Cukier rafinowany żywi komórki nowotworowe

Rak żywi się cukrem? Zwolennicy tej teorii przekonują, że eliminacja tego składnika z codziennej diety jest w stanie zapobiec rozwojowi nowotworów.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

U podłoża tej teorii leżą badania noblisty. Doktor Otto Warburg, bo o nim mowa, na podstawie wieloletnich obserwacji stwierdził, że zaburzona przemiana materii i słaby układ odpornościowy prowadzą do powstania komórek nowotworowych.

Twierdził ponadto, że do rozwoju choroby przyczynia się spożywanie cukru, bo on właśnie jest dla komórek rakowych paliwem.

10 sposobów na zmniejszenie cukru w diecie
10 sposobów na zmniejszenie cukru w diecie [10 zdjęć]

Przygotuj się do skutecznej realizacji założonych celów. Miej przy sobie zdrowe przekąski, które pozwolą...

zobacz galerię

Badania w tym zakresie nadal trwają, a sama teoria niemieckiego biochemika zainteresowała nie tylko ludzi nauki, ale też osoby, którym bliska jest zdrowa dieta i profilaktyka antynowotworowa.

Istotne jest tu zatem wyeliminowanie z diety cukru rafinowanego. Znajduje się on w wielu produktach spożywczych, również tych, które serwujemy naszym dzieciom. Jest składnikiem napojów gazowanych i słodyczy.

1. Słodka trucizna

Doktor William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę. Tłumaczył, że to właściwe określenie dla substancji, która nie dostarcza organizmowi żadnych witamin i składników odżywczych, a jedynie puste kalorie.

Regularne spożywanie produktów bogatych w cukier rafinowany zakłóca równowagę organizmu. Sprawia, że dochodzi do jego zakwaszenia i znacznego osłabienia. Uszkodza różne narządy - serce, wątrobę, nerki. Pogorszeniu ulegają też funkcje intelektualne mózgu.

Nadmiar cukru w diecie wywołuje zmęczenie, senność oraz osłabienie zdolności zapamiętywania i uczenia się.

2. Cukier karmi raka

Wróćmy jednak do teorii niemieckiego biochemika, którego odkrycie wykorzystuje się w pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Badanie to jest niezwykle pomocne, m.in. w kontroli efektów terapeutycznych uzyskanych w trakcie leczenia chorób nowotworowych.

A jaki ma ono związek z cukrem? Otóż PET wykorzystuje fakt, że pewnym zmianom chorobowym, np. nowotworom, towarzyszy zmiana metabolizmu niektórych związków chemicznych, w tym cukrów. Jeśli jakiś fragment narządu wyróżnia się nadmiernym pochłanianiem glukozy, uważa się, że za taki stan rzeczy odpowiadają komórki nowotworowe.

Zauważono ponadto, że u osób otyłych częściej diagnozuje się raka. Zależność tę ujawniono choćby w przypadku raka piersi.

3. Cukier? To wbrew naturze!

Słodki smak znany jest ludzkości od wieków. Dał się poznać choćby w postaci miodu. Ten rarytas nie stanowił jednak podstawy naszej diety.

Ludzie prowadzili aktywny tryb życia, jedli owoce, warzywa, mięso, produkty zbożowe. I do tego przyzwyczajony był nasz organizm. Rozwój cywilizacji sprawił jednak, że to co naturalne, stało się niszowe, wręcz trudno dostępne.

Taka ingerencja w naturę nie mogła wyjść człowiekowi na dobre. Obserwujemy obecnie wzrost liczby pacjentów, u których diagnozowane są choroby cywilizacyjne. Coraz więcej ludzi zmaga się z cukrzycą typu 2, problem otyłości dotyczy większe niż kiedyś grono dzieci i młodzieży.

Wiadomo nie od dziś, że zdrowa dieta jest niezwykle istotna. Wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. A zatem, by mówić o racjonalnej diecie, powinno się z niej wyeliminować produkty bezwartościowe, a do nich z pewnością zaliczyć można słodycze i słodkie napoje.

Cukier żywi komórki nowotworowe
Cukier żywi komórki nowotworowe (123RF)

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy