Chlorella - właściwości, detoksykacja, informacje
Chlorella dostarcza naszemu organizmowi 8 razy więcej energii niż buraki cukrowe, 22 razy więcej niż kukurydza i aż 45 razy więcej niż ziemniaki! Ustalono też, że może zastąpić jedną trzecią białka w diecie dostarczanego przez jaja i do dwóch trzecich białka ryb oraz posiada go aż trzy razy więcej niż wołowina! Posiada też zdolność do wspierania funkcji detoksykacyjnych organizmu
1. Właściwości chlorelli
Chlorella to alga o wielkości od 2 do 12 mikronów. W swoim składzie zawiera cenne witaminy i minerały. 60 procent składu chlorelli stanowi białko, które jest źródłem dziewiętnastu aminokwasów. Chlorella bogata jest również w witaminę B12, witaminę A, beta-karoten, żelazo czy cynk.
„Ten mikroskopijny organizm jest nieoceniony w dobie szybkiego i niezdrowego jedzenia, kiedy to wątroba potrzebuje realnego wsparcia w walce z toksynami osłabiającymi nasz organizm. Nie ma takiego drugiego produktu naturalnie występującego w przyrodzie, a łączącego tak wiele korzystnych cech detoksykacyjnych z wysoką wartością odżywczą”– podkreśla dr inż. Katarzyna Okręglicka, specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyki, pracownik naukowy w Zakładzie Medycyny Zapobiegawczej i Higieny Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
2. Źródło chlorofilu
Chlorella jest najbogatszym znanym źródłem chlorofilu – stąd też wzięła się jej nazwa. Chlorofil występuje w organizmach samożywnych (rośliny, algi, bakterie fotosyntetyzujące) i jest odpowiedzialny za dostarczanie energii pozyskanej w procesie fotosyntezy. Wspomaga także procesy, które są niezbędne do prawidłowego usuwania toksycznych substancji ze wszystkich komórek.
Udowodniono zdolność chlorelli do pochłaniania zanieczyszczeń. Dlatego też jest ona istotnym składnikiem wspomagającym prawidłową funkcję wątroby, której jedną z kluczowych ról jest wyeliminowanie szkodliwych substancji z organizmu człowieka. W ciągu jednej minuty przez wątrobę przepływa nawet do 1,5 litra krwi, która czeka na oczyszczenie. Nasz organizm nieustannie narażony jest na toksyczne związki chemiczne, które mogą pochodzić z jedzenia, picia, kosmetyków, leków a także z wdychanego, zanieczyszczonego powietrza.
Nawet jeśli prowadzimy zdrowy styl życia, dokonujemy właściwych wyborów żywieniowych, pijemy dużo wody i uprawiamy sport na świeżym powietrzu, to i tak narażamy się na absorbcję toksyn.
Taki długofalowy mechanizm może przyczyniać się do wystąpienia nieprawidłowości w funkcjonowaniu wątroby. A wątroba, poza tym, że jest głównym narządem odtruwającym organizm, jest też odpowiedzialna za magazynowanie witamin i składników mineralnych, przemianę materii, produkcję żółci i termoregulację. Jest jednym z kluczowych organów, od którego zależy zdrowie, a nawet życie.
Początkowo, zaburzenia w funkcjonowaniu wątroby są niezauważalne bądź też ignorowane z powodu braku swoistości objawów. Dlatego tak ważne jest, aby poprzez prawidłowy styl życia oraz zdrowe żywienie wspomóc pracę tego narządu. Chlorella jest jednym ze składników, który nie tylko urozmaici codzienną dietę, ale też przyczyni się do lepszego procesu detoksykacji organizmu.
3. Co to jest chlorella
Chlorella to jednokomórkowy organizm o wielkości od 2 do 12 mikronów. Występuje zarówno w wodach słodkich i słonych. W 60% składa się z białka. Zawiera ponad 70 substancji będących źródłem ważnych dla człowieka składników odżywczych. Jest bogata m.in. w:
Witaminę A | 55,500 IU/ 100g |
---|---|
Beta Karoten | 180,8 mg |
Chlorofil | 1,469 mg |
Ryboflawinę | 4,8 mg |
Witaminę B6 | 1,7 mg |
Witaminę B12 | 125,9 mg |
Witaminę C | 15,6 mg |
Kwas foliowy | 26,9 mg |
Wapń | 165 mg |
Magnez | 315 mg |
Cynk | 71 mg |
Żelazo | 167 mg |
Poprzez dużą zawartość chlorofilu (stąd nazwa) posiada niezwykłą zdolność oczyszczania organizmu z toksyn. Stanowi dla ludzkiego organizmu naturalne antidotum dla pestycydów.
Chlorofil zawarty w Chlorelli wspomaga proces trawienny i wpływa bardzo korzystnie na wchłanianie pozostałych substancji odżywczych w niej zawartych oraz tych, pochodzących z codziennej diety.