Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Cynamon - właściwości i przeciwwskazania, zastosowanie

Avatar placeholder
09.01.2025 14:56
Cynamon to popularna przyprawa, którą stosuje się do aromatyzowania różnych dań.
Cynamon to popularna przyprawa, którą stosuje się do aromatyzowania różnych dań. (Adobe Stock)

Cynamon to popularna przyprawa, którą stosuje się do aromatyzowania różnych dań słodkich i wytrawnych, ale i napojów. Ponieważ posiada nie tylko wyjątkowy smak oraz zapach, ale i walory prozdrowotne, odnajduje się nie tylko w sztuce kulinarnej, ale i medycynie naturalnej oraz przemyśle. Jakie ma właściwości? Jak działa?

spis treści

1. Co to jest cynamon?

Cynamon jest przyprawą, którą otrzymuje się z suszonej kory cynamonowca (Cinnamomum). To rodzaj roślin z rodziny wawrzynowatych, która liczy około 250 gatunków drzew i dużych krzewów. Uprawia się je w całej strefie klimatu subtropikalnego. Najbardziej znani przedstawiciele rodzaju to:

  • cynamonowiec cejloński (Cinnamomum zeylanicum), który jest najbardziej ceniony,
  • cynamonowiec wonny, cynamonowiec chiński (Cinnamomum cassia, syn. C. aromaticum),
  • cynamonowiec kamforowy (Cinnamomum camphora).

2. Właściwości cynamonu

Cynamon jest przyprawą bardzo charakterystyczną zarówno jeśli chodzi o kolor, jak i zapach oraz smak. Cynamon cejloński ma jasny, żółtobrązowy kolor, a cynamon kasja barwę ciemną, rdzawą lub czerwoną. Można je kupić zarówno w postaci proszku lub ruloników. Cynamon, dzięki zawartości olejku cynamonowego, wydziela niepowtarzalny smak:

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"
  • cynamon cejloński ma delikatny, słodkawo-korzenny smak, lekko piekący,
  • cynamon kasja ma piekący i cierpki smak,

Cynamon to przyprawa, która charakteryzuje się dość wysoką kalorycznością. Porcja 100 g cynamonu dostarcza około 245 kcal, zaś łyżeczka (5 g) około 10 kcal. Ponadto cynamon zawiera niewielkie ilości witaminy K, żelaza, wapnia, magnezu, białka, węglowodanów i tłuszczów oraz substancje czynne, takie jak eugenol, terpeny, garbniki, kuminol, aldehyd cynamonowy, aldehyd hydrocynamonowy i aldehyd benzoesowy.

3. Jak stosować cynamon?

Cynamon jest przyprawą, która nadaje smak i aromat daniom, ale i napojom. Jest bardzo wszechstronny. Używa się go do potraw słodkich, takich jak owsianka, jaglanka, ciast (np. szarlotka, tarta ze śliwkami) czy deserów (np. crumble ze śliwkami i migdałami, pieczone jabłka), ale i mięs (np. gulaszu, szynki), równie do wytrawnym dań mięsnych i wegetariańskich (np. zapiekanki, pieczeń, ale i chili sin carne). Można nim aromatyzować kompoty i kawę, ale także poncz czy grzane wino.

Cynamon odnajduje się także w:

  • przemyśle farmaceutycznym (stosuje się go w celu poprawy zapachu oraz smaku leków). Do celów leczniczych wykorzystuje się liście oraz korę cynamonu.
  • przemyśle kosmetycznym (wykorzystuje się go do produkcji perfum, kremów i past do zębów).

Należy docenić nie tylko walory organoleptyczne cynamonu, ale i jego właściwości lecznicze. To zasługa obecności licznych substancji aktywnych. Dzięki nim cynamon znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i medycynie naturalnej.

Na co pomaga cynamon?

Cynamon ma pozytywny wpływ na trawienie. Pomaga przy wzdęciach, biegunkach, bolesnych skurczach żołądka, sprawdza się przy braku apetytu.

Ponieważ prowadzi do zwiększenia wrażliwości tkanek na insulinę, korzystnie wpływa na obniżenie stężenia glukozy we krwi u osób zmagających się z cukrzycą typu 2.

Dzięki temu wspomaga również leczenie insulinooporności, stanowi wsparcie w zapobieganiu rozwoju cukrzycy. Z uwagi na to, że stymuluje proces termogenezy, wpływa na metabolizm wspomaga utratę masy ciała i walkę z nadmiernymi kilogramami.

Ponadto cynamon normalizuje poziom cholesterolu całkowitego oraz frakcji HDL oraz LDL i obniża ciśnienie krwi (zmniejsza ryzyko chorób serca). Przypisuje mu się również działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, antyseptyczne, grzybobójcze, znieczulające, wzmacniające.

Co więcej, cynamon ma właściwości antyoksydacyjne, pomaga walczyć z wolnymi rodnikami. Co ciekawe, rzucie kory cynamonowca odświeża oddech i zwalcza bakterie w jamie ustnej (olejek cynamonowy łagodzi objawy zapalenia dziąseł, przeciwdziała próchnicy zębów.

W celach zdrowotnych można dodawać cynamon do różnych dań i potraw, ale i spożywać suplementy diety, które zawierają ekstrakt z kory cynamonu lub preparaty wieloskładnikowe, w których cynamon jest składową.

4. Skutki uboczne po cynamonie i przeciwwskazania

Czy cynamon jest szkodliwy? Cynamon zawiera pewną ilość kumaryny, substancji podejrzewanej o toksyczny wpływ na nerki i wątrobę człowieka - przy nadmiernym spożyciu.

Dobroczynny wpływ na organizm uzależniony jest od ilości spożywanej przyprawy. Co to znaczy? Dopuszczalna jej ilość to 0,1 mg na kilogram masy ciała. Zaleca się spożywać około łyżeczki dziennie.

Cynamonu oraz produktów, które go zawierają, muszą unikać osoby:

  • zmagające się z alergią lub nadwrażliwością na ten składnik (ze względu na reakcje nadwrażliwości, jakie wywołuje),
  • borykające się z dolegliwościami ze strony pęcherzyka żółciowego (z uwagi na zawartość eugenolu w cynamonie wpływające na właściwości żółci),
  • stale przyjmujące leki zmniejszające stężenie glukozy czy zmniejszające krzepliwość krwi, ponieważ cynamon może wchodzić z nimi w interakcje, wzmacniając ich działanie lub nasilając działania niepożądane.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze