Co jeść, by spowolnić starzenie się skóry? 7 produktów, które musisz włączyć do swojej diety
Nie jesteśmy w stanie zatrzymać procesu starzenia się organizmu, ale mamy wpływ na to, by go spowolnić. W trosce o przedłużenie młodości powinniśmy dostarczać do organizmu odpowiednich składników odżywczych. Co powinno znaleźć się na naszych talerzach?
Jesteś tym, co jesz
To, co jemy wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd. Naukowcy niejednokrotnie dzielili się w swoich pracach wynikami analiz dotyczących oddziaływania poszczególnych produktów na wygląd zewnętrzny. Wyróżnili nawet określone typy twarzy, które charakteryzują się szczególnymi elementami. Dla przykładu twarz cukrzycowa, typowa dla osób spożywających zbyt dużą ilość cukru, objawia się m.in. wypryskami, wzmożonym trądzikiem, poziomymi zmarszczkami na czole i sińcami pod oczami.
Cukier zdecydowanie nie jest sprzymierzeńcem młodego wyglądu. Są jednak produkty, które przedłużają żywotność DNA komórek, wspierają proces ich regeneracji i działają ochronnie przed wolnymi rodnikami. To właśnie wolne rodniki przyczyniają się szybszego procesu starzenia.
Na szczęście są sprawdzone sposoby, by im przeciwdziałać. Jednym z nich jest włączenie do codziennego menu solidnej dawki antyoksydantów, które będą w stanie zrównoważyć skutki tego szkodliwego zjawiska. Jakie produkty warto jeść, by spowolnić starzenie się skóry?
Borówka
Spożywanie borówki niesie ze sobą wiele prozdrowotnych korzyści. Ma ona wiele minerałów (potas, beta-karoten, luteina, mangan, cynk) oraz witamin - C, B5, E i K. Uznawana za polski superfood borówka to także ogromna ilość polifenoli, garbników i antocyjanów, czyli substancji zaliczanych do grupy przeciwutleniaczy. Mają one silne właściwości hamujące procesy starzenia.
Poza tym owoce borówki działają przeciwzapalnie, łagodzą problemy z trawieniem i wzmacniają naczynia krwionośne. Cenne flawonoidy poprawiają zaś pracę mózgu i pamięć.
Zielona herbata
Zielona herbata pochodzi z Chin i od ponad 4500 lat mieszkańcy tego kraju parzyli ją w celach leczniczych. Te zielone liście stanowią bogactwo cennych składników, dzięki czemu są doskonałym źródłem takich witamin, jak: C, B, E, K. Zawierają również mikroelementy - cynk, mangan, potas, fluor, miedź i wapń oraz polifenole, aminokwasy, garbniki oraz katechiny, które chronią skórę przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników.
Same katechiny zaś (związki polifenolowe zaliczane do grupy flawanoli) wykazują szczególnie silne działanie antyoksydacyjne. Dodatkowo, zdaniem naukowców mają wpływ na zmniejszenie objętości komórek tłuszczowych.
Zielona herbata charakteryzuje się dość specyficznym smakiem i aromatem. Osoby, którym nie przypadł on do gustu mogą wypróbować smakowe zielone herbaty, z dodatkiem owoców, aromatów, wiórek kokosowych, płatków róży, nagietka lub bławatka. Warto także posmakować matchy, czyli zielonej herbaty w sproszkowanej postaci.
Awokado
Awokado, a tak naprawdę smaczliwka wdzięczna, jest owocem, który od lat doceniają mieszkańcy południowo-środkowego Meksyku. Dziś również zajmuje ważne miejsce w codziennym menu top modelek i celebrytów. Zawiera mnóstwo witamin - w tym C, E, K, witaminy z grupy B i kwas foliowy. To też bogactwo najlepszej jakości tłuszczy jednonienasyconych, kwasów tłuszczowych omega-9 i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6. To właśnie te cenne tłuszcze są szczególnie niezbędne w organizmie dla funkcjonowania całego organizmu oraz kondycji skóry.
Awokado zawiera jeszcze jeden cenny składnik, mający wpływ na spowolnienie procesu starzenia się skóry. Chodzi o mononukleotyd nikotynamidowy, znany szerzej jako NMN. Ten wyjątkowy związek chemiczny jest pochodną witaminy B3 i wykazuje właściwości antystarzeniowe.
Ryby i owoce morza
Jedzenie ryb i owoców morza zaleca się w trosce o zdrowe odżywianie z wielu powodów. Posiadają one cenne wartości odżywcze, stanowią bogactwo dobrze przyswajalnego białka i kwasy tłuszczowe omega-3. Wśród największych zalet kwasów omega-3 wymienia się wspieranie układu immunologicznego, obniżanie poziomu "złego" cholesterolu oraz działanie przeciwzapalne.
Szczególnie dzięki tej ostatniej właściwości pozytywnie wpływają na kondycję skóry, a dodatkowo nawilżają ją od środka. W trosce o zatrzymanie młodości poleca się jedzenie takich ryb, jak łosoś, makrela, śledź i sardynka oraz owoców morza - małży, krewetek i alg morskich.
Orzechy
Orzechy to również bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Działają przeciwzapalnie, wzmacniają skórę i nadają jej blasku. Jednak nie tylko z tego powodu są polecane dla przedłużenia młodości.
Orzechy, a szczególnie migdały, doceniane są z uwagi na działającą jak antyoksydant witaminę E, która bierze udział w odbudowywaniu tkanki skóry. Witamina E wspiera utrzymanie nawilżenia na odpowiednim poziomie, a także stanowi barierę ochronną dla skóry przed szkodliwym promieniowaniem UV.
Jajka
W jajkach znajduje się spora ilość cennych składników odżywczych, w tym mnóstwo składników mineralnych i witamin. Witaminy A i E działają, jak naturalne przeciwutleniacze, są skuteczne w walce z wolnymi rodnikami. To właśnie te witaminy dbają o elastyczność skóry, chroniąc ją przed szkodliwymi czynnikami. Poza tym jajka zawierają niezbędne aminokwasy, pomocne w utrzymania zdrowej skóry.
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.