Cynamon - właściwości i przeciwwskazania, zastosowanie
Cynamon to popularna przyprawa, którą stosuje się do aromatyzowania różnych dań słodkich i wytrawnych, ale i napojów. Ponieważ posiada nie tylko wyjątkowy smak oraz zapach, ale i walory prozdrowotne, odnajduje się nie tylko w sztuce kulinarnej, ale i medycynie naturalnej oraz przemyśle. Jakie ma właściwości? Jak działa?
1. Co to jest cynamon?
Cynamon jest przyprawą, którą otrzymuje się z suszonej kory cynamonowca (Cinnamomum). To rodzaj roślin z rodziny wawrzynowatych, która liczy około 250 gatunków drzew i dużych krzewów. Uprawia się je w całej strefie klimatu subtropikalnego. Najbardziej znani przedstawiciele rodzaju to:
- cynamonowiec cejloński (Cinnamomum zeylanicum), który jest najbardziej ceniony,
- cynamonowiec wonny, cynamonowiec chiński (Cinnamomum cassia, syn. C. aromaticum),
- cynamonowiec kamforowy (Cinnamomum camphora).
2. Właściwości cynamonu
Cynamon jest przyprawą bardzo charakterystyczną zarówno jeśli chodzi o kolor, jak i zapach oraz smak. Cynamon cejloński ma jasny, żółtobrązowy kolor, a cynamon kasja barwę ciemną, rdzawą lub czerwoną. Można je kupić zarówno w postaci proszku lub ruloników. Cynamon, dzięki zawartości olejku cynamonowego, wydziela niepowtarzalny smak:
- cynamon cejloński ma delikatny, słodkawo-korzenny smak, lekko piekący,
- cynamon kasja ma piekący i cierpki smak,
Cynamon to przyprawa, która charakteryzuje się dość wysoką kalorycznością. Porcja 100 g cynamonu dostarcza około 245 kcal, zaś łyżeczka (5 g) około 10 kcal. Ponadto cynamon zawiera niewielkie ilości witaminy K, żelaza, wapnia, magnezu, białka, węglowodanów i tłuszczów oraz substancje czynne, takie jak eugenol, terpeny, garbniki, kuminol, aldehyd cynamonowy, aldehyd hydrocynamonowy i aldehyd benzoesowy.
Suplementy diety i inne produkty z cynamonem znajdziesz z pomocą wyszukiwarki KtoMaLek.pl. Wypróbuj jej możliwości i sprawdzaj dostępność leków w ponad 10 700 aptekach w Polsce! Zarezerwuj swój lek online i zapłać za niego w aptece.
3. Jak stosować cynamon?
Cynamon jest przyprawą, która nadaje smak i aromat daniom, ale i napojom. Jest bardzo wszechstronny. Używa się go do potraw słodkich, takich jak owsianka, jaglanka, ciast (np. szarlotka, tarta ze śliwkami) czy deserów (np. crumble ze śliwkami i migdałami, pieczone jabłka), ale i mięs (np. gulaszu, szynki), równie do wytrawnym dań mięsnych i wegetariańskich (np. zapiekanki, pieczeń, ale i chili sin carne). Można nim aromatyzować kompoty i kawę, ale także poncz czy grzane wino.
Cynamon odnajduje się także w:
- przemyśle farmaceutycznym (stosuje się go w celu poprawy zapachu oraz smaku leków). Do celów leczniczych wykorzystuje się liście oraz korę cynamonu.
- przemyśle kosmetycznym (wykorzystuje się go do produkcji perfum, kremów i past do zębów).
Należy docenić nie tylko walory organoleptyczne cynamonu, ale i jego właściwości lecznicze. To zasługa obecności licznych substancji aktywnych. Dzięki nim cynamon znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i medycynie naturalnej.
Na co pomaga cynamon?
Cynamon ma pozytywny wpływ na trawienie. Pomaga przy wzdęciach, biegunkach, bolesnych skurczach żołądka, sprawdza się przy braku apetytu.
Ponieważ prowadzi do zwiększenia wrażliwości tkanek na insulinę, korzystnie wpływa na obniżenie stężenia glukozy we krwi u osób zmagających się z cukrzycą typu 2.
Dzięki temu wspomaga również leczenie insulinooporności, stanowi wsparcie w zapobieganiu rozwoju cukrzycy. Z uwagi na to, że stymuluje proces termogenezy, wpływa na metabolizm wspomaga utratę masy ciała i walkę z nadmiernymi kilogramami.
Ponadto cynamon normalizuje poziom cholesterolu całkowitego oraz frakcji HDL oraz LDL i obniża ciśnienie krwi (zmniejsza ryzyko chorób serca). Przypisuje mu się również działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, antyseptyczne, grzybobójcze, znieczulające, wzmacniające.
Co więcej, cynamon ma właściwości antyoksydacyjne, pomaga walczyć z wolnymi rodnikami. Co ciekawe, rzucie kory cynamonowca odświeża oddech i zwalcza bakterie w jamie ustnej (olejek cynamonowy łagodzi objawy zapalenia dziąseł, przeciwdziała próchnicy zębów.
W celach zdrowotnych można dodawać cynamon do różnych dań i potraw, ale i spożywać suplementy diety, które zawierają ekstrakt z kory cynamonu lub preparaty wieloskładnikowe, w których cynamon jest składową.
4. Skutki uboczne po cynamonie i przeciwwskazania
Czy cynamon jest szkodliwy? Cynamon zawiera pewną ilość kumaryny, substancji podejrzewanej o toksyczny wpływ na nerki i wątrobę człowieka - przy nadmiernym spożyciu.
Dobroczynny wpływ na organizm uzależniony jest od ilości spożywanej przyprawy. Co to znaczy? Dopuszczalna jej ilość to 0,1 mg na kilogram masy ciała. Zaleca się spożywać około łyżeczki dziennie.
Cynamonu oraz produktów, które go zawierają, muszą unikać osoby:
- zmagające się z alergią lub nadwrażliwością na ten składnik (ze względu na reakcje nadwrażliwości, jakie wywołuje),
- borykające się z dolegliwościami ze strony pęcherzyka żółciowego (z uwagi na zawartość eugenolu w cynamonie wpływające na właściwości żółci),
- stale przyjmujące leki zmniejszające stężenie glukozy czy zmniejszające krzepliwość krwi, ponieważ cynamon może wchodzić z nimi w interakcje, wzmacniając ich działanie lub nasilając działania niepożądane.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Treść artykułu jest całkowicie niezależna. Znajdują się w nim linki naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.