Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Ewelina Tabaczar

Co jest zdrowsze – szpinak czy jarmuż?

 Katarzyna Krupka
26.11.2018 09:19
Zielone warzywa są prawdziwą bombą witaminową, dlatego powinny znaleźć się w diecie każdego z nas.
Zielone warzywa są prawdziwą bombą witaminową, dlatego powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. (Grafika / Shutterstock)

Jarmuż i szpinak to jedne z najzdrowszych warzyw. Są doskonałym dodatkiem do sałatek, koktajli czy dietetycznych przekąsek. Powinny znaleźć się w jadłospisie każdego z nas. Nie bez powodu warzywa zaliczane są do grupy produktów zwanych superfood - dostarczają nam ogromną dawkę witamin oraz składników mineralnych. Co jest lepsze – jarmuż czy szpinak?

spis treści

1. Wartości odżywcze

Zalety szpinaku są ogromne. Jest doskonałym źródłem witaminy A, odpowiadającej za zdrową skórę i oczy – 180 g warzywa pokrywa 56 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Jednak to jarmuż jest jej prawdziwą skarbnicą, bo 130 g tej rośliny pokrywa 188 proc.

Porcja szpinaku (100 g) jest prawie o połowę mniej kaloryczna niż taka sama ilość jarmużu. Warzywa zawierają zbliżoną porcję błonnika (szpinak ok. 2,6 g, jarmuż - 3,8 g w 100 g produktu), dzięki czemu doskonale regulują pracę układu pokarmowego. Obydwa mają również niską zawartość sodu (jarmuż – 12 mg, szpinak – 26 mg) i żelaza (jarmuż – 1,7 mg, szpinak – 2,8 mg). Kolejnym bezcennym dla naszego zdrowia składnikiem mineralnym jest wapń – podstawowy budulec kości i zębów. Jarmuż zawiera go aż 157 mg, szpinak – 93 mg na 100 g.

Warzywa dostarczają nam również witaminy B6 – niezastąpionej w procesie trawienia tłuszczy i spalania białek. Jarmuż ma jej 0,23 mg, szpinak – 0,28 mg. Podczas gdy jarmuż zdecydowanie wygrywa w kategorii „zawartość witaminy C”: szpinak – 67,8 mg, jarmuż – 120 mg w 100 g produktu, to szpinak zawiera mniej potasu – 235 mg (jarmuż – 530 mg).

Zobacz film: "Jak rozpoznać warzywa i owoce dobrej jakości?"
Zarówno szpinak, jak i jarmuż należą do tzw. superfood, czyli „super żywności” – produktów o bardzo wysokiej wartości odżywczej
Zarówno szpinak, jak i jarmuż należą do tzw. superfood, czyli „super żywności” – produktów o bardzo wysokiej wartości odżywczej

2. Funkcjonalność w kuchni

Za opakowanie 200 g jarmużu zapłacimy ok. pięć złotych, tyle samo za identyczną ilość szpinaku. Zasadniczą różnicą jest to, jak warzywa zachowują się podczas gotowania. Szpinak kurczy się w wysokich temperaturach. Jarmuż nie tylko nie zmienia swojej objętości podczas gotowania, ale znacznie dłużej pozostaje świeży. Warto jednak pamiętać, że zarówno jarmuż, jak i szpinak tracą część swoich cennych witamin i składników mineralnych podczas obróbki w wysokich temperaturach – staraj się zatem sięgać jak najczęściej po surowe warzywa, gotuj je na parze lub duś bardzo krótko z dodatkiem oliwy z oliwek.

3. Wady zielonych warzyw

Ze względu na dużą zawartość związków purynowych, szpinak nie powinien być spożywany przez osoby cierpiące na dnę moczanową lub kamicę nerkową - zwłaszcza szczawianową. Jarmuż z kolei zawiera substancje hamujące wchłanianie jodu, dlatego nie jest zalecany osobom z niedoczynnością tarczycy.

4. Historia i pochodzenie

Szpinak pochodzi z centralnej i południowo-zachodniej Azji, a jego pierwsze uprawy prowadzili Persowie. Sławę zyskał dzięki zgromadzeniu francuskich sióstr pielęgniarek od św. Wincentego a Paulo, które z zielonych liści przyrządzały nalewkę, ale prawdziwy rozgłos przyniosła mu dopiero ikona popkultury – marynarz, główny bohater amerykańskiej kreskówki – Popeye.

Jarmuż to botaniczna odmiana kapusty pochodząca z rejonu śródziemnomorskiego, wyjątkowo lubiana przez starożytnych Rzymian. Popularny produkt kuchni wegetariańskiej i wegańskiej jest składnikiem wielu tradycyjnych potraw holenderskich, portugalskich i brazylijskich. Niemcy również docenili zalety jarmużu i stosują go w swoich dietach. W Polsce jest częściej używany jako ozdoba niż główny składnik potraw, ale na szczęście wciąż zyskuje na popularności.

5. Jarmuż czy szpinak – co wygrywa?

Jarmuż i szpinak to bezcenne produkty, które powinniśmy stosować jak najczęściej w naszej diecie. Chociaż mogłoby się wydawać, że tę walkę wygrywa jarmuż, to szpinak nie pozostaje daleko w tyle.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze