki wpisują się we wcześniejsze obserwacje. Regularne picie napojów słodzonych cukrem stanowi realne zagrożenie dla zdrowia i sprzyja nie tylko chorobom serca, ale także otyłości, cukrzycy typu 2, próchnicy oraz niektórym nowotworom.
Naukowcy z American Cancer Society dowiedli z kolei, że częste picie słodzonych napojów ma fatalne konsekwencje nawet dla życia. Wyniki badań prowadzonych przez ponad 30 lat przez zespół dr Marjorie McCullough opublikowanych na łamach "Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention" nie pozostawiają wątpliwości. Naukowcy odkryli, że u osób, które piły dwa lub więcej napojów słodzonych dziennie, ryzyko śmierci z powodu raka związanego z otyłością było o 5 proc. wyższe (to m.in. nowotwory przewodu pokarmowego czy nerek).
Przed poważnym ryzykiem udaru przestrzegali naukowcy w opublikowanej niedawno pracy na łamach czasopisma "Stroke". Z badań wynika, że amatorzy słodzonych napojów są narażeni na udar mózgu, a także chorobę Alzheimera. Ci, którzy pili jeden lub więcej takich napojów dziennie mają blisko trzykrotnie większe ryzyko takich problemów w porównaniu z osobami, które rzadko sięgają po takie produkty.
Źródła:
- WP abcZdrowie
- American Cancer Society
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.