Co jest zdrowsze – szpinak czy jarmuż?

Jarmuż i szpinak to jedne z najzdrowszych warzyw. Są doskonałym dodatkiem do sałatek, koktajli czy dietetycznych przekąsek. Powinny znaleźć się w jadłospisie każdego z nas. Nie bez powodu warzywa zaliczane są do grupy produktów zwanych superfood - dostarczają nam ogromną dawkę witamin oraz składników mineralnych. Co jest lepsze – jarmuż czy szpinak?

Produkty zaskakująco bogate w wapń

Twoje ciało jest nieustannie narażone na utratę wapnia. Składnik ten jest wypłukiwany z organizmu wraz z potem czy spożywaniem kawy. Poza tym, jest on...

Wartości odżywcze

Zalety szpinaku są ogromne. Jest doskonałym źródłem witaminy A, odpowiadającej za zdrową skórę i oczy – 180 g warzywa pokrywa 56 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Jednak to jarmuż jest jej prawdziwą skarbnicą, bo 130 g tej rośliny pokrywa 188 proc.

Polecane wideo:

Porcja szpinaku (100 g) jest prawie o połowę mniej kaloryczna niż taka sama ilość jarmużu. Warzywa zawierają zbliżoną porcję błonnika (szpinak ok. 2,6 g, jarmuż - 3,8 g w 100 g produktu), dzięki czemu doskonale regulują pracę układu pokarmowego. Obydwa mają również niską zawartość sodu (jarmuż – 12 mg, szpinak – 26 mg) i żelaza (jarmuż – 1,7 mg, szpinak – 2,8 mg). Kolejnym bezcennym dla naszego zdrowia składnikiem mineralnym jest wapń – podstawowy budulec kości i zębów. Jarmuż zawiera go aż 157 mg, szpinak – 93 mg na 100 g.

Warzywa dostarczają nam również witaminy B6 – niezastąpionej w procesie trawienia tłuszczy i spalania białek. Jarmuż ma jej 0,23 mg, szpinak – 0,28 mg. Podczas gdy jarmuż zdecydowanie wygrywa w kategorii „zawartość witaminy C”: szpinak – 67,8 mg, jarmuż – 120 mg w 100 g produktu, to szpinak zawiera mniej potasu – 235 mg (jarmuż – 530 mg).

Funkcjonalność w kuchni

Za opakowanie 200 g jarmużu zapłacimy ok. pięć złotych, tyle samo za identyczną ilość szpinaku. Zasadniczą różnicą jest to, jak warzywa zachowują się podczas gotowania. Szpinak kurczy się w wysokich temperaturach. Jarmuż nie tylko nie zmienia swojej objętości podczas gotowania, ale znacznie dłużej pozostaje świeży. Warto jednak pamiętać, że zarówno jarmuż, jak i szpinak tracą część swoich cennych witamin i składników mineralnych podczas obróbki w wysokich temperaturach – staraj się zatem sięgać jak najczęściej po surowe warzywa, gotuj je na parze lub duś bardzo krótko z dodatkiem oliwy z oliwek.

Wady zielonych warzyw

Ze względu na dużą zawartość związków purynowych, szpinak nie powinien być spożywany przez osoby cierpiące na dnę moczanową lub kamicę nerkową - zwłaszcza szczawianową. Jarmuż z kolei zawiera substancje hamujące wchłanianie jodu, dlatego nie jest zalecany osobom z niedoczynnością tarczycy.

Historia i pochodzenie

Szpinak pochodzi z centralnej i południowo-zachodniej Azji, a jego pierwsze uprawy prowadzili Persowie. Sławę zyskał dzięki zgromadzeniu francuskich sióstr pielęgniarek od św. Wincentego a Paulo, które z zielonych liści przyrządzały nalewkę, ale prawdziwy rozgłos przyniosła mu dopiero ikona popkultury – marynarz, główny bohater amerykańskiej kreskówki – Popeye.

Jarmuż to botaniczna odmiana kapusty pochodząca z rejonu śródziemnomorskiego, wyjątkowo lubiana przez starożytnych Rzymian. Popularny produkt kuchni wegetariańskiej i wegańskiej jest składnikiem wielu tradycyjnych potraw holenderskich, portugalskich i brazylijskich. Niemcy również docenili zalety jarmużu i stosują go w swoich dietach. W Polsce jest częściej używany jako ozdoba niż główny składnik potraw, ale na szczęście wciąż zyskuje na popularności.

Jarmuż czy szpinak – co wygrywa?

Jarmuż i szpinak to bezcenne produkty, które powinniśmy stosować jak najczęściej w naszej diecie. Chociaż mogłoby się wydawać, że tę walkę wygrywa jarmuż, to szpinak nie pozostaje daleko w tyle.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Odchudzanie dla każdego

Produkty z ujemnym bilansem energetycznym

Produkty z ujemnym bilansem energetycznym

ilościach mogą zapobiegać rozwojowi raka piersi, prostaty, jajników czy pęcherza. Zobacz także: Co jest zdrowsze - szpinak czy jarmuż? Papryczka chili (...) cholesterolu. Warzywa o zielonych liściach...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Produkty, których nigdy nie powinieneś jeść przed treningiem

Produkty, których nigdy nie powinieneś jeść przed treningiem

, które negatywnie wpłyną na trening. Zielone warzwa Chociaż dieta bogata w warzywa i sałatki jest zwykle polecana dla zdrowia, to jednak surowy jarmuż (...) , szpinak, czy brokuły mogą spowodować poważne dolegliwości,...

Składniki mineralne

Produkty zaskakująco bogate w wapń

Produkty zaskakująco bogate w wapń

) Szpinak Szpinak można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Na ciepło z dodatkiem czosnku lub na zimno z odrobiną oliwy z oliwek. Stanowi (...) poziom złego cholesterolu we krwi. Zobacz także: Migdały zdrowsze,...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Najlepsze warzywa na mrożonki

Najlepsze warzywa na mrożonki

Zdrowsze niż przywożone z daleka W naszym klimacie to zupełnie naturalne, że późną jesienią i zimą sięgamy po mrożonki. Są zdrowsze niż przywożone (...) , do mrożenia nie nadają się ziemniaki, sałata, ogórki, seler -...

Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety

Dieta 20/20

Dieta 20/20

, które pomagają przyjąć zdrowsze nawyki. Etap pierwszy Jak to działa? Dieta składa się z czterech etapów. Podczas pierwszego spożywa się jedynie określone (...) - postępujemy w nim tak, jak w poprzednim i dodajemy nowe produkty do posiłków,...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Jak odżywiać się w okresie menopauzy?

Jak odżywiać się w okresie menopauzy?

powinny być warzywa i owoce, które zawierają bioflawonoidy, błonnik oraz witaminy i minerały. Warto sięgnąć po zielone warzywa liściaste (szpinak (...) , jarmuż, sałatę, rukolę), które są bogate w wapń i witaminę K,...

Suplementy diety na włosy

Witaminy na piękne włosy

Witaminy na piękne włosy

(mniszek lekarski), grejpfrut, szpinak
. * (/witamina-b2): boćwina, marchew, seler, zielony pieprz, jarmuż, pietruszka, (/wlasciwosci-szpinaku (...) stają się mocniejsze i zdrowsze. Ponadto kwas pantotenowy...