Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (861 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Czy białko odchudza? Fakty i mity o ujemnych kaloriach

Mgr Natalia Główka
11.04.2019 13:37
Czy białko odchudza? Fakty i mity o ujemnych kaloriach
Czy białko odchudza? Fakty i mity o ujemnych kaloriach (iStock)

Na pewno słyszeliście o tym, że zjedzenie wysokobiałkowego posiłku z samego rana przyspieszy metabolizm! Jednak czy zdajecie sobie do końca sprawę, jak mieszanka węglowodanów, tłuszczów i białek wpłynie na termogenezę poposiłkową? Czy jesteśmy w stanie powiedzieć, czy kalorie, wielkość posiłku lub tempo z jakim go spożywamy ma znaczenie dla zdrowia? Czy istnieją ujemne kalorie?

Dziennie wydatkowanie energii składa się z 3 komponentów: podstawowa przemiana materii (“ilość energii, jaką należy dostarczyć organizmowi, aby zapewnić prawidłowe działanie narządów wewnętrznych w warunkach zupełnego spokoju zarówno fizycznego jak i psychicznego, na czczo, oraz w optymalnym klimacie”), efekt termiczny pożywienia oraz koszt energetyczny aktywności fizycznej.

W tym artykule mowa właśnie o DIT (diet induced thermogenesis - efekt termiczny pożywienia) -  energia zużyta przez nasz organizm w związku z tym, że coś zjedliśmy (czyli na transport, trawienie i wchłanianie składników pokarmowych oraz wydatkowanie energii przez pobudzanie układu nerwowego w trakcie metabolizmu).

W związku z tym, że białko wymaga największych pokładów energii do strawienia, ma najwyższy DIT, natomiast tłuszcz ma najniższy. Podsumowując: DIT to efekt termiczny pożywienia, czyli energia wydatkowana przez nasz organizm na strawienie posiłku. Dlaczego to jest w ogóle istotne? Często znajdziemy informacje na temat tzw. ujemnych kalorii, czyli że nasz organizm spali więcej kalorii na strawienie danego posiłku niż dostarczymy ich z pożywienia.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

1. Jakie najważniejsze kwestie warto poruszyć mówiąc o DIT?

Większa podaż kalorii z dietą zwiększa DIT: na każde dodatkowe 100 kcal z diety DIT wzrasta o 1 kcal/h. Właśnie ze względu na tak niewielki faktyczny efekt termiczny pożywienia należy uważać na wszelkie informacje na temat wyżej wspomnianych ujemnych kalorii. Jedzenie większej ilości pożywienia nie pomoże spalać tkanki tłuszczowej!

Wynika z tego, że największy wpływ na efekt termiczny pożywienia ma kaloryczność diety. Uwaga! Jeżeli występuje u Ciebie otyłość, DIT jest zaburzone, więc nawet posiłki oszukane raz na jakiś czas nie będa korzystnie wpływały na podniesienie tempa metabolizmu. Z drugiej strony lepiej się nie głodzić, ponieważ tak samo jak w przypadku otyłości, niedożywienie zaburza DIT! Niestety zaburzony efekt termiczny występuje również u wcześniej otyłych, a obecnie o normalnej masie ciała osób. Podsumowując: wpływ termiczny pożywienia występuje jedynie u osób, które mają stale prawidłową masę ciała.

Posiłki z wysoką zawartością białka lub węglowodanów mają większe DIT niż te z wysoką ilością tłuszczu.

Znajdziemy wiele badań, które potwierdzą, że wysokobiałkowe śniadania faktycznie charakteryzują się zwiększonym DIT. Jeśli chodzi o węglowodany, tutaj nie ma już takiej jasności w badaniach, nie ma konkretnych zaleceń. Tłuszcze natomiast nie podnoszą DIT. Podsumowując: efekt termiczny pożywienia nasila się po posiłkach białkowych.

Posiłki zawierające średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT) oraz te zawierające dużo PUFA (wielonienasycone kwasy tłuszczowe) wywołują większy DIT niż inne tłuszcze.

MCT są nie tylko natychmiastowo metabolizowane, ale istnieją również dobre dowody na ich termogeniczny wpływ. Natomiast PUFA, które są porównywalnie łatwo utleniane również zwiększają DIT, w porównaniu do MUFA (mononienasycone kwasy tłuszczowe) czy SFA (nasycone kwasy tłuszczowe). Podsumowując: efekt termiczny pożywienia nasila się po posiłkach bogatych w konkretne tłuszcze.

Spożywanie jednego dużego posiłku, w porównaniu do wielu mniejszych, jest powiązane ze znacznie większym DIT.

Jeśli porównamy wpływ spożywania jednego posiłku w ciągu dnia do 2, 3 czy nawet 6 mniejszych, okazuje się, że jeden posiłek będzie wywoływał najwyższy efekt termogeniczny. Podsumowując: na efekt termiczny pożywienia większy wpływ ma jedzenie mniejszej liczby posiłków.

Dodatkowo:

  1. żywność nieprzetworzona ma wyższy DIT
  2. wolne spożywanie posiłków wpływa na wyższy DIT

2. Podsumowanie

W związku z coraz częściej pojawiającymi się mitami na temat istnienia ujemnych kalorii, warto zdać sobie sprawę z istnienia faktycznego wpływu jedzenia na przyspieszenie naszego metabolizmu.

Jak już wiesz ujemne kalorie nie istnieją! Co jednak faktycznie ma wpływ na zwiększenie wydatkowania energetycznego?

Największy wpływ na efekt termiczny pożywienia ma energetyczność diety, kompozycja makroskładników w posiłku oraz ilość posiłków w ciągu dnia.

Pamiętajmy jednak, że żadne 10 kcal/h wydatkowane więcej przez spożycie dodatkowych 1000 kcal w ciągu dnia czy 17% wzrost termogenezy uzyskany dzięki zwiększeniu ilości białka w posiłku NIE wpłynie na zmniejszenie centymetrów w talii czy poziomu tkanki tłuszczowej. Wiedza na temat istnienia DIT powinna być traktowana jako dodatek a nie główne założenie stosowanej diety.

Tekst został opublikowany w ramach współpracy z poradnią dietetyczną online Nutricus.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze