Czerwone wino w terapii raka piersi
Pismo „Cancer Letters” opublikowało wyniki badań, które wskazują, iż związek chemiczny o nazwie resweratrol, będący składnikiem czerwonego wina, może znaleźć zastosowanie w terapii raka piersi przy pomocy leku stosowanego w transplantologii.
1. Czym jest resweratrol?
Resweratrol to polifenol zawarty między innymi w jagodach i czerwonych winogronach. Największe jego ilości znajdują się jednak w czerwonym winie.
Jego właściwości lecznicze to przede wszystkim poprawianie czynności układu krążenia, działanie przeciwwirusowe oraz zapobieganie niektórym nowotworom.
W przypadku wina bardzo ważny jest umiar. Lampka wypita wieczorem pozytywnie wpływa na zdrowie, ale większe ilości mogą negatywnie odbić się na funkcjonowaniu organizmu.
2. Badanie działania resweratrolu w połączeniu z lekiem stosowanym w transplantologii
Lek stosowany w transplantologii działa przeciwgrzybicznie i immunosupresyjnie. Stosowany jest głównie w celu zapobiegania odrzutom przeszczepów. Wypróbowano go również w leczeniu chorych na raka, których nowotwory okazały się niewrażliwe na standardową chemioterapię. Komórki raka szybko jednak wykształciły na niego oporność. Naukowcy przeprowadzili badanie, z którego wynika, iż składnik czerwonego wina może tę oporność znosić.
3. Wyniki badania
Naukowcy przetestowali działanie leku i resweratrolu zarówno osobno, jak i w kombinacji. Eksperyment przeprowadzono na trzech typach laboratoryjnie wyhodowanych ludzkich komórek raka piersi. Z badań wynika, że nawet niewielkie dawki w połowie hamowały wzrost komórek wszystkich typów raka piersi. Chociaż kombinacja obu tych składników wymaga dalszych badań, to są duże szanse na to, że w przyszłości znajdzie ona zastosowanie w leczeniu raka piersi.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.