Co jeść, by spowolnić starzenie się skóry? 7 produktów, które musisz włączyć do swojej diety

Nie jesteśmy w stanie zatrzymać procesu starzenia się organizmu, ale mamy wpływ na to, by go spowolnić. W trosce o przedłużenie młodości powinniśmy dostarczać do organizmu odpowiednich składników odżywczych. Co powinno znaleźć się na naszych talerzach?

Owoce morza korzystnie wpływają na kondycję skóryOwoce morza korzystnie wpływają na kondycję skóry
Źródło zdjęć: © Pixabay

Jesteś tym, co jesz

To, co jemy wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd. Naukowcy niejednokrotnie dzielili się w swoich pracach wynikami analiz dotyczących oddziaływania poszczególnych produktów na wygląd zewnętrzny. Wyróżnili nawet określone typy twarzy, które charakteryzują się szczególnymi elementami. Dla przykładu twarz cukrzycowa, typowa dla osób spożywających zbyt dużą ilość cukru, objawia się m.in. wypryskami, wzmożonym trądzikiem, poziomymi zmarszczkami na czole i sińcami pod oczami.

Cukier zdecydowanie nie jest sprzymierzeńcem młodego wyglądu. Są jednak produkty, które przedłużają żywotność DNA komórek, wspierają proces ich regeneracji i działają ochronnie przed wolnymi rodnikami. To właśnie wolne rodniki przyczyniają się szybszego procesu starzenia.

Na szczęście są sprawdzone sposoby, by im przeciwdziałać. Jednym z nich jest włączenie do codziennego menu solidnej dawki antyoksydantów, które będą w stanie zrównoważyć skutki tego szkodliwego zjawiska. Jakie produkty warto jeść, by spowolnić starzenie się skóry?

Borówka

Spożywanie borówki niesie ze sobą wiele prozdrowotnych korzyści. Ma ona wiele minerałów (potas, beta-karoten, luteina, mangan, cynk) oraz witamin - C, B5, E i K. Uznawana za polski superfood borówka to także ogromna ilość polifenoli, garbników i antocyjanów, czyli substancji zaliczanych do grupy przeciwutleniaczy. Mają one silne właściwości hamujące procesy starzenia.

Poza tym owoce borówki działają przeciwzapalnie, łagodzą problemy z trawieniem i wzmacniają naczynia krwionośne. Cenne flawonoidy poprawiają zaś pracę mózgu i pamięć.

Zielona herbata

Zielona herbata pochodzi z Chin i od ponad 4500 lat mieszkańcy tego kraju parzyli ją w celach leczniczych. Te zielone liście stanowią bogactwo cennych składników, dzięki czemu są doskonałym źródłem takich witamin, jak: C, B, E, K. Zawierają również mikroelementy - cynk, mangan, potas, fluor, miedź i wapń oraz polifenole, aminokwasy, garbniki oraz katechiny, które chronią skórę przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników.

Same katechiny zaś (związki polifenolowe zaliczane do grupy flawanoli) wykazują szczególnie silne działanie antyoksydacyjne. Dodatkowo, zdaniem naukowców mają wpływ na zmniejszenie objętości komórek tłuszczowych.

Zielona herbata charakteryzuje się dość specyficznym smakiem i aromatem. Osoby, którym nie przypadł on do gustu mogą wypróbować smakowe zielone herbaty, z dodatkiem owoców, aromatów, wiórek kokosowych, płatków róży, nagietka lub bławatka. Warto także posmakować matchy, czyli zielonej herbaty w sproszkowanej postaci.

Awokado

Awokado, a tak naprawdę smaczliwka wdzięczna, jest owocem, który od lat doceniają mieszkańcy południowo-środkowego Meksyku. Dziś również zajmuje ważne miejsce w codziennym menu top modelek i celebrytów. Zawiera mnóstwo witamin - w tym C, E, K, witaminy z grupy B i kwas foliowy. To też bogactwo najlepszej jakości tłuszczy jednonienasyconych, kwasów tłuszczowych omega-9 i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6. To właśnie te cenne tłuszcze są szczególnie niezbędne w organizmie dla funkcjonowania całego organizmu oraz kondycji skóry.

Awokado zawiera jeszcze jeden cenny składnik, mający wpływ na spowolnienie procesu starzenia się skóry. Chodzi o mononukleotyd nikotynamidowy, znany szerzej jako NMN. Ten wyjątkowy związek chemiczny jest pochodną witaminy B3 i wykazuje właściwości antystarzeniowe.

Ryby i owoce morza

Jedzenie ryb i owoców morza zaleca się w trosce o zdrowe odżywianie z wielu powodów. Posiadają one cenne wartości odżywcze, stanowią bogactwo dobrze przyswajalnego białka i kwasy tłuszczowe omega-3. Wśród największych zalet kwasów omega-3 wymienia się wspieranie układu immunologicznego, obniżanie poziomu "złego" cholesterolu oraz działanie przeciwzapalne.

Szczególnie dzięki tej ostatniej właściwości pozytywnie wpływają na kondycję skóry, a dodatkowo nawilżają ją od środka. W trosce o zatrzymanie młodości poleca się jedzenie takich ryb, jak łosoś, makrela, śledź i sardynka oraz owoców morza - małży, krewetek i alg morskich.

Orzechy

Orzechy to również bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Działają przeciwzapalnie, wzmacniają skórę i nadają jej blasku. Jednak nie tylko z tego powodu są polecane dla przedłużenia młodości.

Orzechy, a szczególnie migdały, doceniane są z uwagi na działającą jak antyoksydant witaminę E, która bierze udział w odbudowywaniu tkanki skóry. Witamina E wspiera utrzymanie nawilżenia na odpowiednim poziomie, a także stanowi barierę ochronną dla skóry przed szkodliwym promieniowaniem UV.

Jajka

W jajkach znajduje się spora ilość cennych składników odżywczych, w tym mnóstwo składników mineralnych i witamin. Witaminy A i E działają, jak naturalne przeciwutleniacze, są skuteczne w walce z wolnymi rodnikami. To właśnie te witaminy dbają o elastyczność skóry, chroniąc ją przed szkodliwymi czynnikami. Poza tym jajka zawierają niezbędne aminokwasy, pomocne w utrzymania zdrowej skóry.

Źródła

  1. Dagmara Dąbek

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

300 zł za trzy minuty u lekarza. "Trudno spokojnie słuchać"
300 zł za trzy minuty u lekarza. "Trudno spokojnie słuchać"
Tak stres niszczy zdrowie. Te narządy mogą szczególnie ucierpieć
Tak stres niszczy zdrowie. Te narządy mogą szczególnie ucierpieć
ZUS wydaje decyzje w sprawie ważnego świadczenia. 10 proc. wniosków do kosza
ZUS wydaje decyzje w sprawie ważnego świadczenia. 10 proc. wniosków do kosza
Seria zatruć we Francji. Zmarła 12-letnia dziewczynka
Seria zatruć we Francji. Zmarła 12-letnia dziewczynka
Chcą "realnego wsparcia". Co z wolnym dla krwiodawców?
Chcą "realnego wsparcia". Co z wolnym dla krwiodawców?
W tym roku nie będzie inwazji komarów. Naukowiec tłumaczy, co się stało
W tym roku nie będzie inwazji komarów. Naukowiec tłumaczy, co się stało
Zakaz w popularnym kąpielisku. W wodzie wykryto bakterie E. coli
Zakaz w popularnym kąpielisku. W wodzie wykryto bakterie E. coli
Nigdy tak nie rób, gdy ość utknie w gardle. Skutki mogą być tragiczne
Nigdy tak nie rób, gdy ość utknie w gardle. Skutki mogą być tragiczne
Woda w polskich kąpieliskach najgorsza w Unii Europejskiej. Najnowsze dane EEA
Woda w polskich kąpieliskach najgorsza w Unii Europejskiej. Najnowsze dane EEA
Polacy nadużywają L4. Jedno pokolenie tego nie robi
Polacy nadużywają L4. Jedno pokolenie tego nie robi
Nietypowe przyczyny zgagi. Nie tylko to, co jemy, ma na nią wpływ
Nietypowe przyczyny zgagi. Nie tylko to, co jemy, ma na nią wpływ
Zastosuj podczas grillowania. Unikniesz przykrych dolegliwości
Zastosuj podczas grillowania. Unikniesz przykrych dolegliwości