Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (872 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Czarna fasola – przepisy, właściwości i przeciwwskazania

Avatar placeholder
21.07.2023 14:01
Fasola czarna wymaga długiego gotowania
Fasola czarna wymaga długiego gotowania (Adobe Stock)

Czarna fasola jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Uznaje się, że to najbardziej wartościowa odżywczo roślina strączkowa. Swoje właściwości prozdrowotne zawdzięcza wysokiej zawartości antyoksydantów w skórce, ale i innym składnikom. Jak ją gotować i jeść?

spis treści

1. Co to jest czarna fasola?

Czarna fasola to odmiana fasoli zwyczajnej. Jej ziarna są niewielkie i mają czarny kolor, co wynika z wysokiej zawartości antyoksydantów w skórce. Ma nieco bardziej ostry i pikantny smak niż tradycyjna fasola biała.

Choć czarna fasola wygląda i smakuje podobnie jak inne rodzaje fasoli, jest uznawana za najzdrowszy strączek. Uprawia się ją na całym świecie. Najbardziej popularna jest w krajach Ameryki Łacińskiej i Południowej, w Europie dopiero zdobywa uznanie. I słusznie, ponieważ jest nie tylko bardzo smaczna i wdzięczna w kuchni. Ma jeszcze tę zaletę, że nie rozpada się po ugotowaniu i zachowuje swój kształt.

2. Czarna fasola – właściwości odżywcze

Za wyjątkowe walory prozdrowotne fasoli odpowiada jej kolor. Im ciemniejsza, tym posiada więcej wartości odżywczych.

Zobacz film: "Jak prawidłowo gotować fasolę? Kilka zasad, o których warto pamiętać"

Czarna fasola zawiera bardzo duże ilości błonnika, białka oraz magnezu. Błonnik i białko regulują przepływ pokarmu przez przewód pokarmowy i stabilizują procesy trawienne. Cechuje ją niski indeks glikemiczny (IG), co oznacza, że po jej konsumpcji wzrost cukru następuje bardzo powoli.

Czarna fasola zawiera:

Obecne są w niej fitoskładniki (kwercetyna i kemferol, kwas hydroksycynamonowy, kwas ferulowy, kwas synapowy i kwas chlorogenowy) oraz antocyjany, którym ziarna zawdzięczają nie tylko kolor.

3. Dla kogo czarna fasola?

Czarna fasola jest strączkiem, który jest szczególnie polecana dla:

  • wegetarian i wegan – jest dobrym źródłem białka, obecność którego czyni z niej zamiennik mięsa,
  • osób odchudzających się i dbających o wagę – ma to związek z tym, że fasola stymuluje metabolizm, normalizuje pracę przewodu pokarmowego; pomaga usprawnić procesy trawienne oraz oczyścić organizm z toksyn,
  • kobiet planujących ciążę i będących w ciąży (głównie z uwagi na zawartość kwasu foliowego),
  • kobiet karmiących – w okresie laktacji może poprawić jakość mleka matki,
  • osób borykających się z problemami w zakresie poziomu cukru we krwi, przyczyną których jest insulinooporność czy cukrzyca (głównie cukrzyca typu 2); kwasy tłuszczowe nienasycone i wielonienasycone sprzyjają aktywacji procesów metabolicznych lipidów,
  • osób zmagających się z chorobami sercowo-naczyniowymi – fasola wspiera utrzymanie funkcji serca, sprzyja oczyszczaniu ścian naczyń z cholesterolu, prowadzi do aktywowania aktywności mózgu.

Ponadto fasola poprawia jakość nasienia i zapobiega zapaleniu gruczołu krokowego u mężczyzn. Neutralizuje lub znacznie ogranicza objawy menopauzy.

Co więcej, częste spożywanie czarnej fasoli pomaga wzmocnić układ odpornościowy, może poprawić stan skóry, włosów i płytki paznokciowej.

Czarna fasola jest wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale i stosowana w medycynie tradycyjnej. Najczęściej na jej bazie przygotowywane są napary i wywary.

4. Czarna fasola – przeciwwskazania i skutki uboczne

Przed spożyciem czarnej fasoli należy sprawdzić brak przeciwwskazań, takich jak nietolerancja, zapalenie żołądka, wrzody żołądka, dna moczanowa.

Trzeba również pamiętać, że w spożywaniu czarnej fasoli zaleca się umiar. Nadmierna konsumpcja może powodować wzdęcia. Ważne jest również jej odpowiednie przygotowanie. Tylko odpowiednio długo gotowana nie szkodzi. Ponadto obróbka cieplna pozwala na zwiększenie przyswajalności fasoli przez organizm oraz eliminację toksyn z jej składu.

Czarna fasola – jak gotować?

Fasola czarna wymaga długiego gotowania. Zawsze trzeba ją wypłukać, a suchą moczyć przez minimum 12 godzin. Następnie gotuje się ją w tej samej wodzie przez co najmniej godzinę.

5. Czarna fasola – przepisy

Zarówno czarna fasola w puszce, jak i suszona, sprzedawana „na wagę”, są dostępne w supermarketach, zwykle na półkach ze zdrową żywnością, przez cały rok. Kupując ją w tej formie trzeba zwrócić uwagę, by ziarna były całe i niepokruszone, nie było na nich śladów wilgoci lub uszkodzeń spowodowanych przez owady. Suszone ziarna czarnej fasoli można przechowywać w hermetycznym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu do roku.

Fasola czarna jest składnikiem wielu różnych dań, serwowanych na śniadanie, obiad czy kolację. Popularne są takie potrawy jak „gallo pinto" (fasola czarna wymieszana z białym ryżem, z dodatkiem cebuli, słodkiej papryki i kawy), czarna fasola po bretońsku czy meksykańska tortilla (z mięsem, pomidorami, cebulą, kolendrą, chili i awokado).

Z czarnej fasoli można przygotować także zupę, sałatkę, ale i pastę do pieczywa czy danie jednogarnkowe (np. czarną fasolę dodaje się do przesmażonej cebuli, następnie duszonej z papryką, pomidorami i innymi warzywami, także kaszą czy ryżem i przecierem pomidorowym).

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze