Cukier rafinowany żywi komórki nowotworowe

Rak żywi się cukrem? Zwolennicy tej teorii przekonują, że eliminacja tego składnika z codziennej diety jest w stanie zapobiec rozwojowi nowotworów.

U podłoża tej teorii leżą badania noblisty. Doktor Otto Warburg, bo o nim mowa, na podstawie wieloletnich obserwacji stwierdził, że zaburzona przemiana materii i słaby układ odpornościowy prowadzą do powstania komórek nowotworowych.

Polecane wideo:

Twierdził ponadto, że do rozwoju choroby przyczynia się spożywanie cukru, bo on właśnie jest dla komórek rakowych paliwem.

10 sposobów na zmniejszenie cukru w diecie

Przygotuj się do skutecznej realizacji założonych celów. Miej przy sobie zdrowe przekąski, które pozwolą zapobiec kupowaniu słodkich i niezdrowych łak...

Badania w tym zakresie nadal trwają, a sama teoria niemieckiego biochemika zainteresowała nie tylko ludzi nauki, ale też osoby, którym bliska jest zdrowa dieta i profilaktyka antynowotworowa.

Istotne jest tu zatem wyeliminowanie z diety cukru rafinowanego. Znajduje się on w wielu produktach spożywczych, również tych, które serwujemy naszym dzieciom. Jest składnikiem napojów gazowanych i słodyczy.

Słodka trucizna

Doktor William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę. Tłumaczył, że to właściwe określenie dla substancji, która nie dostarcza organizmowi żadnych witamin i składników odżywczych, a jedynie puste kalorie.

Regularne spożywanie produktów bogatych w cukier rafinowany zakłóca równowagę organizmu. Sprawia, że dochodzi do jego zakwaszenia i znacznego osłabienia. Uszkodza różne narządy - serce, wątrobę, nerki. Pogorszeniu ulegają też funkcje intelektualne mózgu.

Nadmiar cukru w diecie wywołuje zmęczenie, senność oraz osłabienie zdolności zapamiętywania i uczenia się.

Cukier karmi raka

Wróćmy jednak do teorii niemieckiego biochemika, którego odkrycie wykorzystuje się w pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Badanie to jest niezwykle pomocne, m.in. w kontroli efektów terapeutycznych uzyskanych w trakcie leczenia chorób nowotworowych.

A jaki ma ono związek z cukrem? Otóż PET wykorzystuje fakt, że pewnym zmianom chorobowym, np. nowotworom, towarzyszy zmiana metabolizmu niektórych związków chemicznych, w tym cukrów. Jeśli jakiś fragment narządu wyróżnia się nadmiernym pochłanianiem glukozy, uważa się, że za taki stan rzeczy odpowiadają komórki nowotworowe.

Zauważono ponadto, że u osób otyłych częściej diagnozuje się raka. Zależność tę ujawniono choćby w przypadku raka piersi.

Cukier? To wbrew naturze!

Słodki smak znany jest ludzkości od wieków. Dał się poznać choćby w postaci miodu. Ten rarytas nie stanowił jednak podstawy naszej diety.

Ludzie prowadzili aktywny tryb życia, jedli owoce, warzywa, mięso, produkty zbożowe. I do tego przyzwyczajony był nasz organizm. Rozwój cywilizacji sprawił jednak, że to co naturalne, stało się niszowe, wręcz trudno dostępne.

Taka ingerencja w naturę nie mogła wyjść człowiekowi na dobre. Obserwujemy obecnie wzrost liczby pacjentów, u których diagnozowane są choroby cywilizacyjne. Coraz więcej ludzi zmaga się z cukrzycą typu 2, problem otyłości dotyczy większe niż kiedyś grono dzieci i młodzieży.

Wiadomo nie od dziś, że zdrowa dieta jest niezwykle istotna. Wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. A zatem, by mówić o racjonalnej diecie, powinno się z niej wyeliminować produkty bezwartościowe, a do nich z pewnością zaliczyć można słodycze i słodkie napoje.

Komentarze (29)
~LUDZ
~LUDZ 7 miesięcy temu

GOSPODARKI PAŃSTW OPARTE SĄ NA CUKRZE !!! CUKIER JEST JAK ROPA. CO BY BYŁO W SKLEPACH GDYBY NIE BYŁO CUKRU, Z PUŁEKZNIKŁOBY 70% ASORTYMENTU A PRZYTYM BYŁBY BRAK PRACY, PODATKÓW ITP. WIEC PAŃSTWA NIGDY TEGO WPROST NIE POWIEDZĄ. PODRUGIE KOMU POTRZEBNE DŁUGO ŻYJĄCEPOKOLENIE? NAJBARDZIEJ EFEKTYWNI PRACOWNICY TO 20-50 LAT RESZTA TO SĄ KOSZTY NAUKA A POTEM LECZENIE I EMERYTURA

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Substancje słodzące
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Dieta

werakiss • ostatni post 3 tygodnie temu

1

Pomocni lekarze

Artykuły Substancje słodzące
Substancje słodzące

Ksylitol, czyli cukier brzozowy

Ksylitol, czyli cukier brzozowy

substancji słodzących, takich jak sacharoza, laktoza czy fruktoza, nie ulega rozkładowi w przewodzie pokarmowym i świetnie się metabolizuje. Jest to możliwe dzięki temu, że z chemicznego punktu widzenia ksylitol nie...

Substancje słodzące

Cukier w diecie

Cukier w diecie

Korzyści ze spożywania cukru są niewspółmierne z jego szkodliwością. Chwilowe nasycenie po zjedzeniu słodkości, w niedługim czasie objawi się niepohamowanym apetytem.

Substancje słodzące

Czym można zastąpić cukier?

Czym można zastąpić cukier? Odtwórz wideo

Biały cukier znajduje się w większości słodkich produktów, a także kolorowych napojach. Jakby tego było stosuje się go także do wypieków i deserów, a także dosładza nim kawę czy herbatę. Spożywany w tak dużych ilościach może jednak być on bardzo niezdrowy...

Substancje słodzące

Co się stanie, gdy będziesz jadł 40 łyżeczek cukru dziennie?

Co się stanie, gdy będziesz jadł 40 łyżeczek cukru dziennie?

Damon Gameau, australijski aktor, postanowił przez dwa miesiące całkowicie zmienić dietę, jeść wyłącznie produkty uchodzące za zdrową żywność, a wszystko udokumentować w postaci filmu „That Sugar Film". Jak zmienił się jego stan zdrowia po 60 dniach eksperymentu? Bardzo...

Substancje słodzące

Zalety i… cztery pułapki słodzików

o cukrze? Rozwiąż TEST Druga grupa to intensywne substancje słodzące. Co to oznacza? Nawet ich małe stężenie wykazuje słodki smak wielokrotnie przekraczający słodkość sacharozy. - Wśród nich są m.in. acesulfam...

Substancje słodzące

Co to jest sacharoza?

w początkach XIX wieku. Wcześniej środkiem słodzącym był miód pszczeli. Obecnie światowa produkcja cukru przekracza 100 milionów ton rocznie. Polska (...) wszelkich składników odżywczych. Słodząc herbatę, dostarczamy...

Substancje słodzące

Cukier Muscovado - zdrowszy zamiennik zwykłego cukru

Cukier Muscovado - zdrowszy zamiennik zwykłego cukru

stabilnego poziomu cukru we krwi, pozytywnie działa na pracę nerek, a nawet zapobiega próchnicy zębów. Muscovado to jedna z najzdrowszych substancji (...) słodzących, ale trzeba pamiętać, że to wciąż cukier.  Jeśli...

Substancje słodzące

Trehaloza - właściwości i zastosowanie

Trehaloza - właściwości i zastosowanie

substancja słodząca okaże się strzałem w dziesiątkę? Sprawdźmy jej wady i zalety. Mniej słodka od sacharozy Trehaloza jest substancją słodzącą, którą stosuje się jako zamiennik cukru,...

Substancje słodzące

Słodziki a zdrowie

Każdy z nas lubi słodycze. Czasem zdarza się, że nadmiernie spożywamy produkty zawierające cukier. Nie każdy wie, że nadmierne spożywanie cukru może sprzyjać rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych, np. cukrzycy, próchnicy, otyłości. Na rynku coraz częściej...

Substancje słodzące

Fruktoza - pochodzenie, wpływ na zdrowie, otyłość

Fruktoza jest to cukier prosty. Fruktoza jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym. Większość produktów spożywczych zawiera fruktozę w swoim składzie. Niestety naukowcy mają już dowody na** związek fruktozy z powszechnymi chorobami cywilizacyjnymi**,...